Monipalveluverkot taloyhtiöihin

Suomi etenee aimo harppauksin kohti tietoyhteiskuntaa. Taloyhtiöidenkin asukkaat haluavat ottaa käyttöön mitä erilaisimpia sähköisiä viestintäpalveluita, jotka edellyttävät entistä nopeampia ja laadukkaampia tietoliikenneyhteyksiä. Televisio on jo näkyvästi netissä ja pian yhä kattavammin kännykässäkin. IP-TV tuo puolestaan netin televisioon. Enenevä osa puhelinliikenteestä tapahtuu netin kautta.

"Markkinat ja palvelut kehittyvät ja taloyhtiöiden asukkaat haluavat hankkia niitä", toteaa lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitosta. "Myös kansallinen tietoyhteiskuntastrategia tähtää siihen, että vuoteen 2015 mennessä kaikkiin asuntoihin pitäisi saada 100 megan yhteys. Se edellyttää verkkojen uudistamista monessa paikassa."

Kaikessa olemassa olevassa rakennuskannassa on tietysti puhelinjohtoverkko, jonka kautta perinteiset puhelinpalvelut tulevat. Sen lisäksi on kuitenkin otettava huomioon televisiopalvelut ja dataverkot.

"Tämä kaikki alkaa yhdistyä. Verkkojen rajapinnat hämärtyvät, kun yhden kaapeloinnin kautta voidaan saada kaikkia palveluita."

Kehitystä vauhdittaa mahdollisuus kuitukaapelointiin. Asuinkiinteistöissä ollaan siis menossa kohti monipalveluverkkoja, joita pitkin kulkevat paitsi mitä moninaisimmat viestintäpalvelut asukkaille, myös kiinteistön turvallisuustekniikkaa ja rakennusautomaatiota ohjaavat tietoliikenneyhteydet. Ennen kuin taloyhtiöt lähtevät rynnimään tiedon valtateille, niiden on syytä selvittää perusteellisesti, missä kunnossa niiden sähkö-, tele- ja tietoliikenneverkot nykyisin ovat.

"Olemassa olevan verkon kunto kannattaa selvittää kuntotutkimuksella, jota varten on uudet ohjeet ja mittauslaitteet", neuvoo johtaja Timo Rasimus Suomen sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta. "Kuntotutkimuksen ja mittaustulosten perusteella määritellään vanhan verkon kuntoluokka. Taloyhtiö saa siitä tiedon, kuinka kiireellisiä toimenpiteitä yhtiössä on syytä tehdä ja mikä on kuntotutkijan suosittelema aikataulu. Sen jälkeen tehdään yksityiskohtainen suunnitelma kiinteistön tietoliikenneverkkojen uudistamisesta ajanmukaisiksi."

Verkkojen uusiminen on usein sekä käytännöllisintä että edullisinta yhdistää muihin korjauksiin: "Kun taloyhtiössä käynnistyy putki- tai julkisivuremontin tai muun ison korjauksen suunnittelu, nämäkin tiedot selvitetään. Onhan selvää, että kustannukset ovat suhteessa pienempiä, jos kaapelointireitit pystytään rakentamaan samaan aikaan kun kiinteistössä rikotaan paikkoja muutenkin. "

Jos taloyhtiössä ryhdytään suunnittelemaan tietoliikenneverkon uudistamista tai monipalveluverkon rakentamista, on jo suunnitteluvaiheessa otettava huomioon käyttäjien tarpeet. Käyttäjälle voi olla suuri merkitys sillä, kuinka vaikkapa tietoliikennerasiat sijoitetaan asunnossa - saako huoneessa helposti laitettua pistokkeen seinään ja sitä kautta nopean nettiyhteyden. Vaikka langattomat yhteydet yleistyvätkin, taloyhtiön kannattaa panostaa kaapelointiin. Ratkaisut tukevat toisiaan.

Monipalveluverkko taloyhtiöissä

  • Nousu- ja kotikaapeloinnit, tarvittaessa aluekaapelointi
  • Talo- ja kotijakomot
  • Kaapeloinnin tarvitsemat johtotiet
  • Tietoliikenne- ja antennirasiat asuntoihin

Tietoliikennepalveluiden kehittyminen on haaste myös taloyhtiöiden päätöksenteolle. Netin osalta pelisääntöhän on toistaiseksi ollut se, että taloyhtiö on enemmistöpäätöksellä voinut hankkia laajakaistayhteyden esimerkiksi kiinteistöliittymänä, mutta yhteyttä käyttävät osakkaat vastaavat netin käytöstä aiheutuvista kuluista.

"Tähän saakkahan netti on koettu itsessään palveluksi. On kuitenkin otettava huomioon, että sen käyttöön liittyy monia mahdollisuuksia", Hallberg muistuttaa. "Sen kautta voidaan saada televisiokuvaa tai käyttää puhelin- tai muita palveluita, jotka alkavat nyt olla niitä sisältöpalveluita. Varsinaiset nettipalvelutkin voitaisiin kattaa vastikevaroin. Siinä on oltava kuitenkin tarkkana ja mietittävä verkon avoimuutta ja ihmisten tarpeita."

Vastaavalla logiikalla luotiin 80-luvulla taloyhtiöille mahdollisuus tehdä enemmistöpäätöksiä kaapeli-tv-verkkoon liittymisestä ja periä kustannukset vastikevaroin.

Lisätietoa: Monipalveluverkon rakennetta, mahdollisuuksia ja sen käyttöönottoon liittyviä pelisääntöjä tullaan kuvaamaan tarkemmin ensi vuoden alussa julkaistavassa oppaassa, jota kiinteistö-, sähkö-, tele-, satelliitti- ja antennialan järjestöt ovat yhdessä valmistelleet.

Opas tulee olemaan saatavilla seuraavilta verkkosivuilta:
Suomen Kiinteistöliitto: www.kiinteistoliitto.fi
Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI: www.rakli.fi
Suomen sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL: www.stul.fi
Satellilliitti- ja antenniliitto SANT: www.sant.fi

Tiedot pätevistä sähkö- ja teleurakoitsijoista sekä -suunnittelijoista löytyvät osoitteesta: www.urakoitsija.fi

Yleistä tietoa asian tiimoilta: www.taloyhtio.net ja www.sahkoala.fi

(JKA 21.12.2007)

Lue myös:

    Uusimmat