Yksinkertaisen nerokas kännykkäsovellus jäljittää koronavirukselle altistuneet – keksintö luovutettiin nyt vapaaseen käyttöön, näin se toimii

1:42
Katso video: Viiden jälkeen -ohjelma tutustui Singaporen koronasovellukseen – näin se toimii!!

Singaporea on pidetty koronakriisin mallimaana nimenomaan tautiketjujen jäljityksessä. Nyt maassa käytössä oleva kännykkäsovellus voi auttaa koronapandemiataistelussa maailmanlaajuisesti.

Katso videolta, miten sovellus toimii!

Singaporessa on todettuja vahvistettuja koronatapauksia 1309 ja tautiin kuolleiden lukumäärä on 6. 

Valtiossa on ollut jo jonkin aikaa käytössä kännykkäsovellus, joka on auttanut tartuntaketjujen selvittämisessä. Hallituksen edustajan mukaan siitä on ollut aitoa hyötyä.

Nyt Singapore luovuttaa sovelluksen lähdekoodin vapaaseen käyttöön, jotta muutkin maat maailmalla voisivat hyötyä tekniikasta.

Suomessakin kiinnostusta

Myös Suomi on harkinnut vastaavan sovelluksen käyttöönottoa koronakriisin kukistamiseksi.

Toimintamekanismi on yksinkertainen: kännykkä tunnistaa Bluetooth-tekniikalla sen lähelle saapuvat kännykän ja kellottaa ajan, jonka se on tartuntaetäisyydellä. Jos kännykän omistaja todetaan koronapositiiviseksi, niin virukselle altistuneet toiset kännykänkantajat voidaan tunnistaa sovelluksen avulla.

Rajoitustoimet Suomea perässä

Singapore on väkiluvultaan 5,6 miljoonan asukkaan valtio, joten siinäkin suhteessa maan koronatoimien seuraaminen on Suomen näkökulmasta kiinnostavaa.

Eristysten suhteen Singaporessa ei olla oltu yhtä tiukkoja kuin Suomessa, mutta siihen on tulossa nyt muutos. Huomisesta alkaen myös Singapore sulkeutuu eli toimistot menevät pääsääntöisesti kuukaudeksi kiinni, ravintoloissa sallitaan vain ulosmyynti, ja koulut sulkeutuvat.

Sääntöjen noudattamatta jättämisestä, muun muassa turvavälin rikkomisesta voi rapsahtaa 6500 euron sakot.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja