Miten vauhkoontunut hevonen liittyy Markku Kanervaan ja miksi häntä kutsutaan "Riveksi"? Tiesitkö nämä 10 faktaa Huuhkajien päävalmentajasta?

Tältä näyttävät Huuhkajien EM-kisapelaajat! 3:12
Tältä näyttävät Huuhkajien EM-kisapelaajat ja -valmentajat!

Markku Kanerva on noussut koko kansan tietoisuuteen luotsattuaan Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajat ensin Kansojen liigan lohkovoittoon ja sitten historiallisesti EM-kisoihin. MTV Urheilu kokosi perjantaina alkavien EM-kisojen kynnyksellä kymmenen kiinnostavaa faktaa menestysvalmentajasta. 

Markku Kanerva

Syntynyt: 25.5.1964 (57 vuotta)
Valmentajana: HJK, Viikingit, U21-maajoukkue ja Huuhkajat
Pelaajana: Pelasi puolustajana 59 maaottelua, voitti 5 SM-kultaa HJK:ssa

Koulutus

Kanerva on koulutukseltaan luokanopettaja. Hän on työskennellyt opettajana vuosina 1991-2004. 

Saavutus

Kanerva on valittu Urheilugaalassa peräti neljästi Vuoden valmentajaksi. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2009, kun hän johdatti alle 21-vuotiaiden maajoukkueen ensi kertaa EM-kisoihin. Vuosien 2018-2020 valinnat tulivat menestyksestä Huuhkajien peräsimessä. 

Lempinimi

Kanerva lempinimi "Rive" juontaa juurensa vuoden 1970 MM-kisoihin, joissa Rivelino oli yksi Brasilian maailmanmestarijoukkueen tähdistä. Kanerva dominoi tuolloin naapurustonsa lasten pihapelejä, joten lempinimenkin piti olla tähtitasoa.   

Tuuraaja

Kanerva on toiminut yhtäjaksoisesti Huuhkajien päävalmentajana joulukuusta 2016, mutta hoiti tehtävää tätä ennen väliaikaisesti jo kahteen otteeseen: Ensimmäisen kerran Stuart Baxterin potkujen jälkeen keväällä 2011 ja uudestaan Mixu Paatelaisen irtisanomisen seurauksena syksyllä 2015. 

Pelaajauran huipennus

Palkintokaappiin tuli pelaajana muun muassa viisi Suomen mestaruutta, mutta puolustajan ura huipentui HJK:n kanssa Mestarien liigan lohkovaiheessa syyskaudella 1998. 

Harrastus

Kanerva harrastaa innokkaasti muun muassa golfia. Kesällä 2020 hän ilmoitti tasoituksekseen 13,7. 

Markku

Kanerva on kertonut ristimänimensä tulleen isänsä metsätöissä käyttämästä rauhattomasta hevosesta. Kanervan isä oli erään vaarallisen tapauksen jälkeen päättänyt, että jos perheeseen syntyy poika, hänestä tulee helposti vauhkoontuvan hevosen mukaan Markku. 

Perhe

Kanervan Satu-vaimo tekee lentoemännän töitä. Heillä on kaksi jo kotoa pois muuttanutta lasta. 

Suosikkiseura

Kanerva on elänyt futisfanina vaikeita aikoja, siellä suosikki on Valioliigassa pelaava lontoolaisjätti Arsenal. 

Sopimus

Kanervan nykyinen sopimus kattaa keväällä alkaneet MM-karsinnat ja mahdollisen lopputurnauksen loppuvuodesta 2022. 

Huuhkajat aloittaa EM-kisataipaleensa Tanska-ottelulla tulevana lauantaina kello 19. 

Lue myös:

    Uusimmat