Mainos

Mitä eroa on blondeilla ja bruneteilla?

Hiuksissa on paljon vaihtelua henkilöstä toiseen. Esimerkiksi värisävy voi vaihdella kirkkaanvaaleasta syvän mustaan. Samoin hiustyyppi voi olla suora tai kihara, hento tai tuuhea. Erilaisia yhdistelmiä on tuhansia. Hiusten rakenne, väri ja määrä ovat geeniperimän määräämiä.

hmisellä on keskimäärin 85 000–140 000 hiusta hiustyypistä ja väristä riippuen. Normaalisti hiuksia lähtee päivässä noin 30–100. Vaaleahiuksisilla on määrällisesti enemmän hiuksia kuin tummahiuksisilla (blondeilla noin 140 000 hiusta ja bruneteilla noin 100 000 hiusta). Vaaleat hiukset ovat kuitenkin ohuempia ja hennompia.

Hiusten rakenne

Hius sisältää 80 % proteiinia, 10–15% vettä sekä 5-10 % pigmenttejä, mineraaleja ja rasva-aineita. Hiuksen proteiinia kutsutaan keratiiniksi.

Hius muodostuu kahdesta osasta: näkyvästä hiuskuidusta sekä päänahan alla olevasta hiusjuuresta. Hiuskuitu koostuu kolmesta kerroksesta, joista uloimpana on hiusta suojaava pintakerros. Pintakerros koostuu limittäin olevista soluista. Soluja voi verrata esimerkiksi kävyn suomuihin, jotka yhdessä muodostavat sileän pinnan. Monet sisäiset ja ulkoiset tekijät voivat vaurioittaa hiuksen pintakerrosta, jolloin hiussuomut aukeavat ja hiukset näyttävät karheilta ja kiillottomilta.

Uloimman suomukerroksen alla on kuiturunko, joka muodostuu pääosin keratiinista. Se rakentuu pienistä säikeistä, jotka ovat kietoutuneita yhteen ja antavat pitkille kuiduille tukea. Nämä keratiinikuidut ovat tärkeitä hiuksen rakenteelle ja joustavuudelle. Hiuksen luonnolliset väripigmentit ovat varastoituneet kuiturunkoon. Hiuksen sisimpänä on ydin, joka päästää rasvaa hiuskuituun.

Hiustenkasvu

Hiukset kasvavat noin 1 cm kuukaudessa. 3-7 vuoden kasvuvaiheen jälkeen hiusjuuri kutistuu ja uudistuu. Hius putoaa pois ja tekee siten tilaa uudelle hiukselle. Hiusten kasvu näyttää tasaiselta, sillä päänahan hiukset eivät koskaan ole samassa vaiheessa samaan aikaan. Päivittäin lähtee yleensä noin 60–100 hiusta.

Artikkelin tarjoaa:Schwarzkopf

Kuvat: Schwarzkopf

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.