Monokinin yllättävä historia: Uimapuku paljasti naisen rinnat

Monokinia markkinoidaan nykyään erityisesti muodokkaille naisille, sillä ylimääräiset vatsamakkarat piilottava uimapuku sopii hyvin kurvikkaille kaunottarille. Aiemmin monokini oli rohkean naisen valinta, koska uimapuvun ensiversio paljasti naisen rinnat.

Monokini tarkoitti alun perin yläosatonta uimapukua, joka paljasti naisen rinnat. Suunnittelija Rudi Gernreich suunnitteli puvun vuonna 1963 vastalauseena tukahduttavalle yhteiskunnalle. Gernreich oli itse nudisti ja hän piti alastomuuden kieltämistä julkisilla paikoilla fasismina. Naisen paljaat rinnat symboloivat Gernreichin mukaan vapautta.

Gernreichin ei ollut aluksi tarkoitus tehdä monokinista kaupallista, mutta koska hän ei halunnut muiden vievän kunniaa suunnittelutyöltään, hän taipui lopulta kaupallisille toiveille. Monokini esiteltiin Look-lehdessä vuonna 1964. Mallina poseerasi prostituoitu, sillä kukaan kuvauksiin palkatuista viidestä mallista ei suostunut pitämään paljastavaa vaatetta. Välttääkseen kohua, monokini kuvattiin lopulta malli Peggy Moffittin päällä ja kuvaa jaettiin lehdistölle. William Claxtonin ottama kuva on yksi aikakauden ikimuistoisimmista.

Gernreich ei kuitenkaan himoinnut kaupallista menestystä, vaan hänen suunnitteluideologiansa oli ylevämpi. Mies sanoi suunnittelunsa olevan profetaalista. Hän muun muassa toivoi poistavansa seksistä koko sen himokkaan ja kieroutuneen puolen.

– Kyse oli muustakin kuin mitä pitää rannalla. Tarkoitus oli muuttaa kulttuuria koko yhteiskunnassa, oli kysymys vapaudesta ja emansipaatiosta. Monokini oli myös vastaisku jollekin periamerikkalaiselle: pikkupojille jotka naureskelevat, että naisella on rinnat, Gernreich kertoi Time-lehdelle vuonna 1969.

Ensimmäinen julkisesti monokinia tiettävästi pitänyt nainen oli Carol Doda, joka piti asua San Franciscon Condor Nightclubissa. Tapahtuma aloitti Yhdysvalloissa yläosattomien yökerhojen aikakauden.

Lisää jännittäviä muotijuttuja Muotitietoinen-sarjassa

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: Wikipedia

Kuvat: Splash

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja