Seurakuntavaalien äänestysprosentti jäämässä alle 13 prosentin – piispa Teemu Laajasalo: "Äänestysprosentista ei pitäisi tehdä liikaa tulkintoja"

Seurakunnissa äänestettiin: Ketkä päättävät kirkon suunnasta? 10:58
Ketkä alustavien tulosten perusteella pärjäsivät hyvin vaaleissa? Katso ylläoleva video.

Sunnuntaina käytyjen seurakuntavaalien alustavien tulosten mukaan äänestysprosentti on 12,7. Pieneltä vaikuttava prosentti on Helsingin hiippakunnan piispan Teemu Laajasalon mukaan kuitenkin pysynyt vuosikymmenestä toiseen melko matalana.

Äänestysprosentti laski vuoden 2018 seurakuntavaaleista, joissa se oli 14,4 prosenttia. Uutisaamussa vierailleen Teemu Laajasalon mukaan äänestysprosentti on pysynyt vuosien varrella melko tasaisena, vaikka samaan aikaan kirkko on kokenut suuria muutoksia.

– Meillähän on kirkossa monia laskevia lukuja esimerkiksi jäsenmäärissä ja tietyissä kirkollisissa toimituksissa. Nykymuotoisissa seurakuntavaaleissa on vuosikymmenestä toiseen ollut melko matala äänestysprosentti, 10 ja 20 prosentin välillä. 

– Ajattelen, että ehkä siitä äänestysprosentista ei pitäisi tehdä liikaa tulkintoja. Tietynlainen kiinnostus kirkon hallintoon on pysynyt suhteellisen samana. 

Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki komppaa Laajasalon toteamaa painottaen, että Pohjoismaissa yleisesti äänestysprosentti liikkuu seurakuntavaaleissa 10 ja 20 välillä. 

– Pohjoismaisessa ympäristössä tämä ei ole mitenkään poikkeuksellinen tulo. Tämä kansankirkkotyyppinen uskonnollisuus on helposti sen kaltaista, että on melko pieni joukko heitä, jotka aktiivisesti osallistuu tai käyttää kirkon palveluita ja suuri joukko heitä, jotka seuraavat kirkkoa jonkinlaisen matkan päästä.

Jäsenmäärän pienenemisellä suuria vaikutuksia

Jäsenmäärä evankelis-luterilaisessa kirkossa on yhä melko suuri: Viime vuonna noin 3,7 miljoonaa suomalaista kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Laajasalo näkee, että määrän pienenemisellä olisi suuria vaikutuksia niin henkilökunnan määrään kuin kirkon palveluihinkin. 

– Olen huolissani ihmisten työpaikkojen puolesta, mutta myös sen puolesta, että kyllähän kirkon jokapäiväinen merkitys esimerkiksi kasvatustyössä, vanhustyössä, diakoniassa ja kulttuuripalveluissa, kuten kirkkomusiikissa, on aika lailla hankalasti korvattavissa.

– Näen, että on monta syytä kuulua kirkkoon ja vaikka vähän etäämmältäkin toivoa kirkolle hyvää.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä


Lue myös:

    Uusimmat