Mainos

Mistä onni on kiinni? Raportti haastaa pohtimaan onnellisuutta

Onni karkaa aina käsistä - poliitikot väärällä asialla. Näin synkällä nimellä on julkaistu raportti, joka haastaa pohtimaan onnellisuutta.

Aluksi on syytä vähän tarkentaa, mitä onni oikeastaan on. Raportin julkaisseen ajatuspaja Libera-säätiön toiminnanjohtajan Petri Kajanderin mukaan ainakin subjektiivinen käsite.

– Se on äärimmäisen hyvä kysymys. Tätä raporttikin pyrkii tuomaan esiin: Onni on vähän sellainen...Hiekka valuu sormien lävitse: jos nyt on onnellinen, hetken päästä voi olla ähky ja huono olo.

Raportin taustalla on englantilaisen ajatushautomon niin sanottua onnellisuuspolitiikkaa käsittelevä selvitys. Teoreettisesta sisällöstä löytyy käytännön antiakin. Kuten tällainen väite: onnellisuus ei ole kiinni tasa-arvosta.

– Esimerkiksi kehitysmaiden ja kehittyneiden maiden onnellisuuserot ovat yllättävän pieniä. Millä on suurempaa merkitystä, on esimerkiksi naapurikateus. Maiden väliset erot ovat abstrakteja ja niillä ei ole niin merkitystä, mutta sillä kenen kanssa on tekemisissä ja mitä ympäristössä näkyy, onkin paljon merkitystä.

– Marx aikanaan sanoi, että jos sinulla on hieno talo ja tulee linna viereen, omasta talosta tuleekin röttelö.

Onnellisuus valtiovallan vastuulla?

Maailmalla, esimerkiksi Euroopan unionissa, puuhataan jo onnellisuusmittareita. Raportissa kyseenalaistetaan, voiko ihmisten onnellisuus olla valtiovallan vastuulla.

Myös yhteiskunnan onnellisuus on aika lailla mahdoton käsite, vaikka Suomi onkin pärjännyt onnellisuustutkimuksissa mukavasti, Petri Kajander sanoo.

– Onko meillä ollut otsikoissa uutisissa, että Suomen valtio on tänään onnellinen? hän kysyy.

Kaiken kaikkiaan raportin sanoma on seuraava:

– Onnellisuus on ohimenevää eli se täytyy hakea eri asioista. On hyvä puhua ja keskustella ja hyvä miettiä, mikä tekee meidät onnelliseksi. Varmaan on hyvä myös määritellä, missä menee raja yksityisen ja yhteiskunnan välillä. Tämä on oikeastaan se, mihin raportti haluaa herätellä, Kajander toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.