Mainos

Moni jätti päivätyönsä - vapaaehtoiset kokkaavat ja korjaavat aseita Libyan kapinallisille

Libyan taistelujen venyessä kapinallisten vähäiset resurssit ovat alkaneet ehtyä.

Kapinallisten avuksi on noussut vapaaehtoisten armeija. Tavalliset libyalaiset ovat hylänneet päivätyönsä ja ryhtyneet uurastamaan kapinallisten puolesta: osa tekee ruokaa, osa korjaa aseita, osa hoitaa haavoittuneita.

Vapaaehtoisten joukossa on kaikenikäisiä libyalaisia kaikista yhteiskuntaluokista ja ammateista.

Kapinallisten tärkeimmän kaupungin Bengasin laidalla satakunta vapaaehtoista ahertaa asevarikolla paahtavassa auringonpaahteessa.

- Meillä on vain yksi tavoite: lopettaa Muammar Gaddafin valtakausi mahdollisimman nopeasti, vaikka vain ruuvinväännintä kääntämällä, kertoo 43-vuotias Gadallah el-Kadiky.

Kun Gaddafin vastainen kansannousu alkoi helmikuussa, el-Kadiky jätti työnsä rekkakuskina ja ryhtyi korjaamaan kapinallisten ajoneuvoja. Nyt el-Kadiky ja hänen kaksi teini-ikäistä poikaansa paiskivat varikolla 12-tuntisia päiviä.

El-Kadiky kertoo korjaavansa parhaimmillaan viisikin ajoneuvoa päivässä. Vieressä toiset vapaaehtoiset purkavat, puhdistavat ja korjaavat aseita tai purkavat niitä varaosiksi uusiin aseisiin.

- Tämä on vähintä mitä voimme tehdä voittaaksemme sodan, sanoo 32-vuotias Hussein el-Khafifi.

Kokkausta kapinallisille

Asevarikon läheisessä Citadel-ravintolassa valmistuu joka päivä tuhansia ruoka-annoksia, jotka jaetaan kapinallisjoukoille, pakolaisille ja kaupungin sairaalaan.

- Kun vallankumous alkoi, olin mukana mielenosoituksissa Bengasin keskustassa. Koska en voi mennä etulinjaan taistelemaan, päätin auttaa vallankumousta tekemällä sitä, mitä parhaiten osaan: laittamalla ruokaa, kertoo ravintolan pääkokki Rahma Ben Zablah.

Citadelin keittiössä käy kova kuhina, kun yli sata vapaaehtoista pilkkoo vihanneksia, paistaa lihaa ja hämmentää kymmeniä kattiloita. Keittiöapulaisten joukossa on koululaisia, opettajia, insinöörejä ja liikemiehiä.

Raaka-aineisiin uppoaa päivässä jopa 12000 dinaaria (noin 7 000 euroa). Osa kuluista katetaan ihmisten lahjoituksilla, loput pulittaa ravintola.

- Uhraamme ravintolamme tuotot auttaaksemme kapinallisia. He taistelevat vapautemme puolesta, summaa keittiöpäällikkö Fahmi al-Mawaj.

Itä-Libya pyörii edelleen

Libyan itäosien pelättiin syöksyvän kaaokseen ja anarkiaan, kun kapinalliset kaappasivat vallan Gaddafin hallinnon järeältä turvallisuuskoneistolta. Pelot näyttävät kuitenkin suuremmilta osin osoittautuneen turhiksi.

Vaikka tietoa seuraavasta palkkapäivästä ei ole, työntekijät ovat pitäneet voima- ja vesilaitokset pyörimässä. Teleinsinöörit ovat rakentaneet Itä-Libyaan oman matkapuhelinverkon ja internet-yhteyksiä. Kaupungeissa jätehuoltoa ja jopa liikenteenohjausta hoitavat vapaaehtoiset.

Vaikka kapinallisilla on ollut koko ajan pulaa aseista ja muista varusteista, ainakin vielä taistelutahto on korkealla.

- Koko maailma tietää, että meillä on pulaa aseista. Tärkein aseemme on kuitenkin usko tähän valtioon, kertoo asevarikon valvoja eversti Ali el-Qetany.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.