Mainos

Mönkäre lopettaisi ylisuuret vuokrankorotukset lailla

Asuntoministeri Sinikka Mönkäre haluaa lopettaa vuokrien suuret kertakorotukset lainmuutoksella. Asia nousi esiin, kun muutamat vakuutusyhtiöt korottivat omistamiensa asuntojen vuokria jopa useita kymmeniä prosentteja.

Asuntojen vuokrat ovat pompanneet pilviin etenkin pääkaupunkiseudulla. Konkreettisimmin pompun huomasivat Pohjolan ja Eläke-Varman asunnoissa asuvat - monen vuokra kohosi kerralla 30 prosenttia ja kaupanpäällisiksi uhkailtiin irtisanomisella. Asuntoministerin mielestä vuokranantajilta ovat päässeet pelisäännöt pahemman kerran unohtumaan.
-Olen ollut pettynyt siihen, miten monet suuret vuokranantajat ovat viime aikoina lähteneet toimimaan - tehdään hyvin suuria kertakorotuksia ilman että annetaan vuokralaisille riittävästi informaatiota tuon vuokrankorotuksen perusteista, Mönkäre sanoo.

Kolme vuotta sitten purettuun vuokrasäännöstelyyn ei Mönkäreen mielestä ole paluuta, se kun veisi vähätkin vuokra-asunnot markkinoilta. Ministeri ajaa nyt lievempää keinoa, joka kohentaisi asukkaan asemaa vuokrankorotuksen yhteydessä.
-Yksi asia olisi tuomioistuinkäytännössä laajentaa tällaista kohtuullisuusmenettelyä. Nytkin irtisanominen voidaan todeta tehottomaksi jos vuokra nousee liian korkealle tasolle. Lakia voitaisiin muuttaa siltä osin niin, että jos on kyseessä liaan suuri kertakorotus, niin irtisanominen voisi olla tehoton. Tällä pyrkisimme siihen että näitä vuokrankorotuksia jaksotettaisiin, ministeri toteaa.

Lainmuutos syntyisi pienellä huoneenvuokralain rukkauksella, ja ministerin arvion mukaan muutos näkee päivänvalon pian. Ministeriö laatii parhaillaan myös ohjeita, joilla vuokranantajat velvoitetaan perustelemaan korotukset paljon nykyistä paremmin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.