Mitä potilaalle ei korvata?

Noin 30 prosenttia potilasvahinkoilmoituksista johtaa korvauksiin. Alla olevissa tapauksissa korvausta ei myönnetä.

- Potilasvakuutuksesta ei korvata kaikkia terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneita epäedullisia seurauksia, vaan ainoastaan ne henkilövahingot, jotka täyttävät potilasvahinkolain mukaiset edellytykset.

- Suomen maantieteellisen alueen ulkopuolella tapahtuneita vahinkoja ei korvata, vaikka potilas olisi lähetetty Suomesta hoitoon.

- Esinevahinkoja, kuten asusteiden tai irtoproteesien rikkoutumisia tai katoamisia ei korvata. Niistä voi hakea korvausta vahingonkorvauslain perusteella vahingon aiheuttajalta.

- Niin sanottua puhdasta varallisuusvahinkoa ei korvata potilasvakuutuksesta. Puhtaalla varallisuusvahingolla tarkoitetaan sellaista taloudellista vahinkoa, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon.

- Ennen potilasvahinkolain voimaantuloa 1.5.1987 tapahtuneet vahingot eivät kuulu korvauspiiriin.

- Tavanomainen avustaminen päivittäisissä toiminnoissa (esimerkiksi kotiapupalvelu) ei ole potilasvahinkolain tarkoittamaa terveyden- ja sairaanhoitoa. Samoin esimerkiksi hoito tai vanhainkodeissa niin sanottuun kodinomaiseen asumiseen liittyvää avustamista ja valvontaa ei katsota potilasvahinkolain tarkoittamaksi toiminnaksi.

- Vähäisestä vahingosta ei suoriteta korvausta, vaikka korvausperuste muuten olisikin olemassa. Vahinkoa pidetään vähäisenä, mikäli siitä aiheutuu potilaalle vain lievää kipua ja särkyä, mikäli siitä ei jää hänelle pysyvää toiminnallista haittaa tai kosmeettista vikaa tai haittaa tai mikäli hänen maksettavakseen jäävät kustannukset ovat korkeintaan 200 euroa (syyskuusta 2003 alkaen).

Kuva: Colourbox.com

Lähde: Potilasvakuutuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja