Keskusta nostaisi yleistä arvonlisäveroa ja jättäisi ruoan verotuksen ennalleen, sanoo Saarikko MTV:lle

Keskusta tyrmää ruoan verotuksen kiristämisen.

Keskusta nostaisi yleistä arvonlisäveroa ruoan verotuksen sijaan. Näin sanoo MTV:n Uutisextrassa vieraillut puheenjohtaja Annika Saarikko.

– Jos jotakin pitää verotuksesta valita, niin kyllä, se on parempi vaihtoehto. Ruoan alvin nostaminen ei keskustalle käy. Se johtaisi siihen, että kaupan hyllyltä valikoitaisiin yhä useammin ulkomainen tuote. 

Ruoan verotuksen kiristämistä on väläyttänyt valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.). 

Purran mukaan hallituksen on etsittävä jopa kolmen miljardin euron lisäsopeutuksia ensi vuodelle, ja ruoan verotuksen kiristäminen on yksi valtiovarainministeriön (VM) menokartoituksessaan listaamista keinoista.

Saarikko tyrmää ruoan veronkorotuksen myös siksi, että se vaikuttaisi hänen mukaansa kaikkein raskaimmin pienituloisiin.

Veronkorotukset pöydällä

Yleinen arvonlisävero on 24 prosenttia, ja se koskee suurinta osaa tuotteista ja palveluista. Veron nostaminen 25 prosenttiin toisi VM:n mukaan 615 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuosittain.

Ruoan arvonlisävero on alennettu 14 prosenttiin, ja sen kiristäminen 15 prosenttiin toisi noin 150 miljoonan euron vuosittaiset lisätulot.

Ministeriö ei ota suoraan kantaa siihen, kumpi on parempi vaihtoehto. 

Ensisijaisesti korotukset pitäisi tehdä alennettuihin verokantoihin, joihin kuuluvat ruoan lisäksi esimerkiksi lääkkeet, ravintolapalvelut ja sanomalehdet, mutta yleisen arvonlisäveron korottaminen voi olla perustellumpaa, jos tavoitellaan tietyn suuruista verotuottoa, VM toteaa.

"Hallitus ei kykene kertomaan, mikä tarkka summa on"

Hallitus aikoo päättää keväällä lisäsopeutuksista, eli uusista menoleikkauksista tai veronkorotuksista synkentyneen taloustilanteen vuoksi. Saarikko ihmettelee, miksei hallitus ole toistaiseksi kertonut julkisuuteen, kuinka suuri sopeutustarve tarkalleen on. 

– On vaikeaa ottaa kantaa veroratkaisuihin, kun hallitus ei kykene edes kertomaan, mikä tarkka summa on.

Ennen uusia veronkorotuksia Saarikko kehottaa hallitusta perumaan esimerkiksi olutveron kevennyksen ja Turun tunnin juna -hankkeen.

– Viime keväänä hallituksen tilannekuva oli, että Suomella on varaa veronkevennyksiin. Ne pitivät sisällään hyvin merkillisiä arvovalintoja, jotka kohdistuivat kaikkein hyväosaisimpiin. Aloittaisin sen pohtimisesta, olivatko ne järkeviä.

Saarikko avaa Uutisextran haastattelussa ajatuksiaan myös siitä, mitä olisi voinut tehdä toisin keskustan puheenjohtajana. Entä millaisia kannatuslukuja keskustan on realististista tavoitella tulevaisuudessa?

Katso Annika Saarikon koko Uutisextra-haastattelu MTV Katsomossa!

Lue myös:

    Uusimmat