Miten muumimukin virhettä ei tarkistettu, miksi kauppa peruttiin, oliko kyse julkisuustempusta? Asiantuntijat täysin ihmeissään Turengin huutokaupan käänteistä: "Huono asia koko alamme maineelle"

Viikonloppuna Turengin huutokaupassa hurjaan 6100 euron myyntihintaan kaupattu harvinainen muumimuki ei vaihtanutkaan omistajaa. Asiantuntijat ihmettelevät, miksi ilmiselvää hiusmurtumaa ei pystytty huomaamaan.

Viikonloppu oli merkittävä janakkalaiselle Turengin huutokauppakeskukselle.

Paikan päällä myytiin virheellisellä kuvituksella varustettu Vilijonkka-muumimuki, joka tiedettävästi on ainut laatuaan. Turenkiin oli saapunut kosolti myös lehdistöä seuraamaan kohutun muumimukin kohtaloa.

Muki meni lopulta kuin kuumille kiville ja voittavan huudon teki maskulaisnainen Alyona Juntunen 6100 euron hintatarjouksella. 

Muumimukimaniaa läheltä seurannut, huutokauppakamari Hagelstamin intendentti Thomas Luoma ymmärtää, että mukit ovat tällä hetkellä kovaa valuuttaa ja keräilyharvinaisuuksista ollaan valmiita maksamaan isojakin hintoja.

– Hinta oli tietysti kova, kun me puhutaan loppujen lopuksi vain käyttöesineestä. Tällaisissa keräilyesineissä hinnat voivat nousta kuitenkin harvinaisuusasteen mukaan isostikin, Luoma kertoo.

Miten ilmiselvää halkeamaa ei havaittu?

Myöhemmin kuitenkin selvisi, että mukista löytyi hiusmurtuma ja kaupat peruuntuivat. Huutokauppakamari otti tuotteen takaisin ja rahat palautettiin ostajalle.

Huutokauppakamari Helanderin meklari Mika Siren ihmettelee suuresti sitä, miten huutokaupan ammattilaiset eivät ole voineet nähdä tuhansien eurojen arvoisessa tuotteessa näin ilmiselvää virhettä ennakkoon.

– Voisin kuvitella, että esinettä on kuvattu paljon etukäteen ja pyöritelty kädessä. Tällainen on huono asia koko huutokauppa-alalle ja sen maineelle. Esimerkiksi UV-valolla pystytään katsomaan keramiikkaa ja posliinia, että onko siellä jotain sellaista mitä ei silmin näe, Siren kommentoi.

Hänen mukaansa kyseisen särön kanssa UV-valoa ei olisi edes tarvittu, sillä se oli havaittavissa ihan paljain silmin.

Thomas Luoma muistuttaa, että asiaan tuo oman kimuranttiuden se tosiasia, että tuote itsessään oli monella tapaa ainutlaatuinen ja "rikki".

– Tuote oli jo lähtökohtaisesti virheellinen tai väärin painettu. Se oli se juju koko mukissa, Luoma muistuttaa.

Miksi huutokauppa otti tuotteen takaisin?

Vasarahuutokauppojen perusperiaate on se, että kaikki kohteet myydään huutokappaluettelon tietojen mukaisina ja siinä kunnossa kuin ne myyntihetkellä ovat. Ostajalla on myös vastuu tutustua myytävään tuotteeseen, ennen kuin sen huutaa itselleen.

Mika Siren kertoo, että vasarahuutokauppakamareita on Suomessa joka lähtöön, mutta säännöt ovat kaikille samat.

– En tiedä onko ostaja tutustunut siihen kuinka tarkkaan, heilläkin on asiassa iso vastuu. Tavallisessa huutokaupassa tuote myydään siinä kunnossa mitä se on. Jos huutokauppakamari toteaa, että virhe on jäänyt heiltäkin huomaamatta, niin silloin voi olla eri tilanne, Siren kertoo.

Oliko kyseessä vain julkisuustempaus?

Villeimmät huhut ovat jopa arvuutelleet, että oliko huutokaupassa kyse vain pelkästä julkisuustempusta. Kohuttu, valtaisan mediasuosion saanut tavara myytiin hulppeaan 6100 euron hintaan ja sitten se palautui pian takaisin ilmiselvän virheen takia. Muumimuki otettiin lopulta takaisin mukisematta ja rahat palautettiin välittömästi takaisin huutajalle.

Mika Sirenin mukaan kyseisessä tapauksessa kaikki on mahdollista.

– Ois mielenkiintoista kysyä tätä asiaa suoraan myyjältä. Kyllä se rupeaa näin jälkikäteen vähän siltä tuntumaan, kun ottaa huomioon kaiken medianäkyvyyden. Ihmiset unohtaa helposti pahat asiat. 

Kohuttu muumimuki on palautunut nyt aiemmalle omistajalleen.

Lue myös:

    Uusimmat