Mistä hallituksen kriisissä oikeasti on kyse? "Lausunnot käyvät aika kryptisiksi" – pääministeri poistui neuvotteluista medialta piilossa

Hallituksen kehysneuvottelut jatkuivat eilen jo seitsemättä päivää ja eilen illalla neuvottelut lopetettiin hieman ennen iltakymmentä. Hallitus on ajautunut niin pahaan kriisiin, että jopa ero on mahdollinen.

Normaalisti hallituksen ministerit ovat tulleet kommentoimaan neuvotteluja lyhyesti medialle Säätytalon portaille niiden päätyttyä, mutta eilen illalla pääministeri Sanna Marin teki poikkeuksen. 

Hän tviittasi vain lyhyesti ennen iltakymmentä ja totesi neuvottelut päättyneeksi, eikä koskaan tullut ulos Säätytalon pääovista. Pääministeri poistui vaivihkaa takakautta median huomaamatta.

Marinin käytös herätti ihmetystä ja nosti lisää spekulaatioita siitä, missä tilassa neuvottelut ovat.

Hallituskriisistä puhuttiin myös aamun Uutisaamussa. MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen tulkitsi Marinin hiljaista poistumista pahaenteisesti.

– Saarikko tuli ulos ja lausui jotain. Marin lähti vähän takaovesta Twitterin kautta. Minun mielestäni se ei lupaa hyvää, hän sanoi.

– Koko tämän prosessin ajan pääministeri on pyrkinyt pidättelemään sanomisiaan. Selkeästi se tyytymätön taho, eli keskusta, on ollut ärhäkämpi julkisuuden suuntaan. Kaiken kaikkiaan tätä asiaa ei voida ratkaista julkisuuden kautta, vaan keskenään siellä ovien takana, tutkija Mikko Majander Magmasta huomautti.

"Ei ole kyse henkilöriidoista"

Majanderin mukaan on epäselvää, mistä neuvotteluissa tarkalleen kiikastaa.

– Sitä ei tarkalleen tiedetä, koska nämä lausunnot ovat menneet niin kryptisiksi. Keskeisin kysymys kuitenkin loppujen lopuksi on, onko puolueilla tahtoa olla hallituksessa vai ei. Jos tahtoa on riittävästi, yksittäisistä kysymyksistä löytyy sopimus.

Pelkästään rahan jakamisesta ei vaikuta olevan kysymys, vaan syvällisemmistä asioista.

– Rahakiista se ei varmaankaan ole. Ne on perinteisesti pystytty Suomessa ratkomaan. Kysymykset ovat nyt periaatteellisia, tahtoon liittyviä, mutta myös luottamukseen liittyviä, Ahtiainen sanoi.

– Kysymys ei ole minun mielestäni henkilösuhteista. Pohjalla nakertaa väistämättä keskustapuolueen ahdinko, Majander sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja