Miten Inkoon kelluva LNG-terminaali toimii ja mitä hyötyä siitä on? "Toimitus on omissa käsissämme"

Miten LNG-terminaali käytännössä toimii ja kuinka pitkään sen kaasu riittää? Katso asiantuntijan vastaus 0:52
Miten kelluva LNG-terminaali käytännössä toimii ja kuinka pitkään sen kaasu riittää? Katso asiantuntijan vastaus.

Inkoon satamaan seilannut LNG-terminaali on kansainvälisesti haluttu harvinaisuus. Asiantuntijan mukaan se turvaa maakaasun saatavuutta etenkin teollisuuden osalta.

Energiateollisuuden asiantuntija Heikki Lindfors kertoo MTV Uutiset Livessä, että maakaasua toimittavan, kelluvan LNG-terminaalin rooli on turvata maakaasun toimitusvarmuus Suomessa.

Tätä ennen Suomi sai maakaasua Liettuassa sijaitsevasta, vastaavasta terminaalista.

– Nyt kaasun toimitus on omissa käsissämme eikä meidän tarvitse tukeutua Baltian maihin.

Suomessa maakaasusta valtaosa käytetään teollisuudessa. Yksi kolmasosa maakaasusta käytetään kaukolämmön tuotantoon, jossa on myös muita vaihtoehtoja.

– [Raskaassa teollisuudessa] ei välttämättä ole vaihtoehtoja kaasun käytölle. Jos Suomeen ei saataisi kaasua, raskaassa teollisuudessa jouduttaisiin ajamaan prosesseja alas.

Vuokra-aika kymmenen vuotta

Vastaavia kelluvia LNG-terminaaleja on maailmalla vajaat 50 kappaletta.

– Suomi oli todella taitava ja aktiivinen terminaalin hankinnassa, koska näistä oli todella kova kilpailu silloin, kun Venäjän sota alkoi.

Asiantuntija ei halua spekuloida sillä, mikä terminaalin merkitys on Suomen energiantarpeen osalta tulevaisuudessa. Maakaasun käyttö on Suomessa vähentynyt jo ennen Ukrainan sotaa, mutta terminaali on vuokrattu kymmeneksi vuodeksi.

– Energiamarkkina on kokonaisuudessaan niin valtavassa murroksessa, että ei ole järkevää yrittää katsoa tulevaisuuteen kymmenen vuoden taakse. Se jää nähtäväksi, miten paljon terminaalia käytetään ja mikä maakaasun rooli on kymmenen vuoden jälkeen.

Katso koko haastattelu: Mikä merkitys kelluvalla LNG-terminaalilla on Suomelle?

Mikä merkitys LNG-terminaalilla on Suomelle? 11:37

Lue myös:

    Uusimmat