Presidentti Niinistöltä suorat sanat vihapuheesta ja rasismista: Eivät ansaitse minkäänlaista jalansijaa yhteiskunnassa – "Ei ihmisluonto ole muutamassa sukupolvessa muuttunut vihalle immuuniksi"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti väkevästi kantaa rasismia ja vihapuhetta vastaan valtiopäivien avajaispuheessaan eduskunnassa.

Hiljattain holokaustin muistotilaisuuksissa ja Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen 75-vuotis muistojuhlassa vieraillut presidentti muistutti, että historian tragedian edessä hiljentyminen antaa aihetta ajatteluun myös nykyajassa.

– Ei ihmisluonto ole muutamassa sukupolvessa muuttunut vihalle immuuniksi. Merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi pyrkivät nostamaan jälleen päätään löytyy myös valitettavasti meiltä ja niiden torjunnassa on oltava päättäväinen.

Presidentti Niinistö linjasi, etteivät edellä mainitut asiat ansaitse minkäänlaista jalansijaa yhteiskunnassa.

Niinistö muistutti, että rasismissa on pohjimmiltaan kysymys toisen ihmisen tekemisestä arvottomaksi hänen syntyperänsä vuoksi.

– Kohteessaan se nostattaa tunteiden skaalan häpeästä vihaan.

Presidentti muistutti, että myös vihapuhe kumpuaa taustoiltaan samankaltaisista asioista.

– Toisen arvottomaksi tekemisestä hänen mielipiteidensä tai toimintansa vuoksi. Myös se synnyttää kohteessaan tunteiden kirjon häpeästä vihaan.

Presidentti Niinistön mukaan raskaita leimoja suunnasta tai toisesta ei pidä lyödä löysin perustein.

– Jos aiheettomat nimittelyt arkipäiväistyvät, niiden vaikutus laimenee. Torjunnan kohteena oleva ilmiökin voi arkipäiväistyä ja tuntua tavanomaiselta.

Niinistön mielestä on tarpeen pohtia, mikä saa ihmisen sulkemaan silmänsä tai myötäilemaan sellaista toimintaa, jota ei vähän aikaa aiemmin olisi pystynyt edes kuvittelemaan.

– Näyttää ketjulta, joka lähtee vastakkainasettelusta aseittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja