Sensaatiovoitto käynnisti spekulaatiot Suomen yllättävästä olympiapaikasta – unelman tiellä kuitenkin monta estettä

Harri Heliövaaran upea ATP-turnausvoitto tenniksen nelinpelissä herätti toiveita suomalaisparin saamisesta heinäkuun Tokion olympiakisoihin. Lajin moniportaisessa olympiarankingissa on kuitenkin vielä monta kiveä käännettävänä ennen kuin nelinpeliparille tai kaksinpelissä Emil Ruusuvuorelle avautuisi paikka.

Heliövaara voitti viime viikonloppuna Marseillen ATP250-turnauksen yhdessä brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa. Maanantaina päivitetyllä nelinpelin maailmanlistalla Heliövaara ponkaisi kerralla 16 sijaa ylöspäin paikalle 84.

31-vuotias Heliövaara kertoi alkuviikosta Ylen haastattelussa, että Tokion olympialaisiin pääsy olisi hänen suuri unelmansa. Käytännössä tämä on kuitenkin äärimmäisen kivisen tien takana, jossa aika uhkaa loppua kesken.

Henri Kontiselta vaadittaisiin jättiharppaus

Yksinkertaisimmillaan Suomi voisi saada paikan olympianelinpeliin, jos ykköspelaajamme Henri Kontinen pystyisi nousemaan ATP-listalla takaisin kärkikymmenikköön, jossa hän on viimeksi ollut syksyllä 2018. Kontinen on kuitenkin tällä hetkellä listan sijalla 32.

Olympiatennikseen pääsee mukaan sekä miesten että naisten sarjoihin 86 pelaajaa. Näistä peräti 64 saavat paikkansa kaksinpelin kaavioon rankingien tai joidenkin maanosien kohdalla erillisen karsinnan kautta. Nelinpelin kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että maailmanlistan kärkikymmenikköön kuuluvat veisivät likipitäen kaikki loput jäljellä olevat paikat.

Tarjolle jäävien paikkojen määrä konkretisoituu vasta, kun tiedetään, ottavatko nelinpelissä paikkansa varmistavat pelaajat parinsa jo kaksinpeliin paikan napanneiden joukosta tai vasta alemmilta rankingsijoituksilta.

Koko turnauksen maakohtainen maksimikiintiö on yhteensä kuusi pelaajaa, joista enimmillään neljä saa nimetä joko kaksinpeliin tai nelinpeliin. Esimerkiksi Kolumbialla on tämän hetken nelinpelin TOP10-listalla kaksi ja Kroatialla peräti kolme pelaajaa, joten kumpikin maa saa mitä todennäköisimmin nimetä nelinpeliin kaksi paria, koska niillä ei ole varsinaista tunkua läpi kaksinpelin puolella.

On siis mahdollista, että kaksinpelin ja nelinpelin rankingien jälkeen 86 paikasta olisi täytetty jo yli 80.

Ohut sauma yhdistelmärankingissa

Vielä on kuitenkin yksi väylä päästä kisoihin mukaan. Kyse on yhdistelmärankingista, jossa nelinpelin kaavion vapaita paikkoja täytetään kaksinpelin puolelta sekä nelinpelin rankingin kärkisijojen ulkopuolelta.

Tässä vaiheessa kahden nelinpelaajan rankingsijoitukset joko kaksin- tai nelinpelin listoilta lasketaan yhteen ja pienimmän yhdistelmäluvun saavuttaneet parit kutsutaan mukaan. Tällä hetkellä Kontisen ja Heliövaaran lukema yhdistelmärankingissa on 116 (Kontinen 32:s + Heliövaara 84:s).

Se ei riitä vertailussa vielä kovinkaan pitkälle, sillä esimerkiksi Iso-Britannia ja Saksa saisivat nelinpelin maailmanlistan kärkikymmenikön ulkopuolisista pelaajistaan yhdistelmäluvun, joka tällä hetkellä on alle 40.

Jo pelkästään nelinpelaajien joukosta reilusti alle sadan rankinglukemaan pääsevät muun muassa Hollanti, Itävalta, Espanja, Yhdysvallat, Belgia, Puola, Uusi-Seelanti ja Australia. Näin ollen tämän kautta mahdollisesti vain kolmen tai neljän parin joukkoon mahtuminen olisi suomalaisille liki mahdotonta ilman, että Tokion kisoista jäisi yllättäen massiivinen määrä pelaajia pois.

Emil Ruusuvuori erittäin lähellä kisapaikkaa

Se, nähdäänkö Tokiossa lainkaan suomalaisia tennispelaajia, riippuu pitkälti Emil Ruusuvuoren kevätkaudesta. Olympialaisten ranking menee kiinni touko-kesäkuun vaihteen Ranskan avointen jälkeen, ja siihen mennessä Ruusuvuorenkin olisi vielä mielellään kohennettava asemiaan ATP-listalla.

Ruusuvuori on tällä hetkellä kaksinpelin maailmanlistan sijalla 87. Mukaan olympialaisten kaksinpeliin pääsee siis 64 pelaajaa, mutta kun otetaan huomioon maksimissaan neljän pelaajan maakiintiöt, suomalainen on hitusen lähempänä kisapaikkaa.

Ennen Ruusuvuorta on listalla esimerkiksi 11 ranskalaista ja 9 yhdysvaltalaista, minkä lisäksi yli kiintiön mennään myös monessa muussa maassa.

Vielä tällä hetkellä Ruusuvuori olisi täpärästi jäämässä ilman Tokion paikkaa, mutta jo muutama poisjäänti avaisi 21-vuotiaalle helsinkiläiselle tilaisuuden. Mukaan pääsemisen mahdollisuutta lisäävät maanosien kiintiöpaikat, joihin Ruusuvuori olisi eurooppalaisten listalta oikeutettu, mikäli edeltä edes muutama pelaaja jättää kisapaikkansa käyttämättä.

Taistelu näistä paikoista on kuitenkin äärimmäisen kovaa, joten nykyisiä asemia ei saisi ainakaan menettää kevään aikana. Ruusuvuori kohentaisi osakkeitaan selvästi, jos onnistuisi kevään aikana tekemään pientäkin nousua maailmanlistalla.

Lue myös:

    Uusimmat