Miten voisin kieltäytyä kumppanini tarjoamasta läheisyydestä? Naiset vastaavat

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Se, paljonko seksiä "pitäisi" harrastaa, on yksilöllistä, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen Kaalimadolta kuvailee. Mutta väljähtyykö seksielämä aina lopulta?

Juttusarjassa raati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Onko läheisyyttä välillä okei vältellä, jos se tuntuu itsestä ahdistavalta? Vaikka siis tietääkin, ettei toinen tarkoita pahaa. Miten annat pakit kumppanillesi hellästi, niin, ettei hän suutu?" kysyy nimimerkki Omaatilaa.

Näin raati vastasi

"Ei ole okei vältellä, ainakaan kertomatta syytä siihen. Jos toinen yhtäkkiä torjuu eikä sano, miksi, siitä tulee tunne, että olenko minä tehnyt jotain, tai että en enää riitä toiselle. Tästä pitää ehdottomasti puhua toiselle ja selittää."
– 38 sinkku

"On. Aina on tärkeää, että itsellä on hyvä olla ja se on myös kumppanille usein tärkeintä. Hän ymmärtää, sanoo sen sitten millä tavalla hyvänsä. On tärkeää selittää omia fiiliksiä, jotta ymmärtäminen olisi helpompaa."
– 21, parisuhteessa

"Sanon suoraan esimerkiksi 'mua ei nyt huvita'. Eleillä voi myös kertoa, esimerkiksi siirrän kämmenen pois rinnan päältä. Kyllä oman kumppaninsa oppii tuntemaan lopulta niin, että ymmärtää eleet, mutta suora puhe on toki varmin keino. Ja jos toinen tästä suuttuu, se on yksin hänen ongelmansa, ei sinun. Sinulla on oikeus kieltäytyä ja hän toki voi vapaasti harmistua siitä, mutta päätöstäsi tulee kunnioittaa. Et ole olemassa täyttääksesi kumppanisi läheisyydenkaipuuta. Jos sinua painostetaan, manipuloidaan tai syyllistetään, kyse on henkisestä väkivallasta ja apua tähän on saatavilla. Läheisyyden tulisi olla ihana asia suhteessa, ei kokemus, jota täytyy stressata, tai josta täytyy jotenkin 'kikkailla' itsensä vapaaksi."
– 34, avoliitossa

"Sanon suoraan, että 'sori, olen väsynyt' tai 'nyt ei tee yhtään mieli, kokeiltaisiinko huomenna'. Kumpanini myös pystyy avoimesti minulle näin sanomaan ilman, että loukaannun asiasta. Ei kukaan voi olettaa, että toinen on koko aika 'sillä' tuulella."
– 23, avoliitossa, kaksi lasta

"Läheisyyttä on välillä mielestäni okei vältellä. Joskus, jos on ahdistava fiilis tai muuta taustalla, riittää, että kerron kumppanilleni syyn, miksi en halua läheisyyttä. Hän ymmärtää."
– 20, parisuhteessa

"Kun kumppani tulee lähelle enkä halua läheisyyttä, halaan häntä, silitän kasvoja ja suutelen huulille ja kerron, mitä muuta olen juuri tekemässä ja sanon, että vähän myöhemmin."
– 35, naimisissa

"Välttely ilman minkäänlaista selitystä ei kannata. Sano rehellisesti, jos tarvitset vähän omaa rauhaa. Jos on järkevä kumppani, niin tämä kyllä ymmärtää. Itsekin haluan olla rauhassa aina välillä, ilman sen painavampia syitä."
– 38, äiti ja vaimo

Alla näet seuraavan kysymyksen – nainen, miten vastaisit siihen?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat