Sipilä kehottaa Suomessa asuvia brittejä rekisteröitymään mahdollisimman pian kovan brexitin varalta

Viisi vaihtoehtoa Brexit-erosopimuksen totaalityrmäyksen jälkeen 3:13
Viisi vaihtoehtoa Brexit-erosopimuksen totaalityrmäyksen jälkeen.

Pääministeri Juha Sipilä kehottaa Suomessa asuvia brittejä rekisteröitymään mahdollisimman pian maahanmuuttovirastoon, jos eivät ole sitä jo tehneet. Pääministerin mukaan se helpottaa jatko-oleskeluoikeuden saamista, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Sipilä arvioi STT:lle keskiviikkona, että sopimukseton ero on aiempaa vahvempi vaihtoehto brittiparlamentin tiistaisen äänestyksen seurauksena. Hän uskoo, että suurin hämmennys tilanteesta on tällä hetkellä Suomessa asuvilla briteillä.

– Lähtökohta on, että kaikki noin 5  000 Suomessa asuvaa brittiä pystyvät jatkamaan oleskeluaan täällä myös sopimuksettoman eron tilanteessa, Sipilä sanoi.

Suomessa asuvat britit ovat ihmetelleet vähäistä viestintää brexitin vaikutuksista, mutta nyt sitä on selkeästi tehostettu. Keskiviikkona esimerkiksi Kela kertoi mahdollisen sopimuksettoman eron vaikutuksista sosiaaliturvaan.

Kelan mukaan Britannian EU-jäsenyyden päättyminen 29. maaliskuuta vaikuttaisi maan ja EU:n jäsenvaltioiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaoikeuksiin ja -velvollisuuksiin. Muutos vaikuttaa esimerkiksi mahdollisuuksiin saada etuuksia sekä siihen, mihin maahan ihmisen pitää maksaa sosiaaliturvamaksunsa.

Vaikutuksia myös lääkkeiden saatavuuteen

Jos EU ja Britannia eivät pääse sopuun siirtymäajasta ja sen ehdoista, eron jälkeistä tilannetta varten ei ole kansainvälisiä sopimuksia tai säännöksiä.

Hallitsemattoman brexitin tapauksessa Britannian ja Suomen välillä liikkuvien henkilöiden oikeus Kelan etuuksiin määräytyisi kansallisten säännösten mukaisesti.

Britanniaa käsiteltäisiin siis samoin kuin muitakin sopimuksettomia maita. Lisätietoja tällaisista järjestelyistä voi lukea Kelan verkkosivuilta.

Lisätietoja Britannian EU-erosta ja sen vaikutuksista suomalaisiin voi myös saada sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta. Brexit saattaa vaikuttaa esimerkiksi joidenkin lääkkeiden saatavuuteen EU-alueella, STM kertoo. Jos lääkkeen myyntilupa on myönnetty Britanniassa, lääkeyrityksen on huolehdittava myyntiluvan siirrosta toiseen EU-maahan.

– Mahdollisissa ongelmatilanteissa lääkeyritykset, lääketukut ja apteekit selvittävät terveydenhuollon ammattilaisten kanssa korvaavia tuotteita, jotta potilaan katkeamaton hoito voidaan turvata, sanoi STM:n ylijohtaja Tuija Kumpulainen tiedotteessa.


Lue myös:

    Uusimmat