Mainos

Mitä voimme oppia linnuilta?

Lennonlahjat, ylivertainen suunnistustaito ja taidokas pesänrakennusarkkitehtuuri - muun muassa nämä lintujen ominaisuudet ovat kautta aikojen herättäneet ihailua ihmisissä. Kaikissa asioissa emme ehkä pääse lintujen tasolle, mutta voisimmeko oppia niiltä hyvän elämän salaisuuden?

”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa varastoon, ja silti teidän taivaallinen isänne ruokkii ne. Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?” - Jeesus Nasaretilainen

Vaikka siivekkäät ystävämme ovat toimissaan ahkeria, tuntuu niiden elämä samanaikaisesti olevan täynnä pyhää huolettomuutta. Lintujen pään sisään on mahdotonta nähdä tieteen keinoin, mutta tarkkailemalla niiden toimia voi jokainen luonnossa liikkuja saada oivalluksen, millaista hetkessä eläminen voi puhtaimmillaan olla.

Kevään ja kesän aikaan voi saada linnuilta muistutuksen elämän nautinnollisuudesta, kun ikkunasta tulvii tuoksuvan aamukasteen myötä tuhatriemuinen viserryskonsertti jo varhain aamulla. Linnut aivan kuin ylistävät nousevaa aurinkoa: kiitos, että saamme jälleen herätä uuteen aamuun, suhtaudumme suurella kunnioituksella tähänkin päivään!

Entä voisiko olla niin, että kun kävelylenkillä ohitat puun oksalla istuvan linnun, se päästää laulunpätkän vain sinua ilahduttaakseen? Tällainen kuvitelma nostaa sydäntä pakahduttavan ilon ja antaa voimakkaan tunteen siitä, että olet yhtä luonnon kanssa.

Linnuilla ja runoilijoilla on yhteinen kieli

Shutterstock

”Kuullakseen lintuja on tultava osaksi hiljaisuutta.” - Robert Lynd

Antiikissa luonnon äänien katsottiin ennustavan tulevaa, ja etenkin lintujen laulu on ollut ehtymätön metaforien lähde. Antiikin aikoihin vallinneen käsityksen mukaan erityisesti runoilijoilla on pääsy lintujen laulun maailmaan. Ensimmäisellä vuosisadalla ajanlaskun alun jälkeen eläneen Pliniuksen mukaan linnut ja runoilijat jakavat runoustaiteen keskenään.

Runoilija Alkman (600 eaa.) kertoi erottavansa peltopuiden viserryksestä inhimillisiä sanoja. Myös entisajan suomalaiset ovat kääntäneet linnunlaulua lauseiksi. Antoisinta laulu kuulijalleen kuitenkin lie silloin, kun sitä ei pyri tulkkaamaan ihmisten kielelle, vaan antaa sävelkirjon virrata tajuntaan ja tehdä siellä omaa vaikutustaan.

Lintujen laulutunnelmiin voi päästä helposti sisään kuka tahansa runollisuuteen taipuvainen sielu - tarvitsee ainoastaan hiljentyä kuuntelemaan. Sen jälkeen saakin hämmästellä, kuinka ensi alkuun sekavalta tuntuneen sikermän keskellä onnistuu niin vaivattomasti juurtua omaan, sisäiseen hiljaisuuteen.

Täydellisesti vaistojen varassa

”Syy siihen, että linnut osaavat lentää mutta me emme osaa, on yksinkertaisesti siinä, että niillä on täydellinen usko, sillä siivet ovat uskolle välttämättömiä.” - James M. Barrie

Linnuilla on ihmeelliset aistit ja niissä ilmentyy maailmankaikkeuden hieno suunnitelmallisuus. Se mitä ihminen ehkä palavimmin linnuilta kadehtii, on niiden kyky nousta siivilleen, lentää ja liidellä vapaana taivaan sinessä.

Linnut näyttävät usein kuin leikkivän ilmassa. Välillä ne liitelevät ympyrää, syöksähtelevät ja pyrähtelevät kuin huvikseen. Joku asiantuntija voi tässä kohtaa korjata, että kyse on ravinnon etsimisestä, mutta sitten ei ainakaan voida väittää, että se tapahtuisi kovinkaan tylsällä tavalla!

Muuttolintujen suunnistuskyvyn mysteeri on edelleen selvittämättä. Muuttomatka ruoan perässä maapallon toiselle puolelle onnistuu ensikertalaiseltakin, mikä lienee merkki täydellisestä heittäytymisestä vaiston ohjaamaksi.

Joidenkin arveluiden mukaan linnuilla olisi nokassaan maapallon magneettikenttään reagoiva aistielin. Toiset ovat päätyneet siihen, että linnuilla on yhteys luonnon energialinjojen verkostoon. Näiden linjojen risteyksien tuntumaan ne hakeutuvat myös pesimään.

”Emokotka opettaa pikkuisensa lentämään tekemällä niiden pesästä niin epämukavan, että niiden on pakko jättää se ja heittäytyä ilman tuntemattomaan maailmaan pesän ulkopuolella. Ja juuri niin Jumala menettelee meidän kanssamme.” - Hannah Whitall Smith

Shutterstock

Lintujen kirjo on yhtä monimuotoinen kuin ihmistenkin. Eri lintulajit poikkeavat toisistaan merkittävästi. Osa on kasvis- osa lihansyöjiä, kuten me ihmisetkin. Osa elää tyytyväisenä laumoissa perustaen elämänsä hierarkioiden tuomalle turvallisuudelle, toiset viihtyvät ylhäisessä yksinäisyydessään.

Linnut parveutuvat, koska siitä on hyötyä koko yhteisölle. Iso joukko löytää ravintoa helpommin ja parvi suojaa myös pedoilta.

Joskus tulee kuitenkin aika, kun parvi hajoaa: jos ravintoa ei enää riitä tarpeeksi kaikille, ja aikaa on alettu käyttää enemmän taisteluun muiden kanssa kuin varsinaiseen ruoanhankintaan. Silloin toimitaan tilanteen mukaan ja hajaudutaan eri teille.

Linnut osaavat rakentaa pesän koipiensa ja nokkansa avulla niin taidokkaasti, että ihmisellä on tekemistä saada sormillaan punotuksi yhtä upeaa rakennelmaa.

Nekin linnut, joiden laulu ei ihmisten arvioinneissa ole kovin sulokasta, päästävät äänensä ilmoille häpeilemättä toisten rinnalla. Toisin kuin me ihmiset, linnut eivät näytä arvostelevan toistensa laulua, vaan pitävät itsestään selvänä, että monenlaiset äänet mahtuvat ja kuuluvat maailmaan.

Vaikka ravinnon eteen saa nähdä vaivaa, linnut eivät hetkeäkään epäile, ettei niille aina löytyisi syötävää, juotavaa tai suojaa kylmyydeltä. Hetkessä elävä ei suo ajatustakaan peloilleen, vaan pitää itsestään selvyytenä sitä että kaikki asiat järjestyvät – itsellä on mahdollisuus tehdä ilomielin parhaansa sen eteen. Kuten linnut, me ihmisetkin saamme todennäköisesti keskittyä etsimään maan päällistä taivasta, olotilaa, jossa meidän on hyvä olla, ja lintujen tavoin tehdä juuri sitä mikä tekee meidät onnelliseksi.

”Vain kesyt linnut kaipaavat. Villit lentävät.” - Elmer Diktonius

Lähteet: Agricolan kirja-arvostelut: Menetettyjen aikojen ääniä, Maurizio Bettinin tutkimus antiikin maailman äänimaailmasta: agricola.utu.fi. Anyara aforismeja: koti.mbnet.fi/neptunia.

Teksti: Tanja Lyytikäinen

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.