Miten vappuaaton kaltainen onnettomuus pääsi tapahtumaan täyteen pakatussa puistossa? Näin vastaa Helsingin kaupungin edustaja

Eilisessä Helsingin ydinkeskustan kaahauksessa ja kolaroinnissa oli ainekset todella suureen tuhoon 2:05
Helsingin keskustassa eilen törmäillyttä virkamiestä epäillään viidestä rikoksesta. Vaikeimmin loukkaantui kaahailija itse.

Helsingin keskustassa tapahtui vappuaattoiltana kolmen ihmisen loukkaantumiseen johtanut onnettomuus. Paikalla oli ollut hetkeä aiemmin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Näin kaupungin edustaja vastaa kysymykseen siitä, miten tällainen vaaratilanne päästettiin tapahtumaan täyteen pakatussa puistossa.

Vappuaaton juhlinta oli vilkkaimmillaan Pohjoisesplanadin puistossa Helsingissä, kun poliisin pysähtymiskäskyä noudattamatta jättänyt ja poliisia pakoon lähtenyt henkilöauton kuljettaja kiihdytti puistokadulla hurjaa vauhtia juhlakansan keskellä.

Kolme ihmistä loukkaantui, ja auto osui ainakin kahdeksaan muuhun autoon. 

Kaahailusta epäillään 33-vuotiasta valtionhallinnon virkamiestä.

Miten auto pääsi kiihdyttämään juhlakansan keskellä?

Jonkin verran ihmettelyä on aiheuttanut se, miksi autoja ylipäätään päästettiin tuhatpäisen yleisömeren sekaan Pohjoisesplanadille.

Helsingin kaupungin turvallisuus- ja valmiuspäällikön Minna Liimataisen mukaan liikennejärjestelyt olivat nyt samanlaiset kuin ennenkin.

– Siihen on hyvät perusteet, miksi on tämänmuotoiseen liikenteen rajoittamiseen päädytty. Se noudattelee sitä, miten (liikennejärjestelyt) aikaisempinakin vappuina ennen koronaa on toteutettu, Liimatainen kertoo MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa.

Liikennettä rajoittavia tiesulkuja oli pystytetty vappujuhlinnan ajaksi Liimataisen mukaan muun muassa presidentinlinnan edustalle. Pienemmillä kaduilla turvallisuus oli toteutettu enemmän liikenteen ohjauksen keinoin.

Liimatainen tähdentää sitä, että kaupungin ydinkeskustassa myös autojen ja liikenteen pitää päästä kulkemaan juhlista huolimatta.

– Tästä syystä on päädytty siihen, että rajoitetaan liikennettä, mutta suurelta keskustan alueelta ei liikennettä täysin kyetä estämään raskain estein.

”Vähät voimavarat keskitetään todennäköisesti tapahtuvaan”

Poliisi on Liimataisen kanssa samoilla linjoilla.

– Luontevampaa olisi, että meillä ensin olisi ollut jollakin lailla suuria huoli siitä, että uhkataso olisi jollakin lailla kohonnut. Ei me ylipäätään haluta poliisissa tehdä asioita sen takia, että arvataan, että jotain voisi tapahtua, Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jarmo Heinonen toteaa. 

– Vähät voimavarat pyritään keskittämään asioihin, jotka ovat joillakin todennäköisyydellä tapahtuvia.

Lisätietoa tulossa tänään

Suuremmilta tuhoilta vältyttiin toissa päivänä lauantaina kuin ihmeen kaupalla. Loukkaantuneista suurimmat vammat sai kaahausauton kuljettaja.

Poliisia tapahtumapaikalla vastustanutta ja sekavasti käyttäytynyttä 33-vuotiasta miestä epäillään muun muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja vammantuottamuksesta. 

Mies on korkeasti koulutettu valtionhallinnon virkamies Länsi-Uudeltamaalta. 

Poliisi tiedottaa asiasta lisää tänään.

Lue myös:

    Uusimmat