Käytöstutkija, professori Magnus Söderlund esitti yleisölle provosoivan kysymyksen ruokamessuilla Tukholmassa. Kun kyse on ilmastonmuutoksesta, pitäisi asiasta ainakin keskustella.
Tukholmassa tiistaina alkaneilla Gastro summit -ruokamessuilla pohditaan muun muasssa ruoantuotannon tulevaisuutta. Messuvieraille on tarjolla muun muassa lihatonta pekonia ja hyönteisruokaa.
Ehkä eniten huomiota herätti avajaispäivänä seminaari, jossa puhujana oli Tukholman kauppakorkeakoulun professori, käytöstutkija Magnus Söderlund.
Tabuja vaikea murtaa
Söderlund nimittäin käsitteli esityksessään erästä ihmiskunnan suurimmista tabuista eli ihmislihan syöntiä. Hän heitti ilmoille kysymyksen siitä, voisiko se olla yksi keino taistella ilmastonmuutosta vastaan.
Taustalla vaikuttaa viime vuosina kasvanut tietoisuus siitä, että lihantuotannon päästöillä on merkittäviä vaikutuksia ilmastoon.
Ruotsin TV4:n Efter Fem -ohjelmassa Söderlund kertoi, että kyseessä on yksi osa tutkimusten sarjasta, joka käsittelee epätyypillisiä ruokia.
– Ihmislihan syömiseen toki liittyy paljon tabuja, joita on vaikea murtaa. Niin on ollut historian saatossa ainakin länsimaissa. Suurin osa ihmisistä pitää ajatusta inhottavana ja vaikeana, sanoo Söderlund.
