Miten kävi Suomen erikoisimmalle vaalilupaukselle? Kirkkoherra lupasi mennä naimisiin, jos äänestystavoite ylittyisi – jäi kahden äänen päähän!

Toivakan seurakunnan kirkkoherra teki seurakuntavaalien alla erikoisen vaalilupauksen: jos kunnan äänestysprosentti nousisi 40:een, soitettaisiin kirkossa seuraavaksi hääkelloja kirkkoherralle ja hänen kihlatullensa. Tulos jäi kahden äänen päähän tavoitteesta.

Toivakan kirkkoherra Panu Partanen asetti ennakkovaalien aikana yhden tämän vuoden seurakuntavaalien erikoisimmista vaalilupauksista: jos kunnassa saataisiin 40 prosentin äänestysvilkkaus täyteen, juhlittaisiin kirkossa seuraavaksi papin ja hänen kihlattunsa häitä.

Toivakan 2392 ihmisestä jopa 39,9 prosenttia aktivoitui ja kävi vaaliuurnilla. Tavoitteesta jäätiin kahden äänen verran.

– Kyllä tämä menee jo virhemarginaaliin, eli pyöristetään tulos ylöspäin, Partanen virnuilee.

Aiemmin vaalilupauksena on tatuoitu

Kunnan tulos piristyi neljän vuoden takaisesta 35,5 äänestysprosentista ja hääkahveja Toivakan kirkossa luvataan viettää helmikuun kolmas päivä, eli kynttilänpäivänä.

Idea vaalilupaukseen lähti Partasen mukaan aiemmista vaalitempauksista.

Esimerkiksi kahdeksan vuoden takaisissa seurakuntavaaleissa nykyinen Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala lupasi tatuoida pohkeeseensa kirkkohallituksen logon, jos äänestysvilkkaus nousisi yli 20 prosentin.

– Ajattelin, että laitetaan tähän vähän persoonaa mukaan. Seurakuntavaalit uhkaavat usein jäädä etäisiksi ja kasvottomiksi, halusin omalla tavallani tuoda ne lähemmäs ihmisiä, Partanen kommentoi.

Hän toteaa, että vaaliuurnillakin vitsailtiin jo häiden tulevaisuudesta. 

– Moni totesi, että pitäähän tämä meidän pappi naimisiin saada.

"Lupauksista pidetään kiinni"

Partasen mukaan vaalilupaus oli osittain leikillisesti heitetty, mutta samanaikaisesti täyttä totta. 

– Vaikka äänestystulos olisi jäänyt kauas tavoitteesta, ei se silti olisi tarkoittanut, ettemme ikinä olisi menneet naimisiin. Mutta lupauksista pidetään kiinni.

Partasen suusta lähtenyt idea hyväksytettiin ennen julkista ulostuloa myös tulevan vaimon kautta.

– Ihan kohteliasta se on kysyä, hän naurahtaa.

Julkinen vaalilupaus tarkoittaa julkisia hääkahveja

Kihlakumppani Jenni Järvinen toteaa, että ajatusta oli muhittu jo pidempään. Kunnan positiivinen asenne vaalitempausta kohtaan on kuitenkin lämmittänyt mieltä.

– Toivakkalaiset ovat ottaneet meidän avioliittomme sydämen asiakseen, ihan hirveästi on tullut onnitteluja ja tsemppejä, Järvinen toteaa.

– Tyypillistä Panua, että laittaa oman persoonansa likoon tässäkin asiassa, hän jatkaa.

Julkinen vaalilupaus tarkoittaa myös julkisia hääkahveja. Partanen kertoo, että kynttilänpäivän sunnuntaijumalanpalvelukseen ovat tervetulleita kaikki. 

– Vihkiminen tapahtuu siinä yhteydessä ja sen jälkeen pidetään kaiken kansan kirkkokahvit.

Lue myös:

    Uusimmat