Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mitä ihmettä? Ruotsalaisprofessori esitti ihmislihan syönnin keinoksi taistella ilmastonmuutosta vastaan: "Suurin osa ihmisistä pitää ajatusta inhottavana"

Lihankäytön tulevaisuus oli esillä Tukholman ruokamessuilla tällä viikolla. Kuvituskuva.
Lihankäytön tulevaisuus oli esillä Tukholman ruokamessuilla tällä viikolla. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 05.09.2019 07:19

MTV UUTISET - VALTTERI KYKKÄNEN

Käytöstutkija, professori Magnus Söderlund esitti yleisölle provosoivan kysymyksen ruokamessuilla Tukholmassa. Kun kyse on ilmastonmuutoksesta, pitäisi asiasta ainakin keskustella.

Tukholmassa tiistaina alkaneilla Gastro summit -ruokamessuilla pohditaan muun muasssa ruoantuotannon tulevaisuutta. Messuvieraille on tarjolla muun muassa lihatonta pekonia ja hyönteisruokaa.

Ehkä eniten huomiota herätti avajaispäivänä seminaari, jossa puhujana oli Tukholman kauppakorkeakoulun professori, käytöstutkija Magnus Söderlund.

Tabuja vaikea murtaa

Söderlund nimittäin käsitteli esityksessään erästä ihmiskunnan suurimmista tabuista eli ihmislihan syöntiä. Hän heitti ilmoille kysymyksen siitä, voisiko se olla yksi keino taistella ilmastonmuutosta vastaan.

Taustalla vaikuttaa viime vuosina kasvanut tietoisuus siitä, että lihantuotannon päästöillä on merkittäviä vaikutuksia ilmastoon. 

Ruotsin TV4:n Efter Fem -ohjelmassa Söderlund kertoi, että kyseessä on yksi osa tutkimusten sarjasta, joka käsittelee epätyypillisiä ruokia.

– Ihmislihan syömiseen toki liittyy paljon tabuja, joita on vaikea murtaa. Niin on ollut historian saatossa ainakin länsimaissa. Suurin osa ihmisistä pitää ajatusta inhottavana ja vaikeana, sanoo Söderlund.

Ihmislihan syöntiä koskevat ennakkoluulot liittyvät professorin mukaan esimerkiksi siihen, että kyse on kuolleesta ihmisestä, joka on itsessään jonkinlainen tabu.

– Ihmisen murhaamista pidetään villinä ja lisäksi meissä on syvällä ajatus siitä, että ruumista ei saa häpäistä. Suuri yleisö on konservatiivinen sellaisia asioita kohtaan, joihin he eivät ole tottuneet. Siksi on helppo ymmärtää, että he eivät ole halukkaita kokeilemaan ihmislihaa.

Hyönteisruoka ei vielä lyönyt läpi länsimaissa

Yhtenä ekologisempana vaihtoehtona lihalle on viime vuosina mainittu hyönteisravinto, joka sisältää yllättävän paljon proteiinia ja sen tuottaminen vie vähemmän tilaa. Ihmisten kiinnostus on hyönteisruokaa kohtaa on kasvanut ja esimerkiksi Ruotsissa monet tunnetut kokit puhuvat aiheesta.

Professori Söderlund ei sentään lähde ennustamaan tulevaisuutta ihmislihan maailmanvalloitukselle hyönteisten vanavedessä.

– Sitä on vaikea nähdä. Eivätkä hyönteisetkään ole niin suosittu ruoka kuin yleensä luullaan, ainakaan länsimaissa. Maailmassa kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä säännöllisesti, mutta niin ei tapahdu länsimaissa.

– Meidän pitää nyt kääntää jokainen kivi ja ilmastonmuutoksen vuoksi on hyvä edes herättää näitä kysymyksiä, Söderlund toteaa.

Seminaarin osallistujilta kysyttiin, voisivatko he kuvitella kokeilevansa ihmislihaa. Kahdeksan prosenttia vastasi kysymykseen myöntävästi.

Lisää aiheesta:

Viljellyssä lihassa on "science fiction -potentiaalia", mutta koska sitä saa Suomesta?Saako soijanakkia kutsua nakiksi? – "Aivan älytön ajatus, ettei ihminen ymmärtäisi" Suomessa on tahkottu ympäristöä kuluttavia ennätyksiä, vaikka ympäristöasioista puhutaan paljon – "Koko ajan ollaan aikamoisella riskivyöhykkeellä"Miksi Suomessa syödään possuja eikä koiria? Tutkija avaa ruokatabujen juuria – tämä suomalainen herkku puistattaa brittejäTutkija tyrmää yleisen väitteen lihansyönnistä: "Sehän ei ole millään tavalla rationaalinen"Kommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa!
TukholmaRuokaHyönteisetIlmastonmuutosUlkomaat

Tuoreimmat aiheesta

Tukholma
  • 2.11.10:02
    Asian ytimessä.doc

    Teksti-TV 666:n jäsenet tunnistetaan Tukholman kaduilla – "Suomi-musiikille on Ruotsissa tilaa ja tilausta"

  • 2.11.07:30
    Asian ytimessä.doc

    Visa Högmander toteutti unelman, jonka ei pitänyt olla mahdollinen: "Olo oli kuin pikkupojalla"

  • 28.10.07:59
    Pohjoismaat

    Tukholmassa alkaa jokavuotinen päättäjien istunto, josta ei vaikuta tietävän kukaan: "Ei hajuakaan"

  • 24.10.14:03
    Ursula von der Leyen

    Ursula Von der Leyen ensi viikolla Tukholmaan

  • 23.10.18:07
    Ruotsin jengiväkivalta

    "Kurdiketun" kollega, ympäri maailmaa etsitty jengipomo pidätetty Ruotsissa – epäillään useista murhista