Mona-Liisa Nousiainen seilasi sairaalan ja maailmancup-latujen välillä tytärtään koskenut salaisuus harteillaan – "Syytin itseäni"

Entisten maajoukkuehiihtäjien Mona-Liisa Nousiaisen ja Ville Nousiaisen Isabella-tytär kärsi vauvaikäisenä sydämen rytmihäiriöistä. Mona-Liisa – urheilija, muusikko, ihminen -elämänkertateoksessa kerrotaan, kuinka Mona-Liisa Nousiainen ravasi kisakauden aikana hiihtolatujen ja sairaalan välillä kenellekään kertomatta. 

Nousiaisten Isabella-tytär syntyi vuoden 2010 marraskuussa. Jo raskauden aikana pariskunnalle selvisi, että Isabella kärsii sydämen rytmihäiriöistä. Syntymän jälkeen Nousiaiset viettivät paljon aikaa sairaalassa. 

Ennen raskauttaan Mona-Liisa Nousiainen oli ajautunut ylikuntoon. Ylirasitustilansa vuoksi Nousiainen poti syyllisyyttä tyttärensä vaikeuksista, eikä tästä johtuen halunnut kertoa asiasta kuin perheelle ja lähimmille ystävilleen. 

– Se oli henkisesti niin kova paikka, etten uskaltanut sanoa Isabellan sairaudesta kenellekään. Syytin itseäni, Nousiainen kertoo kirjassa. 

– Pahinta oli, kun ajatteli, että jos tämä yksi asia edes menisi hyvin, mutta se menikin tavallaan pieleen. Se oli kova kolaus. Eikä se auttanut, kun kerrottiin, että sairaita lapsia syntyy kaikenlaisille ihmisille. Sairaalasta yritettiin vakuuttaa, että kyse oli solutasolla tapahtuvista asioista. Sitä kuitenkin syytti itseään, kun oli ylirasitustila alla ja kaikkea.

Nousiainen palasi takaisin kilpaladuille syksyllä 2011. Nousiainen matkusti usein omin neuvoin maailmancupin kisapaikkakunnille suoraan sairaalasta. 

– Vuosina 2011–2013 hän saapui kisapaikalle melkein joka kerta sairaalasta. Isabella kasvoi niin huimaa vauhtia, että lääkitystä piti säätää tämän tästä, ja siksi sairaalajaksoja tuli usein, Mona-Liisan aviomies Ville Nousiainen kertoo. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Maajoukkuetoverit olivat autuaan tietämättömiä siitä, mitä Nousiainen kävi läpi.

– En loppujen lopuksi tiedä, kertoiko Mona maajoukkueessakaan kavereille, että on tullut suoraan sairaalasta kilpailuun tai että menee kisan jälkeen heti takaisin.

Salailu, sairaalareissut ja muut mieltä painaneet asiat vaativat kuitenkin veronsa. Nousiainen myöntää olleensa usein henkisesti erittäin kovilla. Nousiaisen oma äiti oli kuitenkin tärkeä tukipilari.

– Sanoin usein, että "äiti, nyt en enää jaksa". Äiti kuitenkin totesi, että "vaihtoehtoja ei ole, on pakko jaksaa", Nousiainen muistelee.

Isabella-tyttären ja perheen elämä kuitenkin helpottui, kun Isabella leikattiin viisivuotiaana toistamiseen. Onnistuneen leikkauksen myötä sydämen rytmihäiriöt olivat historiaa, ja perhe pääsi näin elämään normaalia elämää. 

– Olihan se lapsen jättäminen leikkaukseen ihan hirveää. Toisella leikkauskerralla oli todellinen yllätys, kun puhelu tuli ja leikkauksen kerrottiin onnistuneen. En ollut uskoa, että sairauden sai kokonaan pois, Mona-Liisa Nousiainen toteaa.

– Koska kaikessa oli mennyt niin monta vuotta, tuntui käsittämättömältä, että lääkkeet loppuivat siihen paikkaan ja meillä oli terve lapsi.

Lainaukset ovat Laura Arffmanin kirjoittamasta Mona-Liisa – urheilija, muusikko, ihminen -kirjasta (Gummerus). 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja