Missä matot kannattaisi pestä? Katso täältä!

Varma merkki kesästä ovat mäntysuovan tuoksuiset matot. Ympäristötarkastaja Paula Nurmi kertoo, kuinka matonpesu vaikuttaa ympäristöön ja missä matot kannattaisi pestä.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on tutkinut matonpesun vaikutuksia mattolaiturien lähellä. Ympäristötarkastaja Paula Nurmi kertoo, että kertaluontoisessa tutkimuksessa testattiin mäntysuopaliuoksen kuormittavaa vaikutusta. Mäntysuopahan on yleisin matonpesussa käytetty aine.

Rannassa olevilta mattolaitureilta pesuvesi valuu veteen. Pesuaine hajoaa vedessä, mikä kuluttaa happea. Pintavedessä hapen kulutus ei aiheuta vahinkoa, mutta syvänteessä - jossa on jo ennestään vähän happea - hapettomuus voi aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Mäntysuovalla todettiin olevan kuormittavaa vaikutusta ja tutkijat halusivat selvittää, näkyykö kuormitus.

– Tutkimme Munkkiniemen mattolaiturin läheisyydessä olevaa leväkasvillisuutta ja vertasimme sitä uimarannan lähellä olevaan leväkasvillisuuteen. Emme havainneet eroja levälajeissa, Nurmi kertoo.

Vaikka yksittäisen mattolaiturin vaikutukset eivät näy kovin helposti jo ennalta rehevöityneessä kunnossa olevassa rannikkovedessä, niin kirkasvetisessä järvessä ovat asiat kuitenkin toisin.

– Järviolosuhteissa vaikutukset näkyvät helpommin, ja pientäkin kuormitusta tulisi välttää, Nurmi toteaa.

Matonpesu maalle

Ympäristölautakunta on tehnyt esityksen, että mattojen pesu mattolaiturilla kiellettäisiin kokonaan. Mattolaiturit voisivat siirtyä virkistyskäyttöön, kuten auringonottoon, ja itse matonpesun voisi siirtää rannalle.

– Esimerkiksi Lauttasaaressa olevaa mattorantaa voisi muuttaa helposti. Tie kulkee laituriin eli pesupaikalle asti ja kadulla on jätevesiviemäri. Rannalta pesuveden voisi ohjata viemäriin, Nurmi kuvailee.

Pukinmäessä on Helsingin ensimmäinen kuivalle maalle rakennettu matonpesupaikka. Kustannukset nousivat korkeiksi, koska jouduttiin rakentamaan uusi tie ja pitkät viemärit. Vanhoja pesupaikkoja voisi kuitenkin muokata mahdollisesti suhteellisen pienillä kustannuksilla.

Ympäristökeskus on kerännyt tietoa matonpesusta Suomessa. Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa saa vielä jynssätä matot laiturilla, mutta useissa kunnissa pesupaikat on siirretty maalle.

Omalla kesämökillä pesuvedet tulisi valuttaa maahan. Järvestä voi vaikka pumpata vettä maalla olevalle pesupaikalle tai käyttää painepesuria.

– Yleinen ohje on, että pesutoiminta tapahtuu maalla, eikä pesuvesi saa valua suoraan vesistöön, Nurmi toteaa.

Anette Lehmusruusu / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja