May lupasi EU-johtajille: Maassa laillisesti olevat eivät joudu lähtemään brexitin jälkeen

Britannian pääministeri Theresa May on antanut ehdotuksensa ja lupauksensa kansalaisten oikeuksista brexitin jälkeen.

Korkean brittivirkamiehen mukaan Britannia lupaa, että maassa tällä hetkellä laillisesti olevat EU-kansalaiset saavat pysyä Britanniassa myös EU-eron jälkeen. Perheitä ei myöskään aiota hajottaa.

May esitteli ehdotuksensa EU-johtajille Brysselissä huippukokouksessa. Muut EU-johtajat eivät tiettävästi keskustelleet ehdotuksista, koska EU-maat eivät halua neuvotella brexitistä huippukokouspöydässä.

Britanniassa asuu noin kolme miljoonaa muiden EU-maiden kansalaista. Sekä Britannia että EU ovat korostaneet, että kansalaisten asema brexitissä pitää ratkaista mahdollisimman pitkälle jo neuvotteluiden alkuvaiheessa, ja siitä onkin tulossa ensimmäinen asia, jota neuvotteluissa ratkotaan.

EU-tuomioistuimelle ei valtaa

May ei olisi valmis myöntymään EU:n vaatimukseen siitä, että EU-tuomioistuin ratkaisisi vastakin EU-kansalaisten oikeuksia koskevia tapauksia. EU-tuomioistuimella voi olla Britannian mukaan sanansa sanottavana vain siihen päivään asti kun maa lähtee unionista.

Britannia lupaa pysyvän oleskeluluvan EU-kansalaisille, jotka ovat asuneet maassa viisi vuotta. Heitä kohdellaan Britannian kansalaisten tavoin niin terveydenhuollon, koulutuksen, etuuksien kuin eläkkeidenkin suhteen.

Henkilöt, jotka ovat asuneet Britanniassa alle viisi vuotta eron astuessa voimaan, voivat asua maassa vaaditut viisi vuotta ja hakea sen jälkeen pysyvää oleskelulupaa.

Saarivaltio on luvannut julkaista ehdotuksensa kokonaisuudessaan ensi viikolla. Maa edellyttää, että EU:n alueella asuvia brittejä kohdellaan vastaavasti.

Merkel: Hyvä alku

Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi kokouksen jälkeen, että Mayn ehdotus oli hyvä alku, mutta monia kysymyksiä on vielä ratkaisematta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan ehdotuksesta käytiin lyhyesti keskustelua, mutta vasta kun May oli poistunut paikalta. EU-huippukokouksissa on jo tullut tavaksi, että May poistuu siinä vaiheessa, kun muut alkavat käsitellä brexitiä.

– Kansalaisten kysymys on monimuotoinen ja avoimia kysymyksiä on paljon. Tarjous nähdään maanantaina ja neuvottelijat vievät sitä eteenpäin, Sipilä sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat