Mainos

Moderni tyyli suomalaisittain

Moneen suomalaiseen puree parhaiten ajattoman pelkistetty ja moderni sisustustyyli. Sen on sanottu tiivistävän koko suomalaisuuden, pitäähän se sisällään suoraviivaisuutta ja toimivuutta yhdistettynä ajanmukaisuuteen ja innovaatiohenkeen.

Monet 1960- ja 1970-lukujen sisustusklassikkomme ovat edelleen hämmästyttävän modernin oloisia ja sopivat saumattomasti myös nykyhuoneisiin.

Vaikka esimerkiksi Eero Aarnion Pallotuoli syntyi aikanaan pikemminkin niin sanotun anti-modernismin kuin modernismin julkilausumaksi, se on silti kuin kotonaan myös ultramodernissa kodissa.

Vaikka ei Aarnion huonekaluilla kotiaan sisustaisikaan, virtaviivaisesta pelkistyksestä voi ottaa ideoita omaankin moderniin tyyliin.

Niukkuus ja selkeys luonnosta

Kun modernin sisustuksen lähtökohta on nykyaikaisuuden ohella pelkistetty yksinkertaisuus, yhtymäkohtia voidaan helposti hakea vaikka paikallisesta luonnosta. Onhan kesä ainoa tuhlailevan runsas vuodenaikamme, muun ajan näkymiä leimaavat selkeän koruttomat linjat.

Modernin sisustajan ostoslistalla ovat vaaleat värit, ruostumaton teräs sekä puu, lasi ja kromi. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta muovi ja lasikuitu eivät kuulu tällaisen ihmisen kotiin edes terassikäyttöön.

Avarat ja valoisat, konstailemattomat huoneet ovat modernin tyylin tunnusmerkkejä. Hallitsevat värit ovat luonnonvaalea, harmaa ja beige tehostettuina ripauksella vahvempia värejä siellä täällä. Kaikki värit kuitenkin löytyvät luonnosta.

Huonekalujen muodot ovat selkeitä ja puhdaslinjaisia, ja kalusteiden käyttötarkoitus on aina selkeä. Röyhelöitä ja rimpsuja sekä koriste-esineitä on vähän tai ei ollenkaan. Esimerkiksi verhot ovat yleensä hyvin niukat tai ainakin niiden kuosi on hillitty.

Verhot voidaan myös jättää kokonaan pois, jolloin ikkunasta avautuva näkymä on eräänlainen elävä taulu.

Vähemmän on enemmän

Modernin sisustuksen ystävä välttää vaistomaisesti asettamasta esille ylenpalttisesti koriste-esineitä tai tauluja. Hänen kodissaan on esillä vain muutamia harkittuja katseenvangitsijoita, joihin kohdistuu sitäkin suurempi huomio.

Näitä elementtejä ei myöskään vaihdella hetken päähänpistosta, vaan esimerkiksi harvat esillä olevat taulut ovat monesti isäntäväelle henkilökohtaisesti todella tärkeitä.

Moni moderniin sisustukseen mieltynyt pitääkin ohjenuoranaan vanhaa iskulausetta "vähemmän on enemmän".

Tällainen sisustus vaatii tietysti paljon säilytystilaa, sillä kodissa kuin kodissa tarvitaan esimerkiksi ylimääräisiä vuodevaatteita yökylään tulevien ystävien varalle ja monenlaista käyttötavaraa, joka modernissa kodissa halutaan pitää mieluiten poissa silmistä. Niinpä reilut kaappirivistöt ovatkin tyypillinen näky huoneessa kuin huoneessa.

Huonekaluissa on paljon suoria linjoja ja vain hienoista kaarevuutta pehmentämässä yleisvaikutelmaa, joka ei kuitenkaan koskaan ole terävä tai kulmikas.

Kalusteet ovat usein klassisia, ja niiden valinnassa painaa sekä esteettisyys että funktionaalisuus. Moderni sisustaja suosii esimerkiksi myöhemmin laajennettavia hyllyjä.

Tekniikka saa näkyä

Olohuoneessa suositaan selkeitä sohvaryhmiä ja divaaneita. Ruskea tai luonnonvalkoinen nahka sekä vaaleat kankaat ovat modernin sisustuksen suosikkeja.

Valaistuksessa käytetään paljon kattoon upotettuja kohdevaloja. Säilytyskalusteiden merkitys on kasvanut, sillä cd- ja dvd-levyjen kotelot halutaan sijoittaa pois näkyviltä.

Sen sijaan uudet, tyylikkäät taulutelevisiot ovat osa näkyvää sisustusta. Elektroniikan sijoittamisen kannalta moderni tyyli on muita sisustustyylejä helpompi valinta, sillä myynnissä on paljon selkeitä, jatkettavia muunneltavia kalusteita viihde-elektroniikan sijoittamista ja säilyttämistä varten.

Hyvin suunnitelluissa olohuoneen kalusteissa voi olla paikka mp3-soittimelle, videokameroille ja pelikonsoleille kaukosäätimistä puhumattakaan. Ne myös auttavat johtokaaoksen kesyttämisessä.

Keittiön puolella suositaan työtasoissa virtaviivaista terästä. Moderni tekniikka on siellä jokapäiväisessä käytössä, mutta sen on myös näytettävä hyvältä.

Kaikki säilytysastiat ja purnukat ovat samaa sarjaan muun kokonaisuuden kanssa, mutta niitäkään ei ole esillä yhtään ylimääräistä kappaletta. Kaapinovet ovat kunnon puuta, eikä niiden sileässä pinnassa näy ylimääräisiä krumeluureja.

Makuuhuoneen sisustuksessa pidetään puolestaan tärkeimpinä tekijöinä harmoniaa ja rauhallisuutta. Sängyksi käy laveri tai moderni runkopatja.

Tekstiilit kuten verhot ja päiväpeitto on usein yksivärisiä tai ainakin kuvioiltaan hillittyjä. Makuuhuoneesta ei tehdä viihtymiskeskusta vaan levon ja rentoutumisen paikka.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus
Kuvat: Asko, Adelta, Suomen Asuntomessut

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.