Miten käy yli kolmen miljoonan EU-kansalaisen? Lähes puoli miljoonaa eurooppalaista hakenut lupaa jäädä Britanniaan brexitin jälkeen

Yli 400 000 Euroopan maiden kansalaista on jo hakenut lupaa jäädä Britanniaan brexitin jälkeen, ilmenee maan sisäministeriön julkistamista tiedoista. Haku on auki EU-maiden sekä Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin kansalaisille sekä heidän perheenjäsenilleen.

Hyväksytyt hakijat saavat asua ja työskennellä maassa pysyvästi. Jos on asunut Britanniassa alle viisi vuotta, voi hakea väliaikaista oleskelulupaa, joka muutetaan pysyväksi myöhemmin.

Britanniassa asuu yhteensä yli kolme miljoonaa EU-kansalaista. Moni heistä on ollut huolissaan tulevaisuudestaan brexitin jälkeen. Hallituksen arvion mukaan hakukelpoisia on tällä hetkellä kaikkiaan 3,5–4,1 miljoonaa.

Britannian hallitus on luvannut tehdä hakuprosessista mahdollisimman helpon.

–  EU-kansalaiset ovat tehneet niin paljon tämän maan hyväksi, että haluamme heidän kaikkien jäävän, sanoi sisäministeri Sajid Javid.

Ministeriö lupaa yhdeksän miljoonaa puntaa eli yli 10 miljoonaa euroa tukea, jolla voidaan auttaa heikossa asemassa olevia hakijoita.

Hakemukset pitää jättää ensi vuoden kesäkuuhun mennessä, jos Britannia lähtee EU:sta hallitusti erosopimuksen kanssa. Jos brexit toteutuu ilman sopimusta, hakuaikaa on ensi vuoden loppuun saakka. 

Lue myös:

    Uusimmat