Mainos

Britannin parlamentti tyrmäsi sopimuksettoman brexitin – erosopimus voi silti vielä nousta kuolleista

1:59:37
Katso tallenne parlamentin äänestyksestä videolta.

Britannian parlamentti äänesti keskiviikkona siitä, käykö maa hallitsemattoman EU-eron tielle.

Britannian parlamentti on hyväksynyt selvin äänin 321–278 hallituksen muunnetun esityksen, joka torjuu sopimuksettoman EU-eron kaikissa olosuhteissa.

Voittaneilla kyllä-äänillä hyväksyttiin muutosehdotus, joka pudottaa hallituksen esityksestä pois mahdollisuuden sopimuksettomasta brexitistä.

Tulosta pidetään jälleen uutena tappiona pääministeri Theresa Mayn hallitukselle, sillä hyväksytty muutosehdotus korvaa hallituksen oman esityksen hallitsemattoman EU-eron torjumisesta. 

Äänestetäänkö erosopimuksesta vielä kerran?

May kertoi tuovansa parlamentin äänestykseen torstaina esityksen siitä, äänestetäänkö jo kerran murskaluvuin kaadetusta erosopimuksesta uudestaan.

Torstaina äänestettävä esitys antaisi parlamentille ensi viikon keskiviikkoon aikaa hyväksyä erosopimus, jonka nojalla maa voisi hakea EU:lta lyhyttä lykkäystä brexitin määräpäivään asian läpiviemistä varten.

Jos tässä ei onnistuta, pääministeri sanoo, hallitus joutuu hakemaan EU:lta pitkäaikaista lykkäystä, jonka seurauksena Britannia joutuisi vielä käymään EU-vaalit toukokuussa.

–  En pidä sitä oikeana lopputuloksena, mutta parlamentin on kohdattava valintojensa seuraukset, May sanoi puheessaan keskiviikkoiltana.

Mayn neuvottelema sopimus torjuttiin eilen

Parlamentti torjui pääministeri Theresa Maynneuvotteleman sopimuksen myös eilen tiistaina selvin luvuin 391–242. 

Sopimuksen kaatumista osattiin odottaa sen jälkeen kun kovan linjan konservatiivit ja Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP kertoivat äänestävänsä sitä vastaan. 

Britannian parlamentin keskiviikkoillan äänestys lähetti selvän viestin siitä, että saarivaltakunnan kansanedustajat eivät missään tapauksessa halua sopimuksetonta EU-eroa, mutta äänestyksen tulos saattaa lopulta jäädä symboliseksi. Kovan brexitin määräpäivä lähestyy vääjäämättä, eikä sovusta ole tietoa.

EU-komissio tähdensi keskiviikkoillan lausunnossaan, että Britannian on seisottava erosopimuksen takana, jos se ei halua sopimuksetonta eroa.

–  On vain kaksi tapaa lähteä EU:sta: joko sopimuksen kanssa tai ilman. EU on valmis kumpaan vain. Ei riitä äänestää sopimuksetonta eroa vastaan –  pitää myös hyväksyä jokin erosopimus. Olemme sellaisen neuvotelleet pääministerin kanssa, ja EU on sen valmis allekirjoittamaan, komission lausunnossa sanotaan.

Lue lisää:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja