Miten opettaa järkevää rahankäyttöä lapselle? Lue!

Laskuja ei tarvitse piilotella lapsilta. Kun opetat heille terveen suhtautumisen rahaan, osaavat he todennäköisesti käyttää sitä järkevästi aikuisena. Näin opetat lapsillesi järkevän suhtautumisen rahaan.

Rahasta saa puhua

Älä piilottele laskuja, vaan näytä lapsillesi rauhallisesti, kuinka paljon esimerkiksi Internet-yhteys maksaa kuukaudessa. Kerro, että on tärkeää maksaa laskut eräpäivään mennessä. Kerro myös, mitä tapahtuu, jos vuokraelokuvan jättää palauttamatta ajoissa tai puhelinlasku jää maksamatta.

Näytä lapsillesi hyvää esimerkkiä ja maksa laskusi ajoissa. Älä siis ota tavaksesi huutaa kovaan ääneen "Oho, äiti unohti taas maksaa sähkölaskun!".

Vältä stereotyyppejä

Opeta lapsille, että naiset ja miehet hoitavat raha-asioita yhtä lailla. Älä huoli, vaikka et ymmärtäisikään mitään sijoitustoiminnasta tai rahastoista. Lapsille riittää hyväksi esimerkiksi kotitalouden tavallisista laskuista puhuminen. Osoita lapsille, ettei taloudenhallinnassa ole mitään pelottavaa.

Opeta lapsillesi, ettei jokaiselle ihmiselle pidä lainata rahaa. Älä siis ota tavaksesi lainata joka toinen viikko ystävällesi pariakymppiä, vaan näytä, että auttaa voi myös muuten kuin rahan avulla, esimerkiksi tarjoamalla lastenhoitoapua.

Raha ei ole kaikki kaikessa

Älä anna mahdollisen työttömyyden lannistaa sinua. Ole aktiivinen, ja näytä toimeliaisuutesi lapsillesikin. Älä opeta lapsiasi tuhlaamaan turhaan. Älä siis koskaan sano "Äidillä on nyt vähän huono päivä, mennään siis ostoksille tuhlaamaan!"

Kateus ei kannata. Älä siis kadehdi naapureitasi, joilla on varaa kahteen ulkomaanmatkaan vuodessa. Mieti enemmin niitä asioita, joista olet itse kiitollinen. Jos sinulla ei ole varaa kallisiin muotivaatteisiin tai lomamatkoihin, järjestä perheellesi edullisemmin toteutettavia ilonaiheita.

Ajattele yksinkertaisesti. Yhdessä vietetty peli-ilta tai pizzatalkoot ilahduttavat kyllä lapsia. Hauskanpitoon ei tarvita aina rahaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat