Moniveto hallitusohjelman sananvalinnoista

Hallituspohjasta on varmaan lyöty ja melkein jo voitettu tuoppeja ja kossupulloja. Nyt lyödään vetoa hallitusohjelmasta.

Idea syntyi kun katselin tuossa kahden edellisen hallituksen hallitusohjelmaa. (Linkit tässä: Vanhanen 2003 ja Lipponen 1999)

Palataan vanhojen ja tulevan hallitusohjelman sisältöön rikos- ja oikeusasioissa vähän myöhemmin, mutta jotenkin näissä vanhoissa teksteissä hämmensi passiivin äärimmäisen runsas käyttö.

Miksi hallitusohjelmissa todetaan, että johonkin "pyritään", kun parempi olisi tietysti sanoa suoraan, että hallitus "pyrkii". Miksi "kehitetään", kun voisi todeta että hallitus "kehittää".

Jotenkin vain juolahti mieleen, että passiivimuoto on käyttökelpoisempi koska siinä toteuttaja ikäänkuin hämärretään. Mutta ihan oikeasti: vaativatko "pyrkii" ja "kehittää" -tyyppiset sanat vielä ylimääräistä epämääräistämistä?

No, nyt päästään... eh, pääsemme jo monivetoon.

Eli tässä blogin lukijoille veikkaustehtävä seuraavan hallitusohjelman passiiveista. Kysymys on yksinkertainen:

Kuinka monta kertaa alla mainitut viisi sanaa mainitaan seuraavassa hallitusohjelmassa. Vinkeiksi kokosin kahden edellisen hallitusohjelman tiedot.

Eli sana:

1) "Turvataan"

- Lipposen 1999 hallitusohjelmassa sana mainittiin 18 kertaa

- Vanhasen 2003 hallitusohjelmassa sana mainittiin 39 kertaa

2) "Kehitetään"

Lipponen 1999: 40

Vanhanen 2003: 70

3) "Uudistetaan"

Lipponen 1999: 11

Vanhanen 2003: 26

4) "Pyritään"

Lipponen 1999: 12

Vanhanen 2003: 16

Ja viides sana eräänlaisena kontrollina, koska se ei ole passiivi.

5) "Tekee"

Lipponen 1999: 0

Vanhanen 2003: 3

Arvaukset tänne blogiin kommentteina. Säännöt ovat yksinkertaiset: Kun hallitusohjelma julkaistaan, niin siitä on helppo laskea oikea tulos kunkin sanan osalta. Jokainen arvauksen ylimääräinen tai puuttuva sana tuo virhepisteen ja vähimmillä virhepisteillä selviävä voittaa. Kisa menee kiinni takautuvasti päivää ennen hallitusohjelman julkistamista.

Mallivastaukseksi oma arvaukseni:

1) Turvataan - 45

2) Kehitetään - 65

3) Uudistetaan - 30

4) Pyritään - 15

5) Tekee - 5

Parhaalle veikkaajalle lupaan - jos sisäministeriö ei tätä veikkausta laittomana ehdi kieltää - kesän kynnyksellä ilmestyvän "Kylmä jälki" -dekkarini.

Siitä muuten löytyi kahdeksaan "tekee" -sanaa, muttei yhtään noista kisapassiiveista. Onneksi.

Lue myös:

    Uusimmat