Mistä juutalaisviha kumpuaa?

Kristalliyöstä 85 vuotta - mistä juutalaisviha kumpuaa? 11:04
Kristalliyöstä 85 vuotta - mistä juutalaisviha kumpuaa?

Hamasin hyökkäys Israeliin on kiihdyttänyt antisemitististä ilmapiiriä.

Antisemitismi on leimahtanut Hamasin iskun jälkeen ympäri maailmaa. MTV:n Huomenta Suomessa antisemitismistä olivat keskustelemassa Sana-lehden toimittaja Juhani Huttunen, sekä holokaustin tutkija Susanna Kokkonen

Kokkonen näkee Hamasin hyökkäyksessä yhtäläisyyksiä 85 vuotta sitten tapahtuneeseen kristalliyöhön. Hänen mukaansa tapahtumien kehitys lähtee aina liikkeelle asenteista ja ennakkoluuloista, jotka etenevät puheiden kautta tekoihin.

– Puhumme erilaisista olosuhteista, eli en vertaa suoraan niitä tapahtumia, mutta antisemitismi, joka on herännyt Hamasin teon jälkeen, on yhdistävä tekijä, Kokkonen sanoo.

Toimittaja Juhani Huttusen mukaan juutalaisviha on syvällä rakenteissa ja kulttuurissa, ja on hyvin monimuotoinen ilmiö. Hänen mukaansa juutalaisviha on suuressa määrin uskomusjärjestelmä ja osa maailmankatsomuksellista ajattelua, jossa on ongelma.

– Juutalaisviha usein ilmenee niin, että juutalaisia syyllistetään ongelmista. Se on usein vastaus siihen, miksi Lähi-Idässä on levottomuuksia tai miksi pörssit laskevat. Se on mielestäni hyvin keskeinen tekijä, Huttunen sanoo.

Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

Kristalliyöstä 85 vuotta - mistä juutalaisviha kumpuaa? 11:04

Lue myös:

    Uusimmat