Monte sai uuden voittajan: Thierry Neuville päätti Sébastien Ogierin huiman putken – Esapekka Lapilla ja Kalle Rovanperällä mahtava alku kauteen!

Ott Tänakin hurja ulosajo tallentui videolle Monte Carlossa 0:22
Vuoden 2020 Monte Carlon MM-ralli muistetaan Thierry Neuvillen voiton lisäksi tästä Ott Tänakin hurjasta ulosajosta. VIDEO: Jari Kostilainen

Hyundain Thierry Neuville aloitti MM-rallikauden 2020 voittamalla legendaarisen Monte Carlo -rallin ensimmäisen kerran urallaan.

Yhdeksännen kerran Montessa kilpaillut Neuville taisteli voitosta parhaimmillaan todella tiukasti Toyotan Sébastien Ogierin ja Elfyn Evansin kanssa. Lauantaina iltapäivällä hän löysi vauhdin, johon Tommi Mäkisen alaisuudessa ajava tähtikaksikko ei pystynyt vastaamaan.

– Meillä oli mahtava tunne viimeisinä päivinä. Pystyimme kuromaan eroa Toyotaan, ja onnistuimme tässä vihdoin. Olemme jahdanneet tätä voittoa jo pitkään. Osoitimme suorituskykymme. Mahtavaa aloittaa kausi näin, Neuville iloitsi.

Neuville voitti toiseksi sijoittuneen Ogierin lopulta 12,6 sekunnilla. Päätöspätkällä tallikaverinsa taakse pudonneen Evansin ero Neuvilleen oli 14,3 sekuntia. Ogier oli ennen tätä voittanut Montessa kuusi kertaa putkeen.

– Voimme olla tyytyväisiä. Kun aloittaa kauden palkintokorokesijoituksella, se on aina hyvä suoritus. Uuteen autoon siirtyminen ei ole helppoa. Minulla on vielä tekemistä, että saan autosta kaiken irti, mutta tämä oli hyvä viikonloppu, Ogier sanoi.

– Lauantaina illalla kaikki oli hyvin, nyt en voi sanoa olevani tyytyväinen. Olen vähän pettynyt. Ei vain lähtenyt enää. Vielä on tekemistä, mutta kaikkineen viikonloppu on ihan hyvä, Evans kertasi.

Neuville vei nimiinsä myös rallin päättäneen Power Stage -erikoiskokeen ja aloitti näin kauden täydellä 30 MM-pisteen potilla. Ogierin aika oli kymmenykselleen sama kuin Neuvillella, mutta sadasosat menivät belgialaisen hyväksi.

Suomalaisittain uusi kausi alkoi lupauksia herättävästi. M-Sportille siirtynyt Esapekka Lappi tuskaili muun muassa teknisten ongelmien ja nuottien kanssa aina lauantaiaamuun saakka, mutta seitsemällä viimeisellä erikoiskokeella vauhti oli kohdallaan.

Lappi oli lopputuloksissa neljäs. Sijoitus on hänen uransa paras Montessa. Eroa kärkeen tuli yli kolme minuuttia.

– Olen tyytyväinen. Todella hyvä alku kauteen. Onnistuimme parantamaan askel askeleelta. Opin paljon autosta, mikä on tärkeää tulevaisuutta ajatellen, Lappi sanoi.

Ensimmäisen MM-rallinsa WRC-autolla ajanut Toyotan Kalle Rovanperä selvitti vuoden vaikeimman rallin ilman suuria virheitä ja lopputulos oli upea, viides sija.

Rovanperä jätti taakseen yhdeksänkertaisen maailmanmestarin, Hyundailla ajavan Sébastien Loebin, jolla oli sunnuntaina pahoja ongelmia renkaidensa kanssa.

– Olen tyytyväinen. Emme saa Power Stage -pisteitä, mikä on vähän sääli, mutta muuten hyvä viikonloppu. Opin paljon. On hienoa olla tässä tallissa, kiitos kaikille. Tämä oli hyvä alku kauteen, Rovanperä sanoi viimeisen ek:n maalissa.

Torstai-illan toisella erikoiskokeella voimansiirto-ongelman takia keskeyttänyt M-Sportin Teemu Suninen palasi reitille perjantaina ja nousi viikonlopun mittaan kahdeksannelle sijalle. Suninen onnistui mainiosti rallin päättäneellä Power Stagella ja kellotti kolmanneksi nopeimman ajan.

EK 16, TULOKSET:

1. Thierry Neuville, Hyundai 9:39,0
2. Sébastien Ogier, Toyota +0,0
3. Teemu Suninen, M-Sport +2,1
4. Elfyn Evans, Toyota +3,2
5. Esapekka Lappi, M-Sport +6,2
6. Kalle Rovanperä, Toyota +12,4

LOPPUTULOKSET:

1. Thierry Neuville, Hyundai +3.10:57,6
2. Sébastien Ogier, Toyota +12,6
3. Elfyn Evans, Toyota +14,3
4. Esapekka Lappi, M-Sport +3:09,0
5. Kalle Rovanperä, Toyota +4:17,2
6. Sébastien Loeb, Hyundai +5:04,7
7. Takamoto Katsuta, Toyota +11:27,9
8. Teemu Suninen, M-Sport +13:30,4
9. Eric Camilli, Citroën (WRC3) +13:42,2
10. Mads Östberg, Citroën (WRC2) +14:21,8

KULJETTAJIEN MM-PISTEET (1/13):

1. Neuville 30
2. Ogier 22
3. Evans 17
4. Lappi 13
5. Rovanperä 10
6. Loeb 8
7. Suninen 7
8. Katsuta 6

VALMISTAJIEN MM-PISTEET (1/13):

1. Hyundai 35
2. Toyota 33
​​​​​​​3. M-Sport 20

Lue myös:

    Uusimmat