Moniongelmainen syömishäiriöpotilas tarvitsee laaja-alaista tukea

Kun syömishäiriötä sairastavan sairaus pitkittyy, takana on usein hoidon repaleisuus ja kykenemättömyys ymmärtää psyykkisten ongelmien kokonaiskuvaa. Etelä-Suomen syömishäiriöperheet ry haluaa kiinnittää huomiota kaksoisdiagnoosipotilaiden riittävään ja asianmukaiseen hoitoon.

Monet syömishäiriöön sairastuneet kärsivät syömishäiriön lisäksi jostakin muusta mielenterveydenhäiriöstä. Syömishäiriön lisäksi moni sairastunut kärsii masennuksesta, ahdistuneisuushäiriöstä, mielialahäiriöstä, persoonallisuushäiriöstä tai päihdeongelmista. Etelä-Suomen syömishäiriöperheet ry on huolissaan sairastuneiden ongelmien niputtamisesta yhden diagnoosin, syömishäiriön, alle. Kun todellisia ongelmia ja syitä sairastumiseen ei tavoiteta, sairastuneella ei ole mahdollisuutta saada hoidosta sellaista hyötyä, joka johtaisi todelliseen toipumiseen.

– Monista eri ongelmista kärsivien paranemisennuste on huonompi kuin niiden, joilla on vain yksi häiriö, eivätkä tavanomaiset hoitomallit vastaa parhaalla mahdollisella tavalla tämän potilasryhmän tarpeisiin, Etelän-SYLI ry muistuttaa.

Kaksoisdiagnoosipotilaat joutuvat edelleen tilanteisiin, joissa heidän todetaan olevan "väärässä" hoitopaikassa, ja heitä pompotellaan eri hoitopaikkojen välillä pahimmillaan niin, ettei mikään yksikkö ole halukas heitä hoitamaan. Vaikka on näennäisesti helpompaa ja vaivattomampaa organisoida hoito siten, että jokainen ongelma hoidetaan omassa erityisyksikössään, todellisuus on usein toinen.

– Järjestelmälähtöisellä kehittämisellä saadaan aikaan hienon näköisiä ja kuuloisia malleja, mutta pitkällä tähtäimellä lähtökohta on kestämätön. Sirpaleinen ja hajanainen hoito edesauttaa erilaisten oireiden kroonistumista ja lamauttaa ihmisiä toivottomuuteen ja avuttomuuteen, Etelän-SYLI ry:stä sanotaan.

Tarvetta laaja-alaiselle osaamiselle

Viime vuosina päihdeongelmista kärsivien kaksoisdiagnoosipotilaiden hoitoon on keskitytty kiitettävällä tavalla. Käypä hoito -suosituksen mukaan integroitu eli yhdistetty hoito on ilmeisesti tehokkaampaa kuin kahteen eri paikkaan jaettu hoito.

– Päihdepuolen kokemusten viitoittamana esitämmekin, että myös syömishäiriöiden osalta kaksoisdiagnoosipotilaan hoidossa tulee kiinnittää systemaattisesti huomiota sekä syömishäiriöiden että muiden mielenterveyden häiriöiden hoitoon, Etelän-SYLI ry ehdottaa.

Syömishäiriöoireet usein ylläpitävät tai pahentavat muuta psyykkistä oireilua, ja toisaalta psyykkinen paha olo voimistaa syömishäiriöoireita. Ihminen tarvitsee tällöin kokonaisvaltaista tukea kaikkiin vaikeuksiinsa.

– Integroidussa hoitomallissa sama taho hoitaa molempia häiriöitä joko samanaikaisesti tai jaksottaisesti niin, että toipuvan kannalta jatkuva, turvallinen hoitosuhde säilyy. Tarvitsemme laaja-alaista osaamista ja yhdistettyä lähestymistapaa, kun haluamme saavuttaa kestäviä tuloksia pitkäaikaisen syömishäiriön hoidossa, Etelän-SYLI ry muistuttaa.

Lue myös:

MTV3/Helmi, Etelän-Syli ry

Kuvat: Shutterstock/Gelpi

Lue myös:

    Uusimmat