Mitä unesi todella merkitsevät? Asiantuntija: Unityöskentelyn avulla saat yhteyden aitoon itseesi

Unen aikana ihmisen päivämieli sammuu ja esiin astuu sisäinen taiteilija. Unet puhuvat ihmiselle symbolein.

Mitä unet ovat?

– Oi, mikä kysymys, Anne Lindholm-Kärki huudahtaa.

Lindholm-Kärki on psykoterapeutti, uniohjaaja- ja kouluttaja. Hän on kirjoittanut unesta useita kirjoja, viimeisimpänä teoksen Unet tienä luovuuteen – Löydä sisäinen unitaiteilijasi.

– Unet ovat mielettömän paljon. Ajattelen, että unet ovat syvimmillään meidän yhteys siihen meissä olevaan jumalalliseen sieluun, ydinminuuteen, miten sen haluaa sanoa, ja kollektiiviseen tietoon.

Unen aikana ihmisen päivämieli sammuu ja esiin astuu sisäinen taiteilija – unitaiteilija.

– Joka yö on pääasiallista unennäkövaihetta noin 90 minuuttia. Jos nukkuu 7-8 tuntia, unennäkövaihe voi olla 40 minuuttia. Jos ajattelee ihan fysiologiselta kannalta, aivotoiminnan kannalta, nimenomaan REM-unen vaihe eli pääasiallinen unennäkövaihe on luova vaihe. Se on vastaavan kaltainen kuin flow-tila, Lindholm-Kärki sanoo.

REM tulee sanoista rapid eye movement. Tämän unen aikana ihmisen silmät liikkuvat – aivan kuin hän todella katselisi unta, samalla tavalla kuin valvemaailmaakin.

– REM-unen aikana välittäjäaine noradrenaliini puuttuu lähes kokonaan ja se aiheuttaa sen, että ihan itsestään syntyy ihan uusia ja laajempia yhteyksiä. Joka yö jokin meissä luo, joka ikinen yö jokin meissä luo.

Unityöskentely auttaa laajentumaan

Lindholm-Kärki on analysoinut uniaan pienestä tytöstä saakka. Kun ihminen alkaa kuunnella uniaan ja työstää niitä, hän on suorassa yhteydessä sisäiseen taiteilijaan – Lindholm-Kärjen sanoin siihen meissä, joka luo, joka tietää.

– Kun me aletaan kuunnella ja työskennellä niiden unien kanssa, olemme siihen omaan luovaan puoleen ja ydinolemukseemme yhteydessä. Ajattelen, että unien syvin tarkoitus on ohjata meitä olemaan se, keitä me ihan oikeasti ollaan ja toteuttamaan omaa itseämme laajasti, Lindholm-Kärki kuvaa.

– Tämän ajan ihmisiä kahlitsevat hirveän paljon kauhean monet epäoleelliset asiat. Olemme oma kiireemme ja omien uskomustemme vankeja. Unityöskentelyn idea on, että se auttaa meitä laajentumaan ja saamaan yhteyden siihen itsessä olevaan laajempaan tietoisuuteen, myös kollektiiviseen tietoon.

Tärkeintä on ymmärtää omaa unta.

Mutta unethan ovat ihan sekavia. Miten ihminen voi tietää, mitä ne sanovat?

Unet puhuvat symbolein.

Erich Frommia, jo edesmennyttä psykoanalyytikkoa lainatakseni: ainoa vieras kieli, joka ihmisen tulisi oppia, on symbolikieli. Eli unet ovat sekavia, outoja ja hämmentäviä vain sen takia, että ne puhuvat symbolikielellä ja vertauskuvina. Siksi on hirveän tärkeää oppia ymmärtämään omaa symboliikkaansa, oppia kuuntelemaan omaa sisäistä kieltään. Silloin unet eivät ole enää yhtään sekavia, outoja eivätkä päättömiä. Niissä on aina pää ja häntä ja paljon muuta.

Unien tulkitseminen ei kuitenkaan onnistu kaupan unikirjan avulla. Ainoastaan laadukkaista unikirjoista parhain voi antaa jonkinlaista osviittaa unien maailmaan. Vastaukset tulisi kuitenkin löytää omasta itsestä.

– Mielestäni unityön tarkoitus on rikastuttaa luovuutta, auttaa meitä olemaan sitä, mitä oikeasti olemme, auttaa meitä ajattelemaan laajemmin ja syvemmin. Jos ottaa symbolin unikirjasta, niin sehän kutistaa ajattelua, Lindholm-Kärki toteaa.

Lindholm-Kärki ottaa esimerkiksi koiran. Entä, jos unikirja sanoisi koiran symboloivat maskuliinisuutta ja ihmisen parasta ystävää?

– Jälkimmäisen minäkin allekirjoitan, mutta mitä siitä? Mitä koira minulle merkitsee? Mitä koira sinulle merkitsee? Sehän voi olla ihan eri asia. Jos ajattelee näinkin arkista symbolia, niin minulle koira on sielun sisko ja rakas ystävä. Minä esimerkiksi kasvatan koirani vain keskustelemalla, koska se yhteys on niin syvä. Ajattele, jos ihminen pelkää koiria, jos hänen lapsuudessaan naapurissa on asunut vihainen setä, jolla on vihainen koira. Ihminen on pelännyt niitä molempia. Totta kai se koira tulee ihan eri merkityksessä uniin, Lindholm-Kärki sanoo.

Symbolien arvon itselle ja omalle elämälle saa siis itse päättää. Tärkeintä on ymmärtää omaa unta – ei unikirjan kirjoittajan unia.

– Parhaat unisymbolikirjat voivat parhaimmillaan auttaa ymmärtämään kollektiivista symboliikkaa. Mutta sekään ei koskaan auta, jos ei ymmärrä, mitä tämä symboli kokonaisuudessa merkitsee, mikä on unen tunnetila, miten se on suhteessa arkeen. Sellaista työskentelyä ei voi tehdä minkään symbolikirjan avulla, ikävä kyllä.


Lue myös:

    Uusimmat