Mainos

Modernin perinnetalon suunnittelu alkaa

Joka Kodin Asuntomarkkinoilla on ollut joka vuosi tapana seurata jonkin asuntomessutalon taivalta sen kaikissa vaiheissa, ideasta suunnitelmaksi ja rakennustyömaasta valmiiksi kodiksi. Tämän vuoden Hämeenlinnan asuntomessuilla seurantakohteemme on Kannustalon uusi, moderni perinnetalo, jonka syntytarina johtaa – hiukan yllättäen – Yhdysvaltojen itärannikolle syksyllä 2005 tehtyyn tutustumis- ja valokuvausmatkaan. Vaikutelmat näkyvät selvästi uudessa mallistossa.

"Valokuvaaja Jouni Haravan kanssa Long Islandille suuntautuneen matkan tuliaisina oli 1500 valokuvaa", kertoo Kannustalo Oy:n toimitusjohtaja Mika Uusimäki."Ideointi ja suunnittelu alkoivat heti palattuamme Suomeen. Tuloksena syntynyt moderni perinnetalo on selkeälinjaisempi kuin aikaisemmat perinnetalomme. Siitä on karsittu yksityiskohtia eikä siinä ole yhtä paljon pitsikoristeista romantiikkaa. Siksi talot sopivat ehkä aiempaa paremmin myös kaava-alueille."

Messutalossa on kolme makuuhuonetta ja olohuone, josta on mahdollista varata osa esimerkiksi työhuoneeksi tai kirjastoksi.

"Se soveltuu hyvin esimerkiksi hyvin aktiiviselle lapsiperheelle", arvioi rakennusarkkitehti Sanna Hautala. "Esimerkiksi kodinhoitohuoneen yhteydessä on vaatehuone, johon on helppo viedä harrastusvälineet."

Talon yksi sivu on kiinni kadussa, mikä asetti erityisiä haasteita erityisesti tilansuunnittelulle: muun muassa ikkunoiden koko oli mietittävä tarkasti. Korkeiden aitojen suojaama oleskelupiha jäi kuitenkin lännen puolelle, joten tilojen sijoitteluun kadun läheisyys ei vaikuttanut.

"Teknisesti tässä ei ole suuria eroja aikaisempaan perinnetaloon", toteaa rakennesuunnittelija Esa Marjakangas. "Elementointi on kuitenkin suunniteltava hiukan tarkemmaksi, sillä elementtisaumojen häivyttäminen on aiempaa haasteellisempaa – se on vaikeampaa, koska nyt ei käytetä esimerkiksi koristelautoja."

Kannustalon tapana on käyttää mahdollisimman suuria elementtejä, mikä nopeuttaa myös asentamista.

"Elementit katkaistaan sopivista kohdista, joihin voi sijoittaa vaikkapa jonkin riman. Voidaan myös jättää siltä kohtaa vaakapaneelia hiukan pois ja täydentää se työmaalla. Ikkunoiden ja ovien reunojakin voidaan hyödyntää", Marjakangas selventää.

Sisustussuunnittelu on erityisen olennaista uuden malliston suunnittelussa ja se alkaakin samaan aikaan muun suunnittelutyön kanssa: paljon turhaa työtä jää tekemättä, kun jokainen suunnittelija voi kertoa näkemyksensä heti alkuvaiheessa.

"Arkkitehti on miettinyt mielessään pääpiirteet - tässä voisi olla hyvä paikka sohvalle, tässä pöydälle - ja sisustussuunnittelija tekee sitten hienosäädön". kuvailee sisustussuunnittelija Helena Karihtala. "Hän hahmottaa huonekalut tiloihin ja silloin niihin voidaan vielä tehdä pieniä muutoksia. Esimerkiksi television paikka on keskeinen jokaisessa olohuoneessa, joten sen on löydyttävä helposti. Nykyisin olohuoneessa on usein takka, alas ulottuvia ikkunoita ja muita aukkoja. On voitava katsoa sekä ulos että televisiota. Kaiken halutun sovittaminen yhteen ei ole aina helppoa."

Talon sisustus lähtee Karihtalan mukaan sen julkisivusta: "Sisustuksen tulee heijastella talon ulkonäköä. Tietysti sen on oltava myös asiakkaan näköinen. Messutalon linja noudattelee pohjoismaalaista, kohtuullista perinnettä ja värit ovat nyt viime aikojen retrobuumista poiketen hillitympiä – hiekan ja savun sävyjä, voisi sanoa. Koska talosta tulee harmaa, se toistuu myös sisällä esimerkiksi seinissä. Lattiamateriaaliksi tullaan todennäköisesti valitsemaan kotoisa, öljytty tammi tuomaan pehmeyttä. Sen kaveriksi sopii erinomaisesti tummemman harmaa laatta. Varma valinta, joka tuo vahvaa kontrastia muuhun sisustukseen."

Makuuhuoneisiin Karihtala on kaavaillut sinisen ja vihreän sävyjä, jotka toistuvat kylpytiloissa.

"Aika tavalla suomalaisiin istuvia värejä! Kun ympäristö on varsin neutraali, huonekaluilla ja tekstiileillä sisustuksella tilaan onkin helppo tuoda pontta."

Hämeenlinnan messutaloon ja uuden malliston luomiseen liittyen Kannustalo on avannut kyselyn, johon voi vastata.

Lisätietoja: Kannustalo Oy www.kannustalo.fi

(JKA 19.1.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.