MM-jääkiekon kohtalon yllä synkkiä pilviä: Valko-Venäjän kiekkopomo sotkeutunut mielenosoittajan tappoon – Kalervo Kummola epäilee, ettei Latvian tekemä lupaus ole enää voimassa

Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä 4:02
Opposition mielenosoitukset ovat velloneet Valko-Venäjällä kesän presidentinvaaleista lähtien. Tässä raporttia Minskistä elokuussa.

Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajan Dmitri Baskovin väitetty sekaantuminen opposition mielenosoittajan kuolemaan johtaneeseen pahoinpitelyyn varjostaa keskiviikkona käynnistyvää Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n kokousta kevään 2021 MM-kisojen kohtalosta.

IIHF:n hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina kokoukseen, jossa on mediatietojen mukaan määrä päättää ensi toukokuussa Latviassa ja Valko-Venäjälle järjestettäväksi suunnitelluista miesten MM-kisoista. Varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on kuitenkin vielä odottavalla kannalla.

– En osaa yhtään sanoa. Sen näkee sitten, mitä esityksiä siellä tulee, Kummola toteaa MTV Urheilulle.

Valko-Venäjän presidentinvaaleista alkaneet levottomuudet jatkuvat yhä, ja ihmisoikeusjärjestöt raportoivat toistuvista mielenosoittajien pidätyksistä ja pahoinpitelyistä. Valkovenäläiset medialähteet kertoivat viime viikolla maan jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi syksyllä valitun Dmitri Baskovin olleen ainakin läsnä mielenosoittaja Raman Bandarenkan pahoinpitelypaikalla Minskissä keskiviikkona 11. marraskuuta.

Valko-Venäjän ja Latvian välit ovat olleet koetuksella väkivaltaisuuksien alkamisen jälkeen. Latvia ehti jo kertaalleen ilmoittaa, ettei se halua jakaa kisaisännyyttä Valko-Venäjän kanssa. IIHF:n varapuheenjohtaja René Fasel sai kuitenkin viime viikolla Latvian pääministeriltä Krisjanis Karinsilta lupauksen, että maa kunnioittaa liiton tulevaa päätöstä.

– Tuskin se on enää voimassa, Kummola toteaa ennen viimeisintä käännettä käydyn videokonferenssin keskustelua.

Baskov nähtiin pahoinpitelypaikalla

31-vuotias Bandarenka kuoli myöhemmin vammoihinsa sairaalassa. Valko-Venäjän kiekkoliiton pomo Baskov on yhdistetty tapaukseen silminnäkijävideoiden perusteella. Presidentti Aljaksandr Lukashenka ehti väittää, että mielenosoittaja Bandarenka olisi ollut pahoinpitelyn hetkellä vahvassa humalatilassa, mutta uhria hoitaneet lääkärit ovat kiistäneet tämän jyrkästi.

Lukashenka myös kiisti, että pahoinpitelyyn liitetyt henkilöt hänen lähipiiristään eivät olleet edes Minskissä tapahtumahetkellä. Silminnäkijöiden mukaan Baskovin auto oli kuitenkin lähtenyt hänen kotinsa autotallista keskiviikkona kello 21.15 eli noin tuntia ennen Bandarenkan pahoinpitelyä.

Latvia ehti jo antaa IIHF:n päätökselle siunauksensa

IIHF:n mukaan pääministeri Karins oli kertonut viime torstain keskustelussa Latvian kunnioittavan kansainvälisen liiton hallituksen päätöstä, jonka se tekee tämän viikon kokouksessaan. Aiemmin Latvia oli ilmoittanut, ettei se suostu jakamaan kisaisännyyttä Valko-Venäjän kanssa.

Puheenjohtaja Fasel painotti puhelussa, että IIHF haluaa pysytellä politiikan ulkopuolella ja yrittää edelleen kaikkensa, jotta MM-kisat voidaan järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaan kahdessa maassa.

Karins kuitenkin totesi, että Latvia haluaa varmistaa sekä pelaajien, median, virkailijoiden, fanien että muiden MM-kisoihin osallistujien turvallisuuden. Fasel oli tästä yhtä mieltä ja sanoi saman pätevän myös koronavirustilanteen osalta.

– Meillä ei ole vielä painetta tehdä välitöntä päätöstä turnauksen suhteen, ja meidän täytyy jatkaa tilanteen analysoimista molemmissa maissa sitä mukaan, kun se kehittyy, Fasel kertoi IIHF:n tiedotteessa.

Fasel ilmoitti myös pyrkivänsä tapaamaan Valko-Venäjän Sveitsin-suurlähettilään tällä viikolla ennen IIHF:n hallituksen kokousta. Maanantaina IIHF otti vastaan syyskuussa perustamansa asiantuntijaryhmän raportin Valko-Venäjän tilanteesta.

Minskin on alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä isännöidä toista MM-kisojen alkulohkoista, sekä välieriä että mitalipelejä.

Latvia eväsi Baskovilta maahanpääsyn

Latvian suhtautumisen muutoksesta Valko-Venäjän tilanteeseen kertoo sekin, että ulkoministeri Edgard Rinkevics eväsi Baskovilta pääsyn maahan heti maanantaina. Samalla ei-toivottujen henkilöiden listalle lisättiin valkovenäläinen potkunyrkkeilyn moninkertainen maailmanmestari Dmitri Shakuta, joka on todistajien mukaan myös sotkeutunut pahoinpitelyyn.

Valko-Venäjän riippumaton media ei ole tavoitettanut kumpaakaan kommentoimaan väitteitä.

Baskov on presidentti Lukashenkan läheinen tukija. Hän on muun muassa valmentanut presidenttiä ja tämän poikaa Koljaa kiekko-opeillaan. Lukashenka palkitsi 42-vuotiaan Baskovin Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajan tehtävällä viime elokuussa, vaikka tämän meriitit jääkiekon osalta jäävät keskinkertaisen pääsarjamaalivahdin tasolle.

Lähteet: Frankfurter Allgemeine Zeitung, IIHF.com, Inside the Games

Lue myös:

    Uusimmat