Miten bensiinin hinta kehittyy Suomessa? "Voi se vielä vähän laskea"

Raakaöljyn hinta on maailmalla laskenut jo pitkään. Tämä on laskenut polttoaineen hintoja myös Suomessa.

Raakaöljyn hintaa on laskenut suurien talousmaiden, kuten Intian ja Kiinan hitaampi talouskasvu, joka on vähentänyt öljyn kysyntää. Hintaa markkinoilla painanut alas myös Yhdysvaltojen markkinoille tuoma liuskeöljy sekä se, että OPEC ei ole rajoittanut tuotantoaan hinnan laskusta huolimatta.

Öjyvarastot täynnä - bensan hinta saattaa laskea vielä vähän 8:49

– Markkinoilla on enemmän tavaraa tarjolla kuin on kysyntää. Näin rajua hinnanmuutosta ei osattu pari vuotta sitten ennustaa. Öljyvarastot ovat piripintaan täynnä, ja ainakin muutama vuosi mennään maltillisilla hinnoilla, Öljy- biopolttoaineala ry:n toimitusjohtaja toimi Helena Vänskä sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Autoilijoita on ilahduttanut laskenut polttoaineen hinta. Aivan täysimääräisenä öljyn hinnan lasku ei kuitenkaan siirry kuluttajahintoihin.

Vänskä kertoi, että esimerkiksi joulukuun 15. päivän verollinen keskihinta oli bensiinille 1,35 euroa litralta, josta verojen osuus oli melkein 92 senttiä.

– Veroton hinta on siis 45 senttiä. Raakaöljyn hinta tuosta summasta on aika pieni. Tuohon summaan sisältyy vielä jalostuskustannus, varastointi, kuljetus ja myyjänkin pitää saada osansa. Öljyn markkinahinta ei siis hirveästi vaikuta bensiinin hintaan.

Vänskä kuitenkin sanoo, että bensiinin hinta voi vielä vähän laskea. Helsingin Sanomien haastatteleman Suomen Pankin ennustepäällikön mukaan yksi syy hinnan laskuun voi olla myös kilpailutilanne.

Fossiilisten polttoaineiden osuus keskeinen ainakin 2050 saakka 6:53


Lue myös:

    Uusimmat