Mainos

Moni valokuvaaja tekee samat virheet aina uudestaan – tässä 5 perusvirhettä, joita kannattaa karttaa

Aloittelevat kuvaajat tekevät yleensä samat virheet aina uudestaan. Tässä vinkkejä, joiden avulla vältät 5 klassista aloittelijavirhettä, kertoo Digikuva-lehti.

Moni aloittelija tekee yleensä samat virheet aina uudestaan – varsinkin, mitä tulee kamera-asetuksiin.

Listasimme 5 klassista aloittelevan valokuvaajan perusvirhettä – sekä neuvot niiden välttämiseksi.

1. Liian pieni ISO-herkkyys

Vielä vuosikymmenen alussa oli syytä käyttää pieniä ISO-herkkyyksiä, koska useimmat digikamerat tuottivat runsaasti kohinaa suuremmilla herkkyyksillä.

Mutta uusilla kameroilla kärsii herkkyyttä nostaa ISO 800–1600:aan ja joillain jopa 6400:aan ilman pelkoa liiasta kohinasta. Älä siis säästele turhaan.

ISO 400 auringonpaisteessa, 800–1600 varjossa ja 3200–6400 yöllä käsivaralta kuvattaessa – näillä arvoilla päästään yleensä riittävän lyhyisiin suljinaikoihin.

2. Liian pitkä suljinaika

Jos haluat välttää tärähdyksiä käsivaralta kuvatessasi, muista tämä nyrkkisääntö: Valotusaika on yleensä murtoluku, jonka nimittäjän tulee olla vähintään yhtä suuri kuin objektiivin polttoväli.

Jos siis kuvaat esimerkikisi 50 millimetrin objektiivilla, ei suljinaika saa olla pitempi kuin 1/50 sekunti.

Liikkuvaa kohdetta kuvattaessa on tietysti syytä käyttää tätäkin lyhempiä aikoja kuten 1/250 sekunti, joka pysäyttää kävelevän ihmisen liikkeen, kun taas ratsastajan pysäyttämiseen tarvitaan 1/500 sekunnin aika.

3. Valotuksenkorjauksen unohtaminen

Jos käyttää kameran aukkoautomatiikkaa tai aika-automatiikkaa, on hallittava myös valotuksenkorjaus – varsinkin epätasaisessa valossa.

Kameran valotusmittari pyrkii tekemään kirkkaudeltaan keskimäärin keskiharmaita kuvia, ja siksi hyvin kirkkaat alueet kuten luminen maisema tai kirkas taivas tai tummat alueet kuten varjossa oleva kuusimetsä hämäävät valonmittausjärjestelmää.

Valotuksenkorjauksen avulla syntyy kuvia, jotka vastaavat todellisuutta.

Ja samaan hengenvetoon: Valitse sopiva valonmittausmenetelmä. Muista, että matriisi eli arvioiva mittaustapa huomioi koko kuva-alan, keskustapainotteinen painottaa kuvaajan valitsemaa keskialuetta ja sen lähiympäristöä, ja pistemittaus huomioi vain kuvaajan valitseman pisteen.

4. Tarkennus pielessä

Moni aloittelija kuvaa automaattitarkennuksella, joka yleensä toimiikin mutta pettää välillä. Kokeile vaihteeksi käsitarkennusta ja tarkenna kuvauskohteesi tärkeimpään kohtaan.

Jos syvyysterävyysalue on erityisen niukka, on tarkennuksen osuminen oikeaan ratkaisevan tärkeää; esimerkiksi muotokuva on käytännössä pilalla, jos tarkennus simäterän sijaan osuukin pari senttiä eteen eli nenänpäähän.

Muista myös, että ettei niukka syväterävyys suinkaan sovi hetikään kaikkiin kuviin ja kuvauskohteisiin.

5. Kuvanvakain päällä jalustalla kuvattaessa

Kuvanvakain vakaa käsien aiheuttaman tärinän.

Jalustalta kuvattaessa – kun tärinää ei ole – vakaimen vaikutus on päinvastainen: se aiheuttaa pieniä tärähdyksiä.

Muista siis kytkeä kuvanvakain pois päältä, kun kuvaat jalustalta.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Digikuva-lehden kanssa.

Muita Digikuva-lehden artikkeleita:

***

0:52

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.