Professori pitää jopa Putinin eristämistä mahdollisena

Kuinka poikkeuksellista on, että Putin ei ole tässä tilanteessa tullut julkisuuteen? 3:20
Professori Tuomas Forsberg kertoi MTV:n seitsemän uutisissa pitävänsä erittäin poikkeuksellisena, että Putinista ei ole vieläkään kuulunut mitään.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin hiljaisuutta julkisuudessa on ihmetelty laajasti. 

Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg kertoi MTV:n seitsemän uutisissa pitävänsä erittäin poikkeuksellisena, että Putinista ei ole vieläkään kuulunut mitään. 

– Tulee mieleen vanhat ajat ja Boris Jeltsin. Jos hän olisi pari päivää pois, niin hän olisi nukkumassa humalaansa ja sitten hän tulisi paikalle ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mutta tämä ei ole kyllä ollenkaan Putinin toimintamalli, eikä hänen tapaista.

Forsberg sanoo, että jos Putin olisi toiminut vanhojen käytäntöjensä ja toimintatapojensa mukaan, niin Putinista oltaisiin jo kuultu julkisuudessa.

– Jos hän edes olisi tällaista sopimusta hyväksynyt, niin hän olisi varmasti tullut julkisuuteen kertomaan, että miksi näin tehtiin ja mitä siitä seuraa. 

– On paradoksi, että jos on itse eristyksissä, niin silloin on myös helppo eristää. Tässä tilanteessa kaikkia mahdollisia kuvioita täytyy pitää auki. On niin hämmentävää, että hän ei ole julkisuudessa ole ollut. Joka päivä tämän ajatuksen todennäköisyys kasvaa, Forsberg toteaa.

Prigozhin rikkoi hiljaisuuden

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sen sijaan rikkoi tänään hiljaisuuden ääniviestillä. 

Prigozhinin mukaan Moskovaan suuntautuneen marssin tarkoituksena ei missään vaiheessa ollut tarkoitus kaataa Venäjän hallintoa, vaan pelastaa Wagner.

Prigozhin sanoo myös katuvansa Wagnerin iskua Venäjän ilmavoimia vastaan.

– Se mitä Prigozhin sanoo ei tietenkään välttämättä ole totta. Tuntuisi varsin ihmeelliseltä, että pääsyy hänen sotaretkeensä kohti Moskovaa oli pelastaa Wagner. Ennemmin on riskinä, että se menisi kokonaan, Forsberg sanoo.

Forsberg toteaa, että Wagnerilla on vähintään yhtä paljon joukkoja Afrikassa ja muualla maailmassa. 

– Niiden olemassaolo ja kuuluminen Wagneriin ei koskaan ollut uhattuna.

Artikkelia muokattu 26.6.2023 kello 23.34: Poistettu otsikosta Missä on Putin? -kysymys, sillä myöhään maanantai-iltana Putin piti televisioidun puheen.

Lue myös:

    Uusimmat