Moni suomalainen kokee lakot kohtuuttomiksi, sanoo keskustan Saarikko MTV:n Uutisextrassa

Keskustan Annika Saarikko: Moni suomalainen kokee lakot kohtuuttomina 3:22
Keskustan Annika Saarikko: Moni suomalainen kokee lakot kohtuuttomina

Keskusta tukee monia hallituksen työmarkkinauudistuksia.

Moni suomalainen pitää viimeaikaisia lakkoja kohtuuttomina, arvioi MTV:n Uutisextrassa vieraillut keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

– Uskon, että se alkaa olla monen suomalaisen kokemus juuri nyt. Ja se kai lakoilla vähän on tarkoituskin, että meidän arkeamme häiritään ja asiaan herätellään.

Tällä viikolla työntekijäliittojen järjestämät poliittiset lakot pysäyttivät muun muassa suuren osan joukkoliikenteestä, ja vaikuttivat päiväkoteihin ja ydinvoimaloihin. Lakoilla työntekijäliitot vastustavat hallituksen ajamia työmarkkinamuutoksia.

– Ammattiyhdistysliike toimii oikeuksiensa puitteissa. Vaikeaa arvioida, mitä suomalaiset pitävät lopulta ongelmaan syyllisenä. Ehkä ennemmin kuin uusia lakkoja, miettisin sitä, miten tämä kaikki joskus päättyy, Saarikko sanoo.

Saarikko on huolissaan siitä, että tulehtunut työmarkkinatilanne heijastuu myös syksyn tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin vaikeuttaen niitä entisestään.

Keskusta tukee osaa hallituksen työelämämuutoksista

Keskusta tukee suurinta osaa hallituksen ajamista työmarkkinamuutoksista. Esimerkiksi paikallisen sopimisen lisäämistä Saarikko pitää välttämättömänä työmarkkinoiden uudistamiseksi.

Sen sijaan hallituksen ajamaa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuutta keskusta ei kannata, ja Saarikko kannustaakin hallitusta luopumaan kirjauksesta.

– Sille ei ole pystytty osoittamaan työllisyyttä tai kansantaloutta kohentavia vaikutuksia. Rohkaisen hallitusta keskittymään asioihin, jotka ovat oikeasti vaikuttavia.

Kenen pitäisi neuvotella?

Keskusta ei ole mukana oppositiopuolueiden välikysymyksessä, jossa syytetään Petteri Orpon (kok.) hallitusta työmarkkinakaaoksesta, ja vaaditaan hallitusta aloittamaan aidot neuvottelut työntekijäpuolen kanssa. 

Saarikkokin kuitenkin vetoaa neuvottelujen jatkamisen puolesta.

– Molempien osapuolten pitäisi palata neuvottelupöytään, Saarikko sanoo.

Neuvottelujen jatkamista ovat vaatineet useat tahot. Oppositiopuolueiden lisäksi useat työntekijäliitot vaativat hallitusta perumaan tai neuvottelemaan uudelleen työmarkkinamuutoksista, jotka niiden mukaan heikentävät työntekijän asemaa.

Hallitus ja osa työntekijäliitoista puolestaan toivovat, että SAK palaisi neuvottelemaan vientivetoisesta palkkamallista. SAK lähti palkkamallineuvottelusta, koska se olisi halunnut kytkeä muutkin työmarkkinamuutokset mukaan neuvotteluun.

Keiden pitäisi neuvotella, ja mistä asioista?

– Tietenkin kokonaisuudesta kantaa ensisijaisesti vastuun maan hallitus, joka tekee lakiehdotukset. Siihen heillä on oikeus, mutta vaikutukset uhkaavat kasvaa aika isoiksi, eikä kukaan tunnu miettivän ulospääsytietä. Siltä osin (koolle) kutsuja on luontevasti maan hallitus, Saarikko sanoo.

Saarikko avaa Uutisextran haastattelussa ajatuksiaan myös sitä, millaisia kannatuslukemia keskustan on realistista tavoitella tulevaisuudessa.

Katso Annika Saarikon Uutisextra-haastattelu MTV Katsomossa!

 

 

Lue myös:

    Uusimmat