Miten pysäyttää mustasukkaisuuden riivaama? Konkaripoliisit kertovat

Pitkän uran poliiseina tehneet kansanedustajat Kari Tolvanen (kok.) ja Tom Packalén (ps.) toivovat kansalaisten valppautta mustasukkaisuusrikosten estämiseksi. Tolvanen odottaa myös tekeillä oleva lain rikoksen valmistelun kriminalisoinnista tuovan helpotusta tilanteeseen.

Rangaistavaksi tullevat vastaisuudessa muun muassa murhan ja törkeän pahoinpitelyn valmistelu.

– Jos laki rikoksen valmistelun kriminalisoinnista tulee voimaan, viranomaisilla ja poliisilla on mahdollisuus puuttua rikoksiin entistä tehokkaammin jo etukäteen. On aivan käsittämätöntä, että tällainen laki ei ole jo voimassa. Silläkään ei tosin estetä kaikkia tapauksia, Tolvanen arvioi.

Lähestymiskielto ei aina estä mustasukkaista

Lähestysmiskielto on Tolvasen mukaan usein riittämätön keino estämään vakavat mustasukkaisuusdraamat.

– Lähestymiskielto on pääsääntöisesti ihan hyvä keino, mutta ei se oikeasti pidättele ihmistä, joka haluaa tehdä toiselle jotain todella pahaa. Joskus tarvitaan järeämpiä pakkokeinoja, kuten vapauden menettäminen.

Mustasukkaisuusrikoksissa on usein taustalla mielenterveysongelmia. Tolvanen on tyytyväinen siitä, että lääkärit ovat alkaneet yhä useammin ilmoittaa poliisille ihmisistä, joilla ei esimerkiksi juuri mielenterveysongelmien vuoksi pitäisi olla luvallisia ampuma-aseita.

Ystävän tehtävä on auttaa

Tolvanen muistuttaa, että viranomaiset eivät pysty estämään mustasukkaisuusmurhia yksin. Hän kannustaakin tavallisia ihmisiä toimimaan aktiivisesti uhkaavassa tilanteissa. Parhaimmillaan se voi pelastaa ihmishenkiä.

– Ongelma on usein se, että viranomaiset eivät tiedä, mitä ihmiset suunnittelevat. Siinä mielessä ystävien ja läheisten tärkeä tehtävä on olla valppaana ja jutella synkkien ongelmien kanssa painivien läheisten kanssa. Ja jos he eivät pysty itse heidän tekojaan estämään, heidän on otettava ilman muuta yhteys poliisiin tai terveydenhuollon ammattilaisiin.

"Mustasukkaisuus on ikuista"

Myös Tom Packalén korostaa kansalaisten aktiivisuuden merkitystä. Muuten hän myöntää olevansa mustasukkaisuustragedioiden edessä voimaton.

– Mustasukkaisia on aina ollut, ja heitä tulee aina olemaan. Kun tunteet ovat tarpeeksi voimakkaita, ihminen ei pysty ottamaan minkäänlaista apua vastaan ja väkivaltaa on mahdoton ehkäistä.

Packalénin mielestä kaikki vakavat uhkaukset on kuitenkin otettava tosissaan.

– Jos joku uhkaa tekevänsä jotain äärimmäisen pahaa toiselle, siitä on syytä huolestua.

Joskus vain jutteleminen riittää

Aina rikosten ehkäisemiseen ei Kari Tolvasen mukaan tarvita sen järeämpiä keinoja kuin juttelu – varsinkin jos juttuseurana on poliisi.

– Joskus vain se, että poliisi puuttuu tilanteeseen, puhuttaa ihmistä ja vie ehkä luvalliset aseet pois, voi pysäyttää mustasukkaisen synkät, kehää kiertävät ajatukset. Näin järkyttävän rikoksen tapahtuminen voi estyä. Tärkeintä on edelleen se, että viranomaiset saavat tapaukset ja uhkat tietoonsa.

Lue myös:

    Uusimmat