Mainos

Miten hurrikaani syntyy? Meteorologi vastaa - katso video

Pahin pyörremyrskykausi on nyt alkamassa. Myrskyjä on liikkeellä niin Yhdysvaltojen rannikolla kuin Aasiassakin. Pyörremyrskyjä syntyy päiväntasaajan lähettyvillä lämpimän veden yllä.

Yhdysvalloissa parhaillaan riehuvan hurrikaani Isaacin pelätään aiheuttavan laajaa tuhoa. Hurrikaani on voimakas pyörremyrsky, joka on tyypillisesti noin 500 kilometrin levyinen. Hurrikaanista voidaan puhua, kun pyörremyrskyn yhden minuutin keskituulennopeus on yli 33 m/s. Hurrikaani tarvitsee syntyäkseen erittäin lämmintä vettä, yli 27 asteista.

Hurrikaanit jaotellaan voimakkuuden mukaan 5-portaisella asteikolla. Voimakkaimmassa viitosluokassa tuulennopeudet ylittävät 69 m/s.

– Tällainen hurrikaani saa aikaan täydellistä tuhoa. Useimmiten eniten tuhoa aiheuttaa myrskytuulien nostattama hyökyaalto, joka voi saada aikaan laajoja tulvia rannikolla. Myös itse tuuli ja rankkasateet aiheuttavat tuhoja, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Kolmos-, nelos- tai viitosluokan hurrikaaneja on vuosittain muutama.

Hurrikaani, taifuuni vai sykloni?

Amerikkaan saapuvia pyörremyrskyjä kutsutaan hurrikaaneiksi. Taifuuneiksi kutsutaan Itä-Aasiaan saapuvia pyörremyrskyjä, jotka syntyvät Tyynenmeren länsiosassa. Intian valtamerellä syntyvät pyörremyrskyt ovat sykloneita. Kaikki pyörremyrskyt syntyvät kuitenkin samalla mekanismilla ja käyttäytyvät samalla tavalla.

Hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuuhun, mutta huippujakso on syys-marraskuussa. Taifuuneja syntyy läpi vuoden ja huippukausi on heinä-marraskuussa.

Hurrikaanit nimetään aakkosjärjestyksessä niin, että vuoden ensimmäinen trooppinen myrsky, joka voi voimistua hurrikaaniksi asti, saa a-kirjaimella alkavan nimen. Nimet annetaan myrskyille jo etukäteen. Joskus kirjaimet loppuvat kesken, kun myrskyjä syntyy monia. Tällöin myrskyille annetaan nimet kreikkalaisten aakkosten mukaan alphasta alkaen.

Katso videolta, miten hurrikaani syntyy ja mistä se saa voimansa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.