MM-kisavahti oli sokeutua – kummat oireet näkökentässä säikäyttivät: "Jos en olisi mennyt..."

Ruotsin jalkapallomaajoukkueen maalilla vuoden 2002 MM-kisoissa torjunut Magnus Hedman kertoo olleensa lähellä sokeutumista. Pikainen hoitoon hakeutuminen kuitenkin pelasti hänen silmänsä.

Hedman, 51, kertoo Instagram-julkaisussaan oireidensa alkaneen edellisviikolla näkökenttään ilmestyneenä salamana. Ex-huippumaalivahti luuli oireen katoavan, mutta viikonloppuaamuna tilanne oli pahentunut.

– Tuntui kuin minulla olisi ollut verho verkkokalvolla, kun heräsin, Hedman sanoo.

Viikonlopun treenaamisen sijaan Hedman suuntasi sairaalaan. Se koitui hänen silmänsä pelastukseksi.

– He ottivat minut heti sisään. Jouduin makaamaan päivän kasvot alaspäin ilman tyynyä. Eilen aamulla oli leikkaus. Jos en olisi mennyt sairaalaan, olisin sokeutunut, Hedman pohtii Expressen-lehdelle.

Huoli näön mahdollisesta menetyksestä oli kova, mutta Hedman pyrki pitämään itsensä rauhallisena. Leikkaus onnistui hyvin, ja toipuminen pääsee käyntiin toivotulla tavalla.

Kyse oli verkkokalvon irtoamisesta, jossa salaman ja tumman varjon näkeminen ovat tavallisesti ensimmäisiä oireita. Myös ääriviivat saattavat vääristyä ja näön tarkkuus heikentyä. Liian hitaalla hoitoon hakeutumisella voi olla kohtalokkaat seuraukset silmän näkökyvyn kannalta.

– Lasiainen pehmenee ja haurastuu, mitä vanhemmaksi tulet. Jos olet saanut iskuja silmään, sekin voi vaikuttaa, ja sitä minulle on käynyt muutaman kerran urani aikana, Hedman muistelee.

Vuoden 2000 EM-kisoissa ja 2002 MM-kisoissa Ruotsin ykkösmaalivahtina torjunut Hedman kertoo tapauksen olleen hänelle muistutus terveyden äkillisen romahtamisen mahdollisuudesta.

– Ymmärrän jälleen kerran, että asiat voivat todella muuttua nopeasti. Nyt kyse ei ollut hengenvaarasta, mutta näkökyky on erittäin suuri osa elämää.

– Hitto, elä nyt, ei myöhemmin. Sain siitä jälleen kerran muistutuksen.

Lue myös:

    Uusimmat