Mobiililaitteita voi käyttää ulkomaanmatkoilla jo liki huoletta

Omaa älypuhelinta, tablettia tai matkatietokonetta voi käyttää ulkomaanmatkoilla jo lähes huoletta. Pelko siitä, että lomareissulle otettu mobiililaite tuo suuret roaming-maksut, on operaattoreiden mukaan turha.

– Meillä on nykyisin maailmanlaajuinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto. Mobiilipalveluja ei voi käyttää kuukaudessa enempää kuin 62 eurolla, jos ei itse tuota oletusrajaa nosta, tähdentää Soneran roaming-palveluiden tuotepäällikkö Heli Niemi.

Globaali tiedonsiirron ulkomaiden käyttökatto on myös Elisan Saunalahti-liittymissä sekä DNA:n liittymissä.

Aivan vailla sudenkuoppia ei kotimaisen liittymän käyttö Suomen ulkopuolella ole vieläkään. Liikkuvan kuvan katsominen roaming-palveluna on datasyöppö.

– Jos liikkuvaa kuvaa katsoo avoimen puhelinverkon kautta, mobiiliyhteys kuluttaa datan megatavuja ulkomailla perin nopeasti, varoittaa Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi.

Yleisradio sulki juuri ulkomaille satelliiteilla jaellun TV Finlandin sillä perusteella, että Suomen ohjelmat voi katsoa ulkomailla netin kautta. Tämä kuitenkin tulee kalliiksi, jos matka-asunnossa ei ole langatonta lähiverkkoa.

Suomen tv-ohjelman katsominen etelänlomalla voi lisäksi tyssätä kesken - esimerkiksi Soneran liittymissä on yleensä 20 megatavun päiväkatto.

– Kun haluat katsoa ulkomailla livekuvaa matkapäätteelläsi, mene sellaisiin kahviloihin tai hotellien auloihin, joissa langaton ilmaisyhteys on. Se yleistyy nopeasti, Meretniemi kehottaa.

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja arvioikin, että hotellihuoneen maksuton lähiverkkoyhteys on matkailijoille pian yhtä tärkeä reunaehto kuin WC tai juokseva vesi.

Uusi tärppi Kroatia

Euroopan unioni määräsi laskemaan roaming-palvelujen maksimihintaa EU- ja ETA-maissa heinäkuun alusta yli kolmanneksella.

Saunalahden, DNA:n ja Soneran liittymissä megatavun hinta laski 86 sentistä 56 senttiin.

– Lisäksi hinta putoaa edelleen vuonna 2014, kertoo Niemi.

EU-komissio perusteli, että datamaksukaton lasku tekee matkailijalle halvemmaksi käyttää nettikarttoja, katsoa videoita ja tarkastaa sähköpostinsa.

Soneran Niemi vinkkaa, että nyt tehty uudistus hyödyttää turistia eniten Kroatiassa. Kun Kroatia liittyi heinäkuun alusta EU:hun, mobiililaitteen roaming-käyttö on siellä nyt peräti 15 kertaa edullisempaa kuin kesäkuussa.

Perehdy vempeleeseen

Meretniemi sanoo, että turistien mobiililaitteet tuovat isoja mahdollisuuksia matkanjärjestäjille.

– Muun muassa oppaiden asiantuntemusta voidaan levittää paljon laajemmalle nettiyhteyksien kautta. Kun esimerkiksi käyt jossakin kaupungissa, pystyt piakkoin lataamaan kartan lisäksi äänikierroksen, opastuksen omalla kielelläsi.

Avuksi omin päin kiertelyssä on älypuhelimen navigaattori.

– On kuitenkin syytä ottaa selville, käyttääkö kännykän navigaattori valmiiksi ladattua karttaa vai dataa. Jos navigaattori lataa karttaa koko ajan, se voi kuluttaa paljon dataa, Niemi opastaa.

Enimmillään verkkosivun lataaminen maksaa EU:ssa noin 1,7 euroa ja vie kolmisen megatavua dataa.

– Myös EU:n ulkopuolella tiedonsiirtoon kuluu suurin piirtein sama määrä dataa - ratkaisevaa on tiedoston koko, ei se, missä se ladataan, kertoo Viestintäviraston verkkoasiantuntija Heidi Kivekäs.

Megatavun hinta suomalaiselle liittymälle on kuitenkin yleensä suurempi EU:n ulkopuolella.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja