Mainos

Mökkien nettikameroista merkittävää hyötyä rikostutkinnassa

Syksy hiljentää taas kesämökkiseudut. Huvilat jäävät tyhjilleen, mutta yhä useampi hankki laitteet, joilla kuvayhteys kesäasuntoon saadaan yhdellä napin painalluksella. STT:n viime viikolla haastatteleman turva-asiantuntijan mukaan jo 120 000 kodissa ja vapaa-ajan asunnossa on jonkinlainen valvontajärjestelmä. Nettikameran avulla saadaan reaaliaikaista tietoa myrskyn aiheuttamista tuhoista tai varkaiden vierailusta.

Suositulla kesämökkiseudulla Etelä-Savossa poliisi tervehtii uuden tekniikan saapumista kesämökeille ilolla.

- Näissä nykyisissä nettikameroissa kuvanlaatu on jo niin hyvä, että niiden otoksia voidaan hyvin käyttää tutkinnassa. Lisäksi etuna on nopeus. Esimerkiksi liiketunnistimella varustetusta kamerasta saa välittömästi kuvan vaikka kännykkään ja sen voi ohjata samalla sekunnilla poliisille, kertoo rikosylikonstaapeli Harri Kääpä Etelä-Savon poliisilaitoksen omaisuusrikosyksiköstä.

Mökkimurtojen selviäminen helpottuu

Kääpä kertoo, että aiemmin poliisi on saattanut ratsata varastettua tavaraa sisältävän auton, mutta poliisilla ei ole ollut mitään käsitystä siitä, mihin tapaukseen tavarat voisivat liittyä. Kun kuva ja tieto tapahtumista saadaan nopeasti, myös mökkimurtojen selviäminen on todennäköisempää.

Pelkästään Etelä-Savossa mökkimurtoja tehdään satoja vuosittain. Kääpä uskoo, että kameroista on hyötyä talvisaikaan hiljaisilla kesäasunnoilla.

- Nettikameraa hankittaessa kehottaisin kuitenkin ottamaan yhteyttä asiantuntijaan, jotta voidaan varmistua asennettavien tuotteiden laadusta ja käyttökelpoisuudesta.

Asentajilla on myös erityisiä niksejä, joilla kamera voidaan piilottaa niin, ettei sen olemassaoloa huomaa.

Teleoperaattori Elisassa ihmisten kiinnostus valvontaan huomattiin jo muutama vuosi sitten.

- Tutkimuksissamme huomasimme, että nimenomaan kameran välittämä tieto on se, mistä ihmiset ovat kiinnostuneita, kertoo Elisa-Vahdin liiketoiminnasta vastaava osastopäällikkö Sanna Korppoo.

Elisa on tarjonnut jo jonkin aikaa omaa Vahti-palveluaan eri kohteiden kameravalvontaan.

- Hyvin paljon ihmiset hankkivat palvelua juuri kesäasunnoilleen, Korppoo summaa.

Kesämökin valvonta nettikameralla onnistuu myös ilman ulkopuolisia apuja. Näppärä tietokoneenkäyttäjä voi virittää yhteyden kodin ja kesämökin välille suhteellisen helposti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.