Tokio 2020: Suomen joukkueen olympiapaikat, karsintojen aikataulut ja kisoihin valitut urheilijat

Aituri Viivi Lehikoinen matkaa Tokioon – tällaiset tavoitteet urheilija asettaa olympialaisiin 6:27
Aituri Viivi Lehikoinen nimettiin Tokion olympialaisiin rankingin kautta 5. heinäkuuta – tällaiset tavoitteet hän asettaa kisoihin.

Suomen joukkueessa Tokion olympiakisoissa on yhteensä 46 urheilijaa. MTV Urheilu päivitti tässä artikkelissa maapaikkojen tilanteen, karsinta-aikataulut sekä Suomen olympiakomitean kisoihin valitsemat urheilijat.

Alla päivitetty tilanne 21. heinäkuuta 2021. 

Tokion olympialaisiin nimetyt suomalaiset:

Mimosa Jallow, uinti (100 selkäuinti)
Sara Kuivisto, yleisurheilu (800 m ja 1 500 m)
Viivi Lehikoinen, yleisurheilu (400 m aitajuoksu)
Wilma Murto, yleisurheilu (seiväshyppy)
Elina Lampela, yleisurheilu (seiväshyppy)
Kristiina Mäkelä, yleisurheilu (kolmiloikka)
Krista Tervo, yleisurheilu (moukarinheitto)
Silja Kosonen, yleisurheilu (moukarinheitto)
Lassi Etelätalo, yleisurheilu (keihäänheitto)
Oliver Helander, yleisurheilu (keihäänheitto)
Toni Kuusela, yleisurheilu (keihäänheitto)
Maria Huntington, yleisurheilu (7-ottelu)Lizzie Armanto, rullalautailu
Matilda Castrén, golf
Ida Hulkko, uinti (100 m rintauinti)
Reetta Hurske, yleisurheilu (100 m aidat)
Ella Junnila, yleisurheilu (korkeushyppy)
Eetu Kallioinen, ampumaurheilu (skeet)
Akseli Keskinen, purjehdus (Nacra 17)
Jarkko Kinnunen, yleisurheilu (kilpakävely)
Kalle Koljonen, sulkapallo
Annimari Korte, yleisurheilu (100 m aitajuoksu)
Elias Kuosmanen, paini (130 kg, kreik. room.)
Sinem Kurtbay, purjehdus (Nacra 17)
Elmo Lakka, yleisurheilu (110 m aitajuoksu)
Ari-Pekka Liukkonen, uinti (100 m vapaauinti, 50 m vapaauinti)
Matti Mattsson, uinti (100 m rintauinti, 200 m rintauinti)
Satu Mäkelä-Nummela, ampumaurheilu (trap)
Sanna Nuutinen, golf
Aleksi Ojala, yleisurheilu (kilpakävely)
Veli-Matti "Aku" Partanen, yleisurheilu (kilpakävely)
Kristian Pulli, yleisurheilu (pituushyppy)
Lari Pesonen, ampumaurheilu (skeet)
Tuuli Petäjä-Siren, purjelautailu (RS:X)
Mira Potkonen, nyrkkeily (60 kg)
Topi Raitanen, yleisurheilu (3 000 m estejuoksu)
Henri Ruoste, kouluratsastus
Senni Salminen, yleisurheilu (kolmiloikka)
Kalle Samooja, golf
Arvi Savolainen, paini (97 kg, kreik. room.)
Kaarle Tapper, purjehdus (Laser Standard)
Fanny Teijonsalo, uinti (100 m vapaauinti, 50 m vapaauinti)
Tuula Tenkanen, purjehdus (Laser Radial)
Antti Vikström, jousiammunta
Sami Välimäki, golf

Varaedustaja:
Antti Ruuskanen, yleisurheilu (keihäänheitto)

Suomalaisten tie Tokion olympiakisoihin eri lajeissa (tilanne 1.7.2021):

Ampumaurheilu

Suomi on saavuttanut kolme maapaikkaa. Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela valittiin kisoihin jo loppuvuodesta 2019 hankittuaan paikan saman vuoden elokuun Lahden maailmancupin kilpailussa. Toisen maapaikan varmisti keväällä 2019 skeet-ampuja Lari Pesonen. Eetu Kallioinen puolestaan tarrasi toukokuun EM-kisoissa maapaikkaan toiseen maapaikkaan miesten skeetissä. Kallioinen ja Pesonen valittiin kisajoukkueeseen kesäkuussa.

Olympiarankingin tilanne eri ampumaurheilulajeissa tarkistetaan takautuvasti 31. maaliskuuta. Tässä vaiheessa otetaan huomioon myös vuoden 2021 ensimmäiset maailmancupin tulokset.

Beach volley

Viimeiset toiveet olympiapaikasta naisten sarjaan murenivat Hollannissa kesäkuun lopussa pelatussa Continental cupin turnauksessa, jossa Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen sekä Ida Sinisalo-Peltonen ja Vilhelmiina Prihti kokivat molemmat tappiot heti avauskierroksella. Turnauksesta jaossa oli maanosapaikka vain yhdelle parille. Aiemmin suomalaisilta meni ohi tilaisuus kisoihin rankingsijoitusten perusteella.

Golf

Suomi sai kaksi pelaajaa sekä miesten että naisten sarjoihin. Mukaan pääsevät 15 maailmanrankingissa korkeimmalle sijoitettua pelaajaa, mutta samasta maasta voi päästä mukaan ainoastaan neljä urheilijaa. Loput 45 paikkaa annetaan rankingissa seuraavilla sijoilla oleville, kuitenkin niin, että samasta maasta voi olla enintään kaksi edustajaa kummassakin rarjassa.

Miehissä Tokioon matkaavat Sami Välimäki ja Kalle Samooja, naisissa Matilda Castren ja Sanna Nuutinen.

Jousiammunta

Turkin Euroopan mestaruuskilpailuissa oli tarjolla neljä maanosapaikkaa yksilökilpailussa, mutta suomalaiset eivät yltäneet kiinni kisalippuihin. Sen sijaan Antti Vikström tähtäsi Suomelle maapaikan miesten yksilökisaan yltämällä puolivälieriin Pariisin maailmankarsinnassa.

Alun perin Pariisissa piti olla jaossa enää yksi yksilöpaikka miehiin ja naisiin. Poisjääntien ja viikonloppuna käytyjen joukkuekilpailujen myötä paikkoja tuli uusjakoon niin, että miehille oli jaossa vielä seitsemän ja naisille viisi paikkaa.

Judo

Olympiaranking sulkeutui 28. kesäkuuta, eivätkä suomalaiset yltäneet kisapaikoille.

Karate

Ratkaiseva olympiakarsintaturnaus järjestettiin Ranskassa 9.–13. kesäkuuta. Siellä jaossa oli kolme kisapaikkaa jokaisessa sarjassa. Suomen olympiatoivo Titta Keinänen sai vielä loppuun asti jännittää olympiarankingin vahvistumista, mutta turkulainen ei saavuttanut sitäkään kautta edustusoikeutta.

Keinänen palasi pitkältä koronatauolta tositoimiin maaliskuun alussa Istanbulin Premier Leaguen osakilpailussa, jossa tie nousi pystyyn toisella kierroksella. 

Miekkailu ja nykyaikainen viisiottelu

Kalpamiekkailija Niko Vuorinen oli Suomen olympiatoivo miekkailussa, mutta jäi huhtikuun karsintaturnauksessa Madridissa 15. sijalle, kun paikka aukesi vain yhdelle urheilijalle. Näin ollen Tokiossa ei nähdä suomalaisia miekkailijoita.

Nykyaikaisessa viisiottelussa Laura Salminen tavoitteli paikkaa Egyptin Kairon MM-kisoissa juuri ennen olympiarankingin sulkeutumista, mutta sieltä tullut 31. sija ei riitä kisapaikkaan. Pääsylippuja kisoihin oli tarjolla kolmelle MM-kisojen parhaalle ei vielä paikan saavuttaneelle, kahdeksalle olympiarankingin perusteella sekä kaksi ns. villiä korttia.

Nyrkkeily

Euroopan maanosakarsinta keskeytyi juuri koronapandemian puhkeamisen keskellä maaliskuussa 2020. Sen jälkeen Kansainvälisen olympiakomitea ja sen Kansainvälisen nyrkkeilyliiton tilalle olympiakarsinnoista vastaavaksi asettama Boxing Task Force muuttivat karsintajärjestelmää.

Kesäkuisessa Euroopan olympiakarsintaturnauksessa jaettiin olympiapaikkoja painoluokasta riippuen 4–8,  ja rankingin perusteella paikkoja on tarjolla vain yksi per maanosa jokaiseen painoluokkaan. Mira Potkonen on varmasti mukana alle 60-kiloisissa.

40 vuoden ikäraja olisi normaalitilanteessa estänyt Potkosen pääsyn kisoihin, mutta Tokion kisojen lykkääminen vuodella tarkoitti myös sitä, ettei tämä pykälä koske vuoden 2021 kisoja.

Olympiasoutu

Suomalaiset jäivät kauas paikoista huhtikuun alun Euroopan karsintaregatassa Italiassa. Tämän jälkeen soutajamme jättivät toukokuun viimeisen näyttöpaikan kokonaan käyttämättä.

Paini

Suomen jäätyä vuoden 2019 MM-kisoissa ilman paikkoja Tokioon, kaikki toivo suuntautui kahteen keväällä järjestettävään turnaukseen – maaliskuun Euroopan olympiakarsinntoihin Budapestissa ja toukokuun alussa Bulgariassa järjestettävään maailmankarsintaturnaukseen. Molemmissa turnauksissa meininki oli raaka. Kisapaikan lunastivat kaikissa sarjoissa vain kaksi parasta, joten yhteenkään tappioon ei ollut varaa.

Euroopan karsinnoissa Arvi Savolainen voitti 97 kilon sarjassa Suomelle maapaikan. Hänelle kotimaan karsinnoissa tappion kokenut Elias Kuosmanen vaihtoi raskaaseen sarjaan ja teki toukokuun alussa Bulgarian maailmankarsinnassa tempun voittamalla painoluokkansa. Muita suomalaispainijoita ei Tokiossa nähdä.

Painonnosto

Lajin olympiavalinnat ovat lukuisten dopingtapausten vuoksi poikkeuksellisessa tilassa. Moni rangaistuksen saanut maa saa nimetä kisoihin vain yhden mies- ja naisnostajan, vielä useampi kaksi. Vaikka sanktioita ei olisikaan, maakohtainen maksimikiintiö on neljä naista ja neljä miestä, vaikka sarjoja on molemmilla sukupuolille seitsemän. Tästä johtuen kisapaikkoja saattaa aueta, vaikka rankingsijoitukset eivät siihen oikeuttaisikaan.

Kevään suurimmat rankingpisteet olivat jaossa Venäjän EM-kisoissa huhtikuun alussa, johon Suomesta lähti kaikkiaan 11 urheilijaa. Sieltä kisalippuja ei kuitenkaan irronnut.

Suurin suomalaistoivo Anni Vuohijoki jäi toukokuun viimeisessä olympiakarsinnassa Kolumbiassa kokonaan ilman tulosta. Ranking umpeutui 31. toukokuuta, mutta toistaiseksi vahvistusta lopulliselle kisoihin pääsevien listalle ei ole saatu.

Painonnostaja Anni Vuohijoen odotukset Tokion olympiakisoihin on korkealla – näin harjoittelu ja huippukunnon löytäminen sujuu koronapandemian keskellä 3:20
Painonnostaja Anni Vuohijoki kertoi harjoittelustaan kohti Tokiota Tulosruudun haastattelussa.

Purjehdus

Kisoihin on jo valittu RS:X-luokassa Tuuli Petäjä-Sirén, Laser Radialissa maapaikan lunastanut Tuula Tenkanen sekä Laser Standardissa Kaarle Tapper.

Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen nappasivat maaliskuussa Euroopan maanosakarsinnasta Espanjasta maapaikan Nacra 17 -luokassa. Tämän jälkeen Järvinen sai kuitenkin huumetuomion Katiska-jutussa. Huhtikuun lopussa Suomen olympiakomitea päätti, että Kurtbayn kanssa Tokioon lähtee Akseli Keskinen. Järvinen valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka hylkäsi valituksen. Keskinen ja Kurtbay puolestaan vetosivat olympiakomiteaan kirjeellä, jossa he toivoivat Järvisen valitsemista kisoihin.

49er FX:ssä Suomi jäi maapaikkakarsinnassa kolmanneksi Belgian viedessä Euroopan viimeisen kisalipun.

Pöytätennis

Benedek Olah tavoitteli olympiapaikkaa miesten kaksinpeliin. Ensimmäinen yritys maailman olympiakarsintaturnauksessa päättyi toiselle kierrokselle, kun kisapaikkaan olisi vaadittu viisi voittoa. Seuraavaksi Olah jatkoi karsintoja huhtikuun lopussa Euroopan maanosakarsinnoissa Portugalissa, jossa tarjolla oli viisi paikkaa. Tämäkään yritys ei tuottanut tulosta, joten viimeinen mahdollisuus on kesäkuun alussa julkaistava olympiaranking, josta avautuu vielä yhdestä 13:een kisalippua Tokioon. Olahin sijoitus on kuitenkin valahtamassa noin 15-20 sijan paikkeille.

Ratamelonta

Suomen mahdollisuudet Tokioon heikkenivät huomattavasti, kun sekä kaksikossa että yksikössä kisannut Pauliina Polet päätti lopettaa kilpauransa kevättalvesta. 

Netta Malinen, Eetu Kolehmainen ja Joona Mäntynen osallistuivat suomalaisista toukokuun Unkarin EM-karsintaregattaan, mutta jäivät ilman toivottua tulosta.

Koskimelonnan EM-kisoissa toukokuussa olisi tarjolla yksikisapaikka. Iisa Mäenpää on suomalaisista tavoitellut paikkaa.

Ratsastus

Olympiaranking sulkeutui jo vuoden 2020 vaihtuessa. Kisapaikan Tokioon varmisti kouluratsastaja Henri Ruoste.

Rullalautailu

Lizzie Armanto varmisti kesäkuussa paikkansa olympialaisiin. Hän on kisoissa myös mitalisuosikki, vaikka kärsikin rajussa kaatumisessaan vakavia vammoja viime vuonna. Olympiaranking umpeutui 30. kesäkuuta ja sekä miesten että naisten sarjaan valittiin 16 parasta.

Sulkapallo

Olympiarankingista Tokioon valittiin 34 pelaajaa. Sijoilta 1–16 voitiin nimetä kaksi saman maan edustajaa, sijoilta 17–34 yksi maan edustaja. Jos jostakin maanosasta ei ole edustajaa, nousee kyseisen maanosan paras pelaaja kisapaikalle.

Huhti-toukokuun vaihteessa sensaatiomaisesti EM-hopeaa saavuttanut Kalle Koljonen varmisti toukokuun lopun rankingsijoituksekseen 28, mikä takasi olympiamatkan.

Naisissa Airi Mikkelä oli viikolla 11 olympiarankingin sijalla 33, mutta hän ilmoitti lopettavansa uransa kesken karsintojen.

Taekwondo

Olympiaranking meni umpeen jo vuoden 2019 lopulla, eikä sitä kautta suomalaisille paikkoja avautunut. Toukokuun alun Euroopan maanosakarsinnassa oli kuitenkin vielä jaossa kaksi kisalippua per sarja, mutta se vaati turnauksen finaaliin venymistä. Suvi Mikkonen jäi naisten 57 kilon sarjassa kirvelevästi välieriin.

Tennis

Emil Ruusuvuorelle paikka olisi tullut rankingpohjaisen valinnan kautta, mutta hän ilmoitti kesäkuussa, että aikoo keskittyä ATP-kiertueen kisojen pelaamiseen.

Nelinpelissä Henri Kontiselta ja Harri Heliövaaralta vaadittaisiin roimaa parannusta maailmanlistalla, jotta paikka Tokion avautuisi. Lisää tenniksen olympiakarsinnasta tässä artikkelissa.

Triathlon

Suomalaiset ovat kaukana olympiatriathlonin edustuspaikoista. Lajin hiljattain uusitun valintajärjestelmän mukaan olympiaranking umpeutui 21. kesäkuuta.

Olympiarankingin ainoa suomalainen Henrik Goesch oli listan sijalla 169 eikä näin ollen päässyt mukaan Tokioon.

Voimistelu

Telinevoimistelussa huhtikuun lopun EM-kisoissa Sveitsissä oli jaossa kaksi paikkaa miesten kuusiotteluun. Niitä tavoittelivat Elias Koski ja Oskar Kirmes, mutta paikkaa ei tullut. Lisäksi Emil Soravuo oli ensimmäisellä varasijalla permannon telinekohtaisessa rankingissa.

Rytmisen voimistelun joukkue puolestaan tavoitteli yhtä paikkaa EM-kisoista Bulgariasta kesäkuussa, mutta jäi sijalle 13. Yksilöissä kisapaikkaa tavoitellut Rebecca Gergalo ilmoitti talvella lopettavansa huippu-urheilun.

Uinti

Olympialaisten uinnin aikarajat täytyi olla tehtynä 27. kesäkuuta mennessä. A-rajan tehneet urheilijat saavat suoraan paikan kisoihin. Myös b-rajalla on mahdollista päästä mukaan.

Suomalaisista tähän asti paikan ovat napanneet Matti Mattsson (200 metrin rintauinti), Ida Hulkko (100 metrin rintauinti), Ari-Pekka Liukkonen (50 m vapaauinti) ja Fanny Teivonsalo (50 m vapaauinti).

Yleisurheilu

Puolan EM-hallikisojen jättimenestys toi kisaliput kahdelle mitalistille. Pituushyppääjä Kristian Pulli ja korkeushyppääjä Ella Junnila varmistivat pronssituloksillaan kisarajan ylityksen. Heitä ennen Tokioon oli valittu jo kävelijä Veli-Matti "Aku" Partanen ja estejuoksija Topi Raitanen. Myös kävelijä Aleksi Ojala on jo valittu mukaan.

Näiden lisäksi tulosrajan olivat jo vuonna 2019 tehneet keihäsmiehet Antti Ruuskanen ja Oliver Helander sekä 100 metrin aitajuoksijat Annimari Korte ja Reetta Hurske. Kummassakin lajissa Suomella on kuitenkin useampia potentiaalisia tulosrajan saavuttajia, joten lopullinen valinta jäi myöhemmäksi. Korte ja Hurske valittiin kisajoukkueeseen 11. kesäkuuta samalla kertaa muiden A-rajan saavuttaneiden – Suomen ennätyksen kesäkuussa rikkoneiden aitajuoksija Elmo Lakan ja kolmiloikkaaja Senni Salmisen – kanssa.

Kävelijä Jarkko Kinnunen varmisti rankingin kautta paikkansa. Keihäässä Toni Kuusela tarrasi vahvasti kiinni edustustehtävään heittämällä kesäkuussa Orimattilassa tuloksen 85,03. Vielä ennen 

Ulkokaudella tuloksentekoon oli aikaa 29. kesäkuuta saakka. Vielä loppumetreillä tulosrajan rikkoivat kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja moukarinheittäjä Silja Kosonen. Rankingsijoitukset vahvistettiin 30. kesäkuuta, jolloin kymmenen uutta suomalaisnimeä tulivat lajeissaan valintakelpoiksi: Lotta Kemppinen (100 m), Sara Kuivisto (800 m ja 1 500 m), Nooralotta Neziri (100 m aidat), Viivi Lehikoinen (400 m aidat), Camilla Richardsson (3 000 m esteet), Wilma Murto (seiväs), Elina Lampela (seiväs), Krista Tervo (moukari), Maria Huntington (7-ottelu) ja Lassi Etelätalo (keihäs). Heistä kuitenkin Lotta Kemppinen joutuu jäämään sivuun loukkaantumisen takia. Miesten keihäässä on nyt neljä valintakelpoista urheilijaa, joista yksi jää varamiehen rooliin.

Viimeiset yleisurheilijavalinnat tehdään viimeisenä mahdollisena päivänä 5. heinäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat