Mökit suojaan hiirien ja myyrien tihutöiltä

Kylmien ilmojen koittaessa myös pikku tihulaiset pyrkivät asumuksiin pakoon tuiskua ja viimaa. Kaupungeissa riski joutua samalle ruokakaapille hiiren kanssa on melko pieni, mutta maalla ja mökeillä vieraaseen törmää helpommin. Jyrsijän vierailun voi havaita paitsi erilaisista ruokakasoista, myös virtsan hajusta tai pienistä rei'istä.

Melko tiheästikin asutulla alueella sisään saattavat tunkea myös peltomyyrät. Kaupunkien ydinkeskustoissa lähes ainoa tihulainen on kuitenkin kotihiiri. -Kun mennään metsäisemmälle alueelle, omakotialueella tulee vastaan myös metsähiiri, joka on oikea kesämökkilaji, kertoo tohtori Ilkka Koivisto. Metsähiireksi kyläilijän tunnistaa ruokavarastoista, joita se kerää ja piilottelee eri paikkoihin.

-Aika moni on soittanut radion ja tv:n Luontoiltoihin, kun on löytänyt kesämökin tyynyn alta viljansiemeniä tai jopa ulkoa tuotuja auringonkukansiemeniä. Metsähiiri on hieman kotihiirtä kookkaampi ja suurisilmäinen. Aivan kaikkia vierailuja ei tämänkään naperon syyksi voi pistää, sillä lajin esiintymisalue loppuu Keski-Suomeen.

Metsämyyrä on kuumeriski

Ylivoimaisesti ongelmallisin tihulaislaji on Ilkka Koiviston mielestä metsämyyrä, jota esiintyy koko Suomessa. Syynä on myyräkuumeen riski, joka pahimmillaan saattaa johtaa sairaalakierteeseen.

-Joillakin alueilla, esimerkiksi Päijänteen eteläpuolella, jopa puolet yksilöistä levittää myyräkuumetta, Koivisto varoittaa. Tauti ei leviä suoraan myyristä, vaan ilmasta, joka on myyrien tai niiden virtsan ja ulosteiden saastuttamaa. Jätöksien täytyy olla kuitenkin melko tuoreita, jotta virus tarttuu.

-Sen vuoksi mökeille mentäessä kaikkein suurin riski on, kun ruvetaan siivoamaan ja oikein pöllyttämään. Silloin virus tarttuu hengitysteiden kautta. Jos vähän aikaa malttaa mielensä, riski pienenee.

Myyräkuumeen oireita ovat korkea kuume, munuaisvaivoista johtuva selkäsärky, vatsakivut ja virtsaamistarpeen väheneminen.

Siisteys ja pieni eristäminen kannattaa

Mökin tiivistäminen niin, ettei sinne mikään tuholainen pääsisi, on varmasti mahdotonta. Hiiren mentäväksi reiäksi riittää jo seitsemän millin kokoinen kolo, myyrä mahtunee samasta aukosta. Sähkö- ja vesijohtojen läpiviennit voi kuitenkin yrittää tiivistää metalliverkolla ja estää hiirien ujuttautuminen sisään välikaton kautta.

Mökillä on tuhojen välttämiseksi varminta siivota ruokakomeroista pois kaikki syötäväksi kelpaava. Mikäli ruokaa jättää, se on parasta siirtää metalli- tai lasipurkkeihin, joihin hiiren hammas ei pysty. Myös pesäntekoon kelpaava materiaali, esimerkiksi ylimääräiset tekstiilit, on syytä tuoda pois. -Minulla saappaasta jyrskyttivät kerran villasukan aika muhjuksi samalla kun keräsivät sinne jyviä, Koivisto muistelee hiirten tekosia.

Mökinomistajan onneksi jyrsijät eivät kykene ympärivuotiseen lisääntymiseen kovin kylmissä oloissa. Näin ollen mökkinsä kylmänä pitävä säästyy hiiripesueilta, samalla kun lämmityskulut säästyvät ja rakenteet pysyvät terveinä.

Hiiret pitävät pähkinäsuklaasta

Perinteisten loukkujen ja myrkyn käyttö kannattaa myös. Torjuntamyrkkyjä myyvät ainakin rautakaupat. Tuusulalaista torjunta-alan yritystä pyörittävä Erik Heini pitää loukkua edelleen erinomaisena. -Hyvä syötti siihen on pähkinäsuklaa, ehkä paras. Juusto ei ole niin hyvä, hän vakuuttaa.

Myrkyttämisessä on tosin se huono puoli, että raadot jäävät joksikin aikaa nurkkiin haisemaan. Myrkkyä syönyt hiiri kuolee verenvuotoon ja muumioituu, joten hajun pitäisi olla pois parissa viikossa. Kissoille ja koirille ei myrkyistä tai niihin kuolleista tihulaisista pitäisi olla vaaraa.

Myyrä ei pidä paukkeesta

Erik Heini pitää myyrää melko hankalana karkotettavana, sillä hyönteissyöjänä myrkky ei sille kelpaa. Myrkky saattaisi kulkeutua myös petolintuihin. Myyrän inhoama tärinä ja kolina saattavat kuitenkin tepsiä. -Vähän isompi kivien päälle laitettu tuuliviiri on yleensä ollut aika hyvä, Heini vakuuttaa.

Hänen mukaansa myrkyttäminen kannattaa hoitaa jo aikaisessa vaiheessa, jolloin selvitään ulkona olevilla myrkyillä. Hyvä paikka on esimerkiksi talon alusta. -Sekin parantaa tilannetta, että jos on paljon roinaa talon alla tai ympäristössä, putsaa ne ja pitää mahdollisimman siistinä.

Heini tunnustaa, että joskus kun myyrä on päässyt oikein pahasti pihapiirissä mylläämään, on ollut pakko käyttää kyseenalaisia keinoja: koloihin päästettyä pakokaasua. Tällöin kyse on ollut vesimyyristä, ei metsämyyristä.

Kaupunkiriesana rotat ja oravat

Niinkin valloittava eläin kuin orava saattaa sekin aiheuttaa hirvittävästi harmia. Heinin mukaan räystään aluset on syytä tukkia, jos oravat tunkeutuvat lämpimään välikattoon tekemään pahojaan. Joitakin saattaa häiritä myös otusten pitämä meteli. -Orava on rauhoitettu, joten me emme oikein voisi sille tehdä mitään. Heini kuitenkin varoittaa liiasta ruokinnasta, sillä oravia on myöhemmin hankala häätää.

Rotat ovat nekin lisääntyneet kaupunkien keskustoissa, varsinkin Helsingin kantakaupungissa. Sisään saakka rotat onneksi tunkeutuvat harvemmin.

Torjuntatöihin kannattaa Heinin mukaa ruveta viimeistään siinä vaiheessa, jos rottia alkaa nähdä. -Joku väitti, että jos yhden rotan näkee, on niitä jo kymmenen piilossa.

Lue myös:

    Uusimmat