Mainos

Mittava tietoverkkohyökkäys paljastettu – myös Suomi kohteena

Hiljattain paljastuneen Cloud Hopper -verkkohyökkäyksen kohteena oli myös Ruotsi ja Suomi, kertoo Ruotsin valmiusviranomainen MSB. Tiedot Cloud Hopper -verkkohyökkäyksestä ilmenivät PricewaterhouseCoopersin (PwC) tekemästä raportista, josta uutisoi maanantaina muun muassa BBC.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta vahvistetaan, että Suomi on ollut tietoverkkohyökkäyksen kohteena viime vuosina.

– Tämä oli tämmöinen APT10-taho, joka on tehnyt näitä hyökkäyksiä. Meillä on Suomestakin havaintoja tähän liittyen, sanooViestintäviraston tietoturva-asiantuntija Markus Lintula.

Ruotsin MSB kertoi, että hyökkäysten sarja on tehty ainakin vuonna 2016, mutta luultavasti hyökkäyksiä on ollut jo vuonna 2014.

– Meillä on aika vastaavia havaintoja, että viime vuosina tätä on esiintynyt, Lintula sanoo.

Lintula ei ota kantaa, onko hyökkäyksiä ollut tänä vuonna.

MSB:n mukaan hyökkäyksiä on yritetty tehdä it-palveluja tarjoaviin yrityksiin, organisaatioihin ja viranomaisten tietoverkkoihin.

Lintula ei kerro, mitkä tahot Suomessa ovat olleet kohteina, mutta sanoo, että MSB:n mainitsemat tahot ovat APT10:n kohteita.

– Ihan yksittäistapauksia on ollut.

Vielä ei tiedetä, kuinka moni maa on ollut kohteena. Ensisijaisena kohteena on pidetty Yhdysvaltoja, Taiwania ja Japania.

Pilvipalveluissa hyppijä yrittää vakoilla

Kampanja on kohdistunut ict-palvelun tarjoajiin niin, että ict-palvelun tarjoajaa on käytetty väliresurssina.

– Kampanjassa yleisesti pyritään murtautumaan palveluntarjoajien järjestelmiin ja sen kautta pääsemään asiakkaiden tietojärjestelmiin kiinni, Lintula kertoo.

PwC:n raportti kertoi, että APT10 on todennäköisesti valtiollinen toimija, joka yrittää harjoittaa vakoilua ja kerätä tietoa.

– APT10:n kohdalla on vahvat epäilyt, että kyseessä olisi kiinalainen toimija, sanoo Lintula. Hänen mukaansa PwC:n raportissa on käytetty aikaa kuvailemalla, miten APT10 kytkeytyy Kiinaan.

– Oikeastaan kaikki suurvallat tämänkaltaista toimintaa ainakin jossain muodossa harjoittavat.

Lintulan mukaan kohdistettuja hyökkäyksiä ilmenee muutamia kymmeniä kappaleita vuodessa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja