Tokio 2020: Suomen joukkueen olympiapaikat, karsintojen aikataulut ja kisoihin valitut urheilijat

9:15
Lotta Kemppinen ja Ella Junnila täydensivät Puolan halli-EM-kisoissa Kristian Pullin aloittamaan mitalisaldoa.

Suomen olympiakomitea nimesi viimeksi maaliskuun alussa viisi nimeä olympiajoukkueeseen. Tuolloin paikkansa varmistivat uimari Ida Hulkko, purjehtija Tuula Tenkanen, ratsastaja Henri Ruoste sekä yleisurheilijat Ella Junnila (korkeushyppy) ja Kristian Pulli (pituushyppy).

Kaikkiaan Tokion kisajoukkueeseen on valittu 12 urheilijaa, kun ensimmäisessä erässä joulukuussa 2019 mukaan nimettiin seitsemän siihen mennessä näyttönsä antanutta. Vuonna 2020 olympiapaikkojen jakaminen rankingien ja tulosrajojen osalta jäädytettiin suurimmassa osassa lajeista.

Alla tilanne 22. maaliskuuta 2021. Kisoihin valittujen listoja sekä suomalaisten karsintojen etenemistä päivitetään tähän artikkeliin.

Tokion olympialaisiin jo nimetyt suomalaiset:

Lotta Henttala, maantiepyöräily
Matti Mattsson, uinti
Satu Mäkelä-Nummela, trap-ammunta
Veli-Matti "Aku" Partanen, yleisurheilu (kilpakävely)
Topi Raitanen, yleisurheilu (estejuoksu)
Tuuli Petäjä-Sirén, purjelautailu
Kaarle Tapper, purjehdus
Ida Hulkko, uinti
Ella Junnila, yleisurheilu (korkeushyppy)
Kristian Pulli, yleisurheilu (pituushyppy)
Henri Ruoste, ratsastus
Tuula Tenkanen, purjehdus

Suomen saavuttamat maapaikat Tokion olympialaisiin:

Miesten skeet-ammunta (maapaikan hankkija Lari Pesonen)
Naisten trap-ammunta (Satu Mäkelä-Nummela, valittu kisoihin)
Laser radial, purjehdus (paikan hankki Monika Mikkola, mutta maan sisäisessä karsinnassa paikan lunasti Tuula Tenkanen)
Laser Standard, purjehdus (Kaarle Tapper, valittu kisoihin)
RS:X, purjelautailu (Tuuli Petäjä-Siren, valittu kisoihin)
Nacra 17, purjehdus (Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen)

Maapaikat Tokion olympialaisiin rankingjärjestelmän perusteella:

Lotta Henttala, naisten maantieajo (valittu kisoihin)
Henri Ruoste, kouluratsastus (valittu kisoihin)

Tokion olympialaisten tulosrajan rikkoneet suomalaiset:

Matti Mattsson, 200 metrin rintauinti (valittu kisoihin)
Veli-Matti "Aku" Partanen, 50 kilometrin kilpakävely (valittu kisoihin)
Topi Raitanen, 3000 metrin estejuoksu (valittu kisoihin)
Antti Ruuskanen, keihäänheitto
Oliver Helander, keihäänheitto
Annimari Korte, 100 metrin aitajuoksu
Reetta Hurske, 100 metrin aitajuoksu
Ida Hulkko, 100 metrin rintauinti (valittu kisoihin)
Kristian Pulli, pituushyppy (valittu kisoihin)
Ella Junnila, korkeushyppy (valittu kisoihin)

Suomalaisten tie Tokion olympiakisoihin eri lajeissa (tilanne 22.3.2021):

Ampumaurheilu

Suomi on saavuttanut kaksi maapaikkaa. Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela valittiin kisoihin jo loppuvuodesta 2019 hankittuaan paikan saman vuoden elokuun Lahden maailmancupin kilpailussa. Toisen maapaikan varmisti keväällä 2019 skeet-ampuja Lari Pesonen. Valintakriteereissä maapaikan hankkiminen painottuu, mutta valinnoissa otetaan huomioon myös muita näyttöjä.

Olympiarankingin tilanne eri ampumaurheilulajeissa tarkistetaan takautuvasti 31. maaliskuuta. Tässä vaiheessa otetaan huomioon myös vuoden 2021 ensimmäiset maailmancupin tulokset.

Seuraavaksi maailmancupin pisteistä ammutaan Intian Delhissä 18.–29. maaliskuuta. Lähellä kisapaikkaa oleva kivääriampuja Juho Kurki tavoittelee siellä lisäpisteitä. Hän on parhaillaan 50 metrin pienoiskiväärin asentokilpailussa olympiarankingin 21:s, mutta edellä on monia nimiä, jotka eivät voi rankingpaikkaa saada.

Olympialaisten maapaikkoja on jaossa sekä haulikko-, kivääri- että pistoolilajeissa myös Kroatian EM-kisoissa, jotka järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa.

Beach volley

Naisten sarjaan on jaettu aiempien vuosien arvokisojen ja olympiakarsintaturnausten perusteella paikat kolmelle parille. Kaikkiaan kisoihin pääsee sekä miesten että naisten sarjoihin 24 paria, joista 15 rankingin perusteella. Taru Lahti-Liukkosen ja Anniina Parkkisen edellä rankingissa viimeisiä paikkoja kärkkymässä on vielä kymmenen paria, mutta Lahti-Liukkosen urheilu-ura jäi tauolle maaliskuussa syntyneen perheenlisäyksen takia. Niina Ahtiaisella ja Riikka Lehtosella on matkaa olympiapaikkaan vielä rutkasti enemmän.

Beach volleyn olympiaranking umpeutuu 13. kesäkuuta. Suomalaisilla on yhä mahdollisuus saavuttaa Continental cupin kautta tie Tokioon Euroopan maanosakiintiön kautta.

Golf

Tilanne näyttää varsin vahvalta, sillä Suomi on tällä hetkellä saamassa kaksi pelaajaa sekä miesten että naisten sarjoihin. Mukaan pääsevät 15 maailmanrankingissa korkeimmalle sijoitettua pelaajaa, mutta samasta maasta voi päästä mukaan ainoastaan neljä urheilijaa. Loput 45 paikkaa annetaan rankingissa seuraavilla sijoilla oleville, kuitenkin niin, että samasta maasta voi olla enintään kaksi edustajaa.

Miehissä Sami Välimäki oli maaliskuun puolivälin rankingin sijalla 31 ja Kalle Samooja on 40:s. Naisissa Matilda Castren oli 46:s ja Sanna Nuutinen 49:s. Mikko Korhonen ja Ursula Wikström ovat vielä hyvissä asemissa ensimmäisillä varasijoilla, jos tällä hetkellä rankingissa sisällä olevat suomalaiset putoaisivat alkuvuoden aikana.

Jousiammunta

Paikkoja kisoihin on jaossa vielä touko-kesäkuun vaihteen Turkin Euroopan mestaruuskilpailuissa, joissa tarjolla on neljä maanosapaikkaa yksilökilpailussa. Lisäksi kesäkuun lopussa ammutaan Pariisin maailmancupin kisojen yhteydessä maailmankarsinta, josta vielä kolme joukkuetta ja yksi yksilökilpailija voi edetä Tokioon.

Rion olympiaedustaja Taru Kuoppa sijoittui edellisissä EM-kisoissa vuonna 2019 yhdeksänneksi. Miehissä joukkue Antti TekoniemiSamuli PiippoAntti Vikström on tavoitellut paikkaa joukkuekilpailussa.

Judo

Olympiaranking sulkeutuu 28. kesäkuuta, jonka jälkeen selviää Tokioon valittavat 176 miestä ja 176 naista. Painoluokkia on kummallakin puolella seitsemän. Jokaiseen painoluokkaan valitaan 18 rankingin parasta urheilijaa, kuitenkin vain yksi maata kohden. Näiden lisäksi paikka voi aueta rankingin perusteella Euroopan maanosakiintiöstä.

Suomalaisista ylimpänä oman luokkansa rankingissa on yli 100-kiloisissa otteleva Martti Puumalainen (60:s). Hänelläkin matkaa kisakoneeseen on vielä turhan paljon, mutta judossa paikat jaetaan maantieteellisesti kattavasti, joten yhdellä suomalaisella on hyvä mahdollisuus maanosapaikkoihin. Järjestelmän monimutkaisuuden takia on vielä mahdotonta ennustaa, mihin sarjaan paikka mahdollisesti avautuisi.

Karate

Ratkaiseva olympiakarsintaturnaus järjestetään Ranskassa 9.-13. kesäkuuta. Siellä jaossa on kolme kisapaikkaa jokaisessa sarjassa.

Suomen olympiatoivo Titta Keinänen palasi pitkältä koronatauolta tositoimiin maaliskuun alussa Istanbulin Premier Leaguen osakilpailussa, jossa tie nousi pystyyn toisella kierroksella. Olympialaisissa painoluokkia on yhdistelty, joten normaalisti yli 68 kiloisten luokassa otteleva Keinänen hakee olympiapaikkaa yli 61 kiloisten sarjasta, jonka olympiarankingissa hän on tällä hetkellä 15:s.

Jokaiseen painoluokkaan pääsee kymmenen kilpailijaa, joista neljä valitaan olympiarankingin perusteella, kolme karsintaturnauksesta, kaksi maanosakiintiöstä ja yksi lajin synnyinmaasta Japanista.

Miekkailu ja nykyaikainen viisiottelu

Kalpamiekkailija Niko Vuorinen on Suomen olympiatoivo miekkailussa. Tie kisoihin on kuitenkin haastava. Rankingin kautta Vuorinen ei voi enää olympiapaikkaa lunastaa. Mahdollisuus kisoihin on 24.-25. huhtikuuta Madridissa järjestettävä Euroopan karsinta, josta sieltäkin aukeaa paikka vain yhdelle urheilijalle.

Nykyaikaisessa viisiottelussa Laura Salminen on olympiarankingissa sijalla 12, kun Tokioon pääsee listan kuusi parasta. Edellä on kuitenkin niin monta jo tähän mennessä paikan saanutta urheilijaa, että Salminen on tällä hetkellä kisapaikkaan oikeuttavalla sijalla. Hän palasi kilpa-areenoille yli vuoden tauon jälkeen maaliskuun lopun Budapestin maailmancupissa, jossa hän kuitenkin jäi ulos finaalista. Seuraava kisa on huhtikuun alussa Bulgariassa. Kesäkuussa jaossa on lisäksi kolme paikkaa MM-kilpailuiden parhaille. Ranking sulkeutuu Valko-Venäjän MM-kisojen jälkeen 14. kesäkuuta.

Nyrkkeily

Euroopan maanosakarsinta keskeytyi juuri koronapandemian puhkeamisen keskellä maaliskuussa 2020. Sen jälkeen Kansainvälisen olympiakomitea ja sen Kansainvälisen nyrkkeilyliiton tilalle olympiakarsinnoista vastaavaksi asettama Boxing Task Force muuttivat karsintajärjestelmää.

Pariisin maailman karsintaturnaus peruttiin kokonaan, ja sen sijaan loput paikat jaetaan rankingin perusteella. Euroopan olympiakarsintaturnaus jatkuu kesäkuussa samasta tilanteesta, johon jäätiin keskeytyshetkellä maaliskuussa 2020, joten kisapaikkaa tavoittelevat suomalaisista vielä Mira Potkonen ja Muhammad Abdilrasoon. Turnauksessa jaetaan paikkoja painoluokasta riippuen 4-8, ja rankingin perusteella paikkoja on tarjolla vain yksi per maanosa jokaiseen painoluokkaan.

40 vuoden ikäraja olisi normaalitilanteessa estänyt Potkosen pääsyn kisoihin, mutta Tokion kisojen lykkääminen vuodella tarkoitti myös sitä, ettei tämä pykälä koske vuoden 2021 kisoja.

Olympiasoutu

Soudussa karsintakilpailuita on edessä vielä kaksi. Euroopan karsintaregatta kisataan Italiassa huhtikuun alussa. Sieltä Tokioon on tarjolla kolme paikkaa yksiköihin ja kaksi paikkaa kevyeen kaksikkoon. Toukokuun maailmankarsinnassa Sveitsissä puolestaan kamppaillaan vielä kahdesta kisapaikasta per veneluokka.

Yksiköissä karsintaregatoihin osallistuvat miehissä Robert Ven ja naisissa Eeva Karppinen. Miesten kevyessä kaksikossa Euroopan karsinnasta paikkaa tavoittelevat Juho-Pekka Petäjäniemi ja Kasper Hirvilampi sekä Euroopan- ja maailmankarsintojen pariairokaksikossa Joel Naukkarinen ja Olli-Pekka Karppinen.

Paini

Suomen jäätyä vuoden 2019 MM-kisoissa ilman paikkoja Tokioon, kaikki toivo suuntautui kahteen keväällä järjestettävään turnaukseen – maaliskuun Euroopan olympiakarsinntoihin Budapestissa ja toukokuun alussa Bulgariassa järjestettävään maailmankarsintaturnaukseen. Molemmissa turnauksissa meininki on raaka. Kisapaikan lunastavat kaikissa sarjoissa vain kaksi parasta, joten yhteenkään tappioon ei ole varaa.

Euroopan karsinnoissa Arvi Savolainen voitti 97 kilon sarjassa Suomelle maapaikan.

Suomalaisista Budapestiin lähtivät myös vapaapainijat Ville Heino (86 kg) ja Jere Heino (125 kg), naisten 50 kilon sarjassa otteleva Taru Vainionpää sekä kreikkalais-roomalaisen painijat Elmer Mattila (67 kg), Matias Lipasti (77 kg), Vili Ropponen (87 kg) ja Konsta Mäenpää (130 kg), mutta nämä jäivät ilman paikkaa.

Painonnosto

Lajin olympiavalinnat ovat lukuisten dopingtapausten vuoksi poikkeuksellisessa tilassa. Moni rangaistuksen saanut maa saa nimetä kisoihin vain yhden mies- ja naisnostajan, vielä useampi kaksi. Vaikka sanktioita ei olisikaan, maakohtainen maksimikiintiö on neljä naista ja neljä miestä, vaikka sarjoja on molemmilla sukupuolille seitsemän. Tästä johtuen kisapaikkoja saattaa aueta, vaikka rankingsijoitukset eivät siihen oikeuttaisikaan.

Kevään suurimmat rankingpisteet ovat jaossa Venäjän EM-kisoissa huhtikuun alussa, johon Suomesta lähtee kaikkiaan 11 urheilijaa. Ranking umpeutuu 31. toukokuuta. Tokioon valitaan jokaisesta sarjasta 13 kilpailijaa. Anni Vuohijoki, Meri Ilmarinen, Marianne Saarhelo ja Eero Retulainen ovat rankingsijoilla 24-39 ja elättelevät vahvimmin olympiatoiveita.

3:20
Painonnostaja Anni Vuohijoki kertoi harjoittelustaan kohti Tokiota Tulosruudun haastattelussa.

Purjehdus

Kisoihin on jo valittu RS:X-luokassa Tuuli Petäjä-Sirén, Laser Radialissa maapaikan lunastanut Tuula Tenkanen sekä Laser Standardissa Kaarle Tapper.

Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen nappasivat maaliskuussa Euroopan maanosakarsinnasta Espanjasta maapaikan Nacra 17 -luokassa. Sen sijaan 49er FX:ssä Suomi jäi maapaikkakarsinnassa kolmanneksi Belgian viedessä Euroopan viimeisen kisalipun.

Lisäpaikkoihin on vielä mahdollisuus  toukokuun Finn Gold Cupissa Portugalissa, jossa on niin ikään jaossa yksi kisapaikka per luokka.

Pöytätennis

Benedek Olah tavoittelee olympiapaikkaa miesten kaksinpeliin. Ensimmäinen yritys maailman olympiakarsintaturnauksessa päättyi toiselle kierrokselle, kun kisapaikkaan olisi vaadittu viisi voittoa. Seuraavaksi Olah jatkaa karsintoja huhtikuun lopussa Euroopan maanosakarsinnoissa Portugalissa, jossa tarjolla on viisi paikkaa. Viimeinen mahdollisuus on kesäkuun alussa julkaistava olympiaranking, josta avautuu vielä yhdestä 13:een kisalippua Tokioon.

Ratamelonta

Suomen mahdollisuudet Tokioon heikkenivät huomattavasti, kun sekä kaksikossa että yksikössä kisannut Pauliina Polet päätti lopettaa kilpauransa kevättalvesta. Euroopan karsintaregatta (jaossa kaksi paikkaa yksiköihin ja kaksikoihin) järjestetään Unkarissa 12.–13. toukokuuta ja maailmankarsinta (jaossa yksi paikka yksiköihin) Venäjällä viikkoa myöhemmin.

Koskimelonnan EM-kisoissa toukokuussa olisi tarjolla yksikisapaikka. Iisa Mäenpää on suomalaisista tavoitellut paikkaa.

Ratsastus

Olympiaranking sulkeutui jo vuoden 2020 vaihtuessa. Kisapaikan Tokioon varmisti kouluratsastaja Henri Ruoste.

Rullalautailu

Lizzie Armanto saa rankingin kautta paikan olympialaisiin. Hän on kisoissa myös mitalisuosikki. Myös muutama muu suomalainen tavoittelee paikkaa kisoissa, mutta niiden saavuttaminen ei näytä todennäköiseltä. Olympiaranking umpeutuu 30. kesäkuuta ja sekä miesten että naisten sarjaan valitaan tämän jälkeen 16 parasta. Touko-kesäkuun MM-kisoissa on jaossa myös kolme suoraa paikkaa sarjaa kohden.

Sulkapallo

Olympiaranking umpeutuu huhti–toukokuun vaihteessa, minkä jälkeen Tokioon valitaan 34 pelaajaa. Sijoilta 1–16 voidaan nimetä kaksi saman maan edustajaa, sijoilta 17–34 yksi maan edustaja. Jos jostakin maanosasta ei ole edustajaa, nousee kyseisen maanosan paras pelaaja kisapaikalle.

Miehissä Kalle Koljonen ja naisissa Airi Mikkelä olivat kumpikin viikolla 11 olympiarankingin sijalla 33, mutta Mikkelä ilmoitti lopettavansa uransa kesken karsintojen.

Taekwondo

Olympiaranking meni umpeen jo vuoden 2019 lopulla, eikä sitä kautta suomalaisille paikkoja avautunut. Toukokuun alun Euroopan maanosakarsinnassa on kuitenkin vielä jaossa kaksi kisalippua per sarja, mutta se vaatii turnauksen finaaliin venymistä. Suvi Mikkonen on tähän yltänyt kaksien edellisten olympialaisten kohdalla. Hän ottelee naisten 57 kilon sarjassa.

Tennis

Emil Ruusuvuori on erittäin lähellä Euroopan maanosapaikkaa rankingpohjaisessa kisavalinnassa. Nelinpelissä Henri Kontiselta, Harri Heliövaaralta tai Ruusuvuorelta vaadittaisiin roimaa parannusta maailmanlistalla, jotta paikka Tokion avautuisi. Lisää tenniksen olympiakarsinnasta tässä artikkelissa.

Triathlon

Suomalaiset ovat kaukana olympiatriathlonin edustuspaikoista. Lajin hiljattain uusitun valintajärjestelmän mukaan olympiaranking umpeutuu 21. kesäkuuta.

Olympiarankingin ainoa suomalainen Henrik Goesch on viime vuoden toukokuulle jämähtäneen lista sijalla 159.

Voimistelu

Telinevoimistelussa huhtikuun lopun EM-kisoissa Sveitsissä on jaossa kaksi paikkaa miesten kuusiotteluun. Niitä tavoittelevat etenkin Elias Koski ja Oskar Kirmes. Lisäksi Emil Soravuo on ensimmäisellä varasijalla permannon telinekohtaisessa rankingissa.

Rytmisen voimistelun joukkue puolestaan tavoittelee yhtä paikkaa EM-kisoista Bulgariasta kesäkuussa. Yksilöissä kisapaikkaa tavoitellut Rebecca Gergalo ilmoitti talvella lopettavansa huippu-urheilun.

Uinti

Olympialaisten uinnin aikarajat täytyy olla tehtynä 27. kesäkuuta mennessä. A-rajan tehneet urheilijat saavat suoraan paikan suoraan kisoihin. Myös b-rajalla on mahdollista päästä mukaan.

Suomalaisista tähän asti paikan ovat napanneet Matti Mattsson (200 metrin rintauinti) ja Ida Hulkko (100 metrin rintauinti). Heidän lisäkseen useilla suomalaisilla on vielä realistinen mahdollisuus päästä Tokioon ainakin b-rajoilla, jotka moni onkin jo rikkonut. Myös naisten sekaviestijoukkueen saaminen kisoihin on mahdollista.

Yleisurheilu

Puolan EM-hallikisojen jättimenestys toi kisaliput kahdelle mitalistille. Pituushyppääjä Kristian Pulli ja korkeushyppääjä Ella Junnila varmistivat pronssituloksillaan kisarajan ylityksen. Heitä ennen Tokioon oli valittu jo kävelijä Veli-Matti "Aku" Partanen ja estejuoksija Topi Raitanen.

Näiden lisäksi tulosrajan ovat jo tehneet keihäsmiehet Antti Ruuskanen ja Oliver Helander sekä 100 metrin aitajuoksijat Annimari Korte ja Reetta Hurske. Kummassakin lajissa Suomella on kuitenkin useampia potentiaalisia tulosrajan saavuttajia, joten lopullinen valinta jää myöhemmäksi.

Vasta alkavalla ulkokaudella tuloksentekoon on aikaa 29. kesäkuuta saakka. Suomi voi vielä saada Tokioon tavanomaiseen verrattuna massiivisen yleisurheilujoukkueen, jos edes osa hilkulla olevista urheilijoista menee läpi rankingin perusteella. Tällä hetkellä läpi olisivat menossa aitajuoksijat Elmo Lakka, Oskari Mörö ja Nooralotta Neziri, kolmiloikkaaja Simo Lipsanen, keihäänheittäjät Lassi Etelätalo ja/tai Toni Kuusela, kävelijä Aleksi Ojala, pikajuoksija Lotta Kemppinen, keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto, estejuoksija Camilla Richardsson, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja kiekonheittäjä Salla Sipponen.

Viivan alla lähellä kisalippua on vielä saman verran urheilijoita, kuten kävelijä Jarkko Kinnunen, seiväshyppääjä Wilma Murto, moukarinheittäjät Aaron KangasKrista Tervo ja Silja Kosonen, pituushyppääjä Taika Koilahti sekä 7-ottelija Maria Huntington.

Osalla urheilijoista viimeisimmät rankingissa huomioitavat tulokset ovat vuodelta 2019, joten varsinkin kovaa vauhtia ylöspäin urallaan menossa olevilla urheilijoilla, kuten pikajuoksija Kemppisellä, pisteet nousevat ropisten, kun he vain pääsevät ulkoradoille tekemään tuloksia. Suomalaiset ovat myös selvästi hyötyneet uudesta karsintajärjestelmästä, jossa yksittäisten haamutulosten sijaan ratkaisevaksi nousee useamman tuloksen muodostama yhteisranking.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja