Mitkä ovat vuokra-asumisen pelisäännöt? Vuokralainen, muista nämä!

Vuokra-asuntoa hankkiessa on syytä muistaa, että vastuuta vuokralaiselle löytyy vaikka asunto ei oma olisikaan. Vuokralaisella on useita vastuualueita hoidettavanaan, ja niiden laiminlyönti voi johtaa jopa ongelmiin.

Alle on listattu aiheittain, mitä kaikkea vuokralaisen tulee muistaa vuokrasopimusta tehdessä.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimuksen tulisi aina olla kirjallinen, sillä siinä käydään läpi kaikki vuokrasuhteeseen liittyvät ehdot. Sopimuksesta pitää tulla myös ilmi, onko sopimus voimassa määräajan vai toistaiseksi.

Sopimuksessa tulisi ainakin mainita seuraavat tiedot:

– Vuokrasuhteen kesto

– Asunnon kunto sekä kunnossapidosta huolehtiminen

– Vuokraan liittyvät asiat: Kuinka paljon maksetaan, koska maksetaan ja kuuluuko vuokrasuhteeseen indeksikorotus. Myös vuokravakuuden määrä tulee ilmoittaa sopimuksessa.

– Tiedot siitä, sisältyykö vesi/sähkö vuokran hintaan vai maksaako vuokralainen niistä erikseen

Vuokran määrä ja kustannukset

Vuokran määrä ja muut kustannukset ilmoitetaan vuokrasopimuksessa. Kerrostalon vuokralainen maksaa itse muut lisäkustannukset, kuten mahdolliset saunat tai autopaikat.

Vuokravakuus voi kattaa korkeimmillaan kolmen kuukauden vuokrakustannukset, ja se vaaditaan yleensä siksi, jos asunnossa on vahinkoja, jotka muuton jälkeen tulee korjata.

Vakuus palautetaan vuokralaisen tilille, kun asunnon on todettu olevan siistissä kunnossa, ja siinä ei ole tavallisen asumisen aiheuttamasta kulumisesta poikkeavia vahinkoja. Vakuus tulee palauttaa vuokralaisen tilille kahden viikon kuluessa vuokrasuhteen päättymisestä.

Vuokralaisen vastuualueet

Tärkein vuokralaisen vastuu on luonnollisesti vuokran maksaminen ajallaan ja ennalta sovittuna vuokramaksupäivänä. Myös talon järjestyssääntöjen noudattaminen kuuluu asiaan. Mikäli asunnossa tapahtuu vahinkoja, niistä tulee ilmoittaa välittömästä vuokranantajalle.

Sopimuksen irtisanominen

Vuokranantaja voi irtisanoa toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen puolen vuoden irtisanomisajalla, mikäli vuokrasuhde on kestänyt yhden vuoden tai kauemmin. Vuokralaisen irtisanomisaika puolestaan on kuukausi.

Vuokrasopimus voi myös päättyä välittömästi, mikäli sille on erityisen painavat syyt.

Vakuutukset

Useissa vuokrasopimuksissa vaaditaan kotivakuutuksen ottamista, mutta pakko sitä ei kuitenkaan ole vaatia. Joka tapauksessa vakuutuksen otto kannattaa, sillä mikäli vakuuttamattomassa asunnossa tapahtuu esimerkiksi vesivahinko, voit menettää koko omaisuutesi sitä korvatessa. Taloyhtiön tai vuokraisännän vakuutus ei myöskään korvaa omille tavaroillesi sattuvia vahinkoja.


(MTV LIFESTYLE)

Lähteet:Säästöpankki, Asuminen.fi, Taloyhtiö.net

Lue myös:

    Uusimmat