Miten Navalnyi voisi päästä vapauteen Putinin Venäjällä? Tutkija: "On suorastaan ihme, että hän on edelleen hengissä"

Tutkija: Venäjän vankilajärjestelmä on Stalinin Gulagin perillinen – "Ihme, että Navalnyi on edelleen elossa" 8:25
Katso Itä Nyt: Miltä Aleksei Navalnyin tulevaisuus näyttää?

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on virunut poliittisena vankina venäläisvankilassa jo yli kaksi vuotta, maaliskuusta 2021 lähtien. Tutkijatohtori Mikhail Nakonechnyi Aleksanteri-instituutista pohtii Navalnyin tulevaisuudennäkymiä.

Vankilasta on ajoittain kantautunut huolestuttavia uutisia. Huhtikuussa Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh kertoi, että Navalnyi on laihtunut kahdeksan kiloa 15 päivän aikana. 

Jarmysh sanoi Navalnyin kärsineen akuutista mahakivusta, johon tämä ei ollut saanut hoitoa. Lähipiiri pelkästi tuolloin, että Navalnyi olisi jälleen myrkytetty. 

Kesäkuun alussa Navalnyi kuitenkin täytti 47 telkien takana ja kirjoitti sosiaaliseen mediaan olevansa hyvällä mielellä.

– On suorastaan ihme, että Navalnyi on edelleen hengissä. Niiden laittomuuksien valossa, joita Venäjällä nyt tapahtuu, hänelle voitaisiin tehdä mitä tahansa, sanoo tutkijatohtori Mikhail Nakonechnyi Aleksanteri-instituutista Itä Nyt -ohjelmassa.

Nakonechnyi on tutkinut paljon venäläisvankiloiden terveydenhuoltoa ja sanoo, että siinäkin valossa Navalnyin hengissä pysyminen on ihmeellistä. Tutkijatohtorin mukaan venäläisvankiloissa ei lievästi sanottuna huolehdita vankien terveydestä juuri millään tavalla ja taudit pääsevät leviämään. Se, että Navalnyin elokuussa 2020 tapahtuneen myrkyttämisen heikentämä elimistö on selvinnyt venäläisen vankilan oloista, on harvinaisuus.

– Tämä on hänelle valtava koettelemus ja hän on erittäin rohkea ihminen, Nakonechnyi sanoi.

"Putin voi vaikka kuolla"

Nakonechnyin mukaan Ukrainan sodan alkamisen jälkeen poliittisten toisinajattelijoiden vaino ja sorto Venäjällä on voimistunut merkittävästi.

– Sorto on merkki Putinin järjestelmän heikkoudesta, koska vahvat hallitukset kestävät oppositiot ja toisinajattelijat hyvin. Putinin järjestelmä on sellainen, että se ei keskustele opposition kanssa, vaan vainoaa ja tuhoaa sen, Nakonechnyi sanoo.

Aleksei Navalnyi suorittaa parhaillaan yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta. Häntä vastaan on kuitenkin vireillä uusi oikeudenkäynti, jossa oppositiojohtajaa uhkaa jopa 35 vuoden vankeus terrorismirikoksista.

Navalnyiin kohdistunut myrkyttäminen, vaino ja lopulta pidätys on Nakonechnyin mielestä suuri vääryys. 

– Kyseessä on yhden merkittävimmän ja karismaattisimman Venäjän oppositiohahmon laiton vaino, ja hänet on vapautettava.

Mitä sitten pitäisi tapahtua, jotta Navalnyi pääsisi vapauteen?

– Jos ajatellaan hypoteettisesti, mitä vain voi tapahtua. Jokin yllättävä tapahtuma: Putin voi vaikka kuolla. Olemme kaikki kuolevaisia. Silloin voisi tapahtua jonkinlainen vallanvaihto, Nakonechnyi pohtii.

Mikäli Putin kuolisi, Navalnyi voisi silloin mahdollisesti kirkkaana Venäjän opposition johtohahmona olla jonkinlainen tulevaisuuden kokoava voima. Nakonechnyi ei kuitenkaan ole turhan optimistinen.

– Tällä hetkellä en valitettavasti pidä tuota skenaariota kovin todennäköisenä. Mitään positiivista ei juuri nyt ole näköpiirissä, tutkijatohtori summaa Venäjän synkän tulevaisuuden.

Lue myös:

    Uusimmat